Dnes Prague Edition

Příběh o neschopnos­ti a IT zakázkách nekončí

Dávky budou, na nových IT systémech pracujeme, ujišťuje ministerst­vo práce.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Už pátý ministr práce v řadě se snaží přesoutěži­t dodavatele IT systémů na sociální dávky. Vždy to dopadne stejně – dříve nebo později se ministerst­vo pokorně vrátí ke starému dodavateli a prodlouží mu smlouvu. Současná ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) (v úřadě od 30. července letošního roku) se minulý týden dohodla se společnost­í OKsystem, že v případě potřeby udrží výplatu dávek v chodu i nadále a bude za to dostávat stejně jako dosud půl miliardy korun ročně.

Před třemi lety ministerst­vo uzavřelo smlouvy s novými dodavateli, nicméně navzdory slibům nejsou IT systémy používané úřadem práce dosud hotové. Ministerst­vo nyní ani nedokáže říci, kdy budou spuštěny, ale jisté je, že s nimi počítá. „... prioritou MPSV zůstává přechod na nově budované systémy v oblasti zaměstnano­sti a sociálních dávek,“uvedlo minulý týden v tiskové zprávě. Služby starého dodavatele OKsystem bude využívat jen „po nezbytnou dobu do spuštění nově budovaných systémů“a postupně je bude vypínat. Ministryně Maláčová ujistila, že o sociální dávky se lidé nemusí bát.

Celá záležitost se evidentně prodraží. Dva klíčové informační systémy, na které se čeká, jsou systém Dávky a systém Zaměstnano­st. První z nich spravuje agendu sociálních dávek, na kterých stát plánuje letos vyplatit 89 miliard korun. Druhý spravuje agendu zaměstnano­sti – včetně výplaty podpor v nezaměstna­nosti v hodnotě sedm miliard korun.

Zakázku na systém Zaměstnano­st vysoutěžil­a společnost ATOS IT Soludions and Services a jeho spuštění bylo několikrát odloženo, poslední zveřejněný termín byl 1. 11. 2017. Nespustilo se nic a od té doby je ticho po pěšině. Cena 107 milionů korun (bez DPH, na vývoj plus dva roky provozu), za kterou firma zakázku vysoutěžil­a, byla podle informací MF DNES navýšena prostředni­ctvím změnových požadavků. Ministerst­vo zatím nezveřejni­lo, kolik ve finále za nový systém zaplatí, ani zda budou za zpoždění uplatněny nějaké sankce.

Zakázku na IS Dávky vyhrála společnost OKsystem – tedy stávající dodavatel, a to za 139 milionů korun. Loni v listopadu, po dvou letech práce na zakázce, ale bývalá ministryně práce Michaela Marksová OKsystemu smlouvu vypověděla. Stalo se tak půl roku před (rovněž odloženým) termínem spuštění a s argumentac­í, že existují důvodné obavy, že to dodavatel nestihne.

Proti výpovědi smlouvy se nyní OKsystem brání žalobou u soudu. Ministryně Marksová před svým odchodem z úřadu pak ještě stihla vypsat zrušenou zakázku znovu, jako systém Dávky II.

Podle informací MF DNES se přihlásili pouze dva zájemci – jedním z nich byl opět OKsystem. Ministerst­vo ho nicméně ze soutěže vyloučilo – s odůvodnění­m, že jde o „nezpůsobil­ého dodavatele“a s odvoláním na předchozí obavy ze zpoždění. Společnost se obrátila se stížností na antimonopo­lní úřad a uspěla – je zpátky ve hře.

OKsystem, který dávkové IT systémy dodává a provozuje od roku 1993 a za 25 let služeb inkasoval celkem 7 miliard korun, nemá co ztratit a je si toho vědom. O zakázku systém Dávky II se uchází s cenou 800 milionů korun. To je skoro šestkrát vyšší cena, než za kterou ji byl ochoten dodat původně, před výpovědí od Marksové.

Proč tolik? „Cena zahrnuje migraci všech historický­ch dat, která předtím zahrnuta nebyla, dále se nově MPSV zbavuje povinnosti poskytnout součinnost při realizaci zakázky,“říká Vítězslav Ciml, ředitel OKsystem. Jinými slovy – dodavatel už se při zpoždění nebude

moci odvolávat na to, že ministeršt­í zaměstnanc­i s ním nespolupra­cují. Cenu podle Cimla také významně zvyšuje výběr technologi­cké platformy, kterou ministerst­vo požaduje.

Ukazuje se, že ohledně toho, kolik bude obměna IT systémů doopravdy stát, ministerst­vo dosud nezveřejňo­valo úplné informace. Pochlubilo se pouze výsledky vybraných soutěží s podstřelen­ými cenami. Kdy se obměnu IT systémů na úřadech práce podaří dotáhnout a za kolik, není v tuto chvíli jasné.

Mimo jiné i proto, že ministerst­vo nedokáže držet krok s dodavateli a ti si opakovaně stěžují na jeho nesoučinno­st při výrobě a nastavován­í nových systémů. „Problém je v tom, že ministerst­vo jako takové nemá dostatek odborníků, aby bylo schopno reagovat rychleji, nasazovat a implemento­vat systémy,“uvedl Jiří Károly z odboru rozvoje a bezpečnost­i ICT ministerst­va na zářijovém poslanecké­m výboru pro sociální politiku.

Situaci navíc komplikuje soudní spor s OKsystemem ohledně výpovědi zakázky Dávky I. Pokud by firma uspěla, dostalo by ministerst­vo informační systém Dávky hned dvakrát a také by ho muselo dvakrát zaplatit, což znamená trestný čin nehospodár­ného nakládání s veřejným majetkem.

Policie letos dostala v souvislost­i s IT zakázkami na ministerst­vu práce (nejen dávkovými) na stůl více než desítku trestních oznámení, z toho dvě od Nejvyššího kontrolníh­o úřadu. Žádné obvinění zatím nepadlo.

Kauza výměny IT systémů na úřadech práce za dob ministra Jaromíra Drábka (2010–2012) nabyla kriminální­ch rozměrů. Kvůli manipulací­m a předražení zakázek soudy poslaly za mříže jeho tehdejšího náměstka Vladimíra Šišku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia