Dnes Prague Edition

Sekyrky v pravěké skrýši

Vědci v Ruzyni našli kolekci dávných nástrojů i kosti předků, kteří pracovali v podřepu

- Jan Bohata redaktor MF DNES

RUZYNĚ Na jedinečné putování do světa pravěkých obyvatel metropole zve Muzeum hlavního města Prahy (MMP). Expozice Hromadný nález broušených kamenných nástrojů z Ruzyně představuj­e v hlavní budově MMP v ulici Na Poříčí asi šest tisíc let staré broušené kamenné klíny, sekerky, zlomky nádob a nástroje odhalené při archeologi­ckých výzkumech v Ruzyni. „Zároveň uvedeme krátký dokumentár­ní film Objev depotu kamenných nástrojů, Praha-Ruzyně,“zve na akci Olga Šámalová z MMP.

Neznámé naleziště experti objevili v rámci vykopávek poblíž Karlovarsk­é ulice při stavbě Pražského okruhu v roce 1999. Skrývaly se zde stopy osídlení z různých období pravěku a také broušené kamenné nástroje. Archeologo­vé v Ruzyni našli též zlomky nádob náležející­ch do epochy takzvané kultury s vypíchanou keramikou. To umožňuje zařadit nález do období 4800 až 4500 před naším letopočtem.

Schoval svoji práci

Unikátní soubor uložil před tisícovkam­i let do skrýše pravděpodo­bně jejich tvůrce. „Lze to odhadnout podle toho, že depot obsahuje finální výrobky, brousek k jejich výrobě i polotovary v různém stupni opracování,“uvádějí archeologo­vé.

Proč tak pravěký řemeslník učinil, sie lze dnes jen domýšlet. „Ve výklenku ve stěně jedné ze sídlištníc­h jam z mladší doby kamenné bylo ukryto několik broušených kamenných nástrojů, jejich polotovary a také brousek,“představil­a výzkum Olga Šámalová z MMP.

Kromě brousku z pískovce všechny další zlomky nástrojů dávní řemeslníci vyrobili ze zelenošedé horniny, odborníky zvané metabazit typu Jizerské hory. Prehistori­čtí obyvatelé tohoto kusu nynější Prahy totiž nemohli vyrábět své pracovní náčiní z libovolnéh­o materiálu, nacházejíc­ího se v jejich dosahu.

Potřeboval­i kámen kvalitní, dobře opracovate­lný, ovšem přiměřeně pevný. A tyto podmínky splňoval právě metabazit, pocházejíc­í z ložisek v Pojizeří. „Mohli bychom o něm mluvit jako o jakési ‚oceli doby kamenné‘,“vyzdvihl jedinečné vlastnosti tohoto materiálu geolog Antonín Přichystal.

Výstavba ruzyňského okruhu a s ní spjatý záchranný archeologi­cký průzkum přinesl také další, neméně zajímavé prehistori­cké objevy. Z mladší éry než soubor zmíněných kamenných nástrojů pochází odhalené pohřebiště.

To badatelé řadí do takzvané únětické kultury staré přibližně čtyři tisíce let. K této epoše se řadí jedenáct ruzyňských hrobů, do nichž bylo uloženo devatenáct osob.

Expertizou jejich ostatků se zabývalo antropolog­ické oddělení Národního muzea, jež přineslo zajímavý pohled na osudy tehdejších Pražanů. Ti umírali na dnešní dobu nebývale mladí. Pochována je zde i řada dětí ve věku okolo šesti let.

„Dospělí se dožívali nanejvýš takzvaného maturního věku (mezi 40 a 60 roky, pozn. red.). Osobu ve věkové kategorii nad 60 let jsme nenašli,“shrnuli analýzu kosterních ostatků antropolog­ové.

Kosti jako svědci způsobu práce

Dochované kosti vypovídají mimo jiné také o životě dávných obyvatel únětické doby. U některých z nich odborníci nalezli výrazné oploštění holenní či stehenní kosti. To svědčí například o mimořádné námaze při práci v podřepu.

Ostatky dalších nebožtíků poukazují na nedostatek vitamínu C, železa, anebo vápníku. Naopak odborníci u žádné z pohřbených osob nenalezli zubní kaz. Podobně tomu bylo také na dalším archeologi­ckém nalezišti v nedalekých Jinonicích. Zpracované vzorky badatelé uložili do depozitáře.

Čilý stavební ruch v hlavním městě v posledních letech přinesl další unikátní prehistori­cké nálezy. Společnost Labrys například před časem probádala lokalitu v Lysolajích. „Z výzkumu máme přibližně tisíc sáčků s nálezy v sedmdesáti krabicích,“uvedl archeolog Jiří Vávra.

Badatelé našli na místě 296 zahloubený­ch objektů, zlomky keramickýc­h nádob, různě opracované či otlučené kameny a brousky. Nalezli také „nejstaršíh­o obyvatele Lysolají“, žil před necelými čtyřmi tisíci lety.

Podle stavu jeho lebky určili, že muž za svého života prodělal úspěšnou trepanaci, tedy vytvoření otvoru, který byl pravděpodo­bně používán k léčbě bolestí hlavy či duševních chorob.

 ?? Foto: Labrys ?? Nejstarší obyvatel Lysolají K unikátním nálezům z pražské prehistori­e v poslední době náležel také objev osídlení v Lysolajích. K zajímavost­em patří hrob muže uloženého k věčnému odpočinku na levém boku s hlavou otočenou k jihu a obličejem k západu. Pravěcí medicinman­i mu za jeho života provedli úspěšnou trepanaci lebky.
Foto: Labrys Nejstarší obyvatel Lysolají K unikátním nálezům z pražské prehistori­e v poslední době náležel také objev osídlení v Lysolajích. K zajímavost­em patří hrob muže uloženého k věčnému odpočinku na levém boku s hlavou otočenou k jihu a obličejem k západu. Pravěcí medicinman­i mu za jeho života provedli úspěšnou trepanaci lebky.
 ?? Foto: MMP ?? Aktuální výstava v MMP představuj­e kolekci předmětů, starou okolo šesti tisíc let. Jedná se například o různé keramické střepy (obrázek vlevo). Patři sem také soubor různých plochých seker.
Foto: MMP Aktuální výstava v MMP představuj­e kolekci předmětů, starou okolo šesti tisíc let. Jedná se například o různé keramické střepy (obrázek vlevo). Patři sem také soubor různých plochých seker.
 ??  ?? Pravěk v muzeu
Pravěk v muzeu
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia