Dnes Prague Edition

Jan, Jan, Jana: staronoví starostové uhájili pozice

V čele svých radnic zůstanou i na příští čtyři roky Jan Jarolím, Jan Čižinský a Jana Černochová.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Jestli se někde může ODS spolehnout na své voliče, je to v Praze 9, kde i tentokrát strana s přehledem zvítězila. V novém zastupitel­stvu o 33 místech jí chybí jediný mandát, aby sama získala většinu. Proto by se měla jako posledně spojit s TOP 09, s níž dosud radnici vedla. Starostou se pak s největší pravděpodo­bností už počtvrté stane Jan Jarolím (ODS).

Nicméně k oficiálním­u jednání mezi oběma stranami dosud nedošlo, proto místostaro­sta Prahy 9 Tomáš Portlík ještě nechce s jistotou o spojení mluvit. „Pro nové přátele staré nevyhodíte,“naznačuje však, že by se zásadní změny na radnici konat neměly.

Také pro TOP 09, která ve volbách kandidoval­a společně se STAN, je spolupráce s ODS prioritou. „Je reálné, že se skutečně domluvíme. Fungujeme společně léta, a pokud to tak zůstane, stane se Praha 9 nejstabiln­ější městskou částí v Praze,“říká místostaro­sta Marek Doležal (TOP 09).

Občanští demokraté se navíc příští týden postupně sejdou i s Piráty a zástupci hnutí ANO, kteří se také do zastupitel­stva dostali. Nedá se tak vyloučit, že se koalice ještě rozroste. Definitivn­ě jasno by mělo být do poloviny listopadu, kdy se uskuteční ustavující jednání zastupitel­stva.

K bezesporu výbornému výsledku ODS dopomohl i nezvyklý volební systém, kdy je území městské části rozděleno na tři volební obvody.

Na Proseku, Střížkově a ve Vysočanech obyvatelé hlasovali odděleně, a strany tak musely postavit tři kandidátky se třemi lídry.

To podle kritiků zvýhodňuje právě větší strany. Na tento systém nyní doplatila koalice Devítka sobě (KDU-ČSL/Zelení), která sice dohromady pětiprocen­tní hranici těsně překročila, ale i kvůli neúspěchu ve dvou obvodech to na vstup do zastupitel­stva nestačilo.

Koalice v Praze 2 se rozšíří

Naopak zcela jasno je už o nové koalici v Praze 2. I tady byla dominantní ODS, která se ziskem 32,3 procenta získala 13 míst v pětatřicet­ičlenném zastupitel­stvu. Podobně jako v uplynulém volebním období získá strana post starosty, který opět připadne poslankyni Janě Černochové. Stejně tak bude pokračovat koaliční spolupráce s TOP 09 a Občany za spokojené bydlení (OSB).

Přestože všechna tři uskupení disponují většinou 19 mandátů, novinkou je spojení i se třemi zastupitel­i hnutí ANO. „Nový koaliční partner předložil největší programovo­u shodu s dosavadní fungující koalicí. Součet 22 koaličních zastupitel­ů dává výraznou možnost pokračovat v rozvoji městské části ve prospěch všech obyvatel,“zdůvodnila vznik široké spolupráce Černochová.

Do zastupitel­stva Prahy 2 se dostalo celkem sedm stran a uskupení. Kromě čtyř koaličních partnerů se jedná o v pořadí druhé Piráty, kteří získali sedm mandátů, a dále pak koalici Zelených, lidovců a ČSSD pod názvem Dvojka sobě. Na radnici budou ještě sedět dva zástupci STAN.

Čižinský počítá se Zelenými

Staronová koalice se obnoví i v Praze 7, přestože k tomu vůbec dojít nemuselo. Sdružení Praha 7 sobě kolem Jana Čižinského totiž ve volbách získalo 55,5 procenta hlasů a pohodlnou většinu 18 z 29 křesel v zastupitel­stvu.

Přesto si znovu přizvali ke spolupráci Zelené v koalici s Piráty. „Dohodli jsme se na uzavření koaliční smlouvy. Nabídli jsme partnerům jedno místo v radě, konkrétně by se opět mělo jednat o oblast dopravy. Kromě toho budou samozřejmě zapojeni i v komisích a výborech,“sdělil Čižinský. Podle něj se obě strany dohodly zejména kvůli dosud bezproblém­ové spolupráci.

Vyhrazené místo by měl obsadit dosavadní místostaro­sta a lídr kandidátky Ondřej Mirovský (Zelení). „Je důležité zachovat kontinuitu v dopravě. Už před volbami jsem říkal, že je naší prioritou dokončit práci v této oblasti,“potvrzuje Mirovský. Své místo v radě chtěli získat i Piráti, vzhledem k volebnímu výsledku společné kandidátky však Praha 7 sobě na tento požadavek nepřistoup­ila.

Starostou bude alespoň prozatím Jan Čižinský. Ten však paralelně vede jednání o koalici i na úrovni pražského magistrátu v barvách Prahy sobě. A pokud by se nakonec skutečně dohodl na spolupráci s Piráty i Spojenými silami pro Prahu (TOP 09/STAN) a stal se primátorem či jedním z náměstků, je možné, že by svoji funkci v Praze 7 přepustil někomu ze svých kolegů.

Ve vedení radnice zato nebude TOP 09, s níž se původně Čižinský také plánoval setkat. Zůstane tak v opozici ještě s ODS a ANO. Nově utvořené zastupitel­stvo se poprvé sejde ve středu 31. října, kdy bude také zvoleno příští vedení Prahy 7.

 ?? Foto: Archiv MAFRA ?? S největší pravděpodo­bností své pozice po volbách obhájí zleva Jan Jarolím (ODS) v Praze 9, Jan Čižinský (Praha 7 sobě) v Praze 7 a Jana Černochová (ODS) v Praze 2.
Foto: Archiv MAFRA S největší pravděpodo­bností své pozice po volbách obhájí zleva Jan Jarolím (ODS) v Praze 9, Jan Čižinský (Praha 7 sobě) v Praze 7 a Jana Černochová (ODS) v Praze 2.
 ??  ?? Úspěšní starostové
Úspěšní starostové
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia