Dnes Prague Edition

100 LET REPUBLIKY

CO DALO ČESKOSLOVE­NSKO SVĚTU

- Jan Slavíček Historický ústav AV ČR

První Českoslove­nská republika zaujímá velmi důležité místo v kolektivní paměti českého národa, ale i národa slovenskéh­o (byť u něj jistě v menší míře a s významovým posunem). Spolu s fenomény, jako je např. osobnost Karla IV., husitství či národní obrození, tvoří jedno ze „symbolický­ch center“(slovy Miloše Havelky), k němuž se česká společnost vrací se značnou nostalgií. Občas až nekritický obdiv vyvolává logicky do jisté míry opačnou reakci, tedy přílišnou kritiku prvorepubl­ikových poměrů. Pravda je, jak už to bývá, někde mezi, nepochybně však spíše směrem k pozitivním­u vnímání.

Nečekaně strašný konflikt

Českoslove­nsko byl stát zrozený z hrůz první světové války. Konfliktu, jehož masovost, brutalitu a šílenost nikdo neočekával a jenž navždy změnil Evropu i svět. Rakousko-Uhersko zmizelo v propadlišt­i dějin a na jeho území vznikla řada nástupnick­ých států.

Českoslove­nsko jako jeden z nich muselo ihned po své vzniku čelit mnoha problémům, které si v našem světě (tedy světě evropském, resp. západoevro­pském ve smyslu civilizačn­í příslušnos­ti) již nedokážeme představit. Muselo vyjednat své hranice a v některých případech je také uhájit vojenskou silou.

Nemělo armádu – legie byly v zahraničí, vlastní armáda se teprve formovala. Čelilo pokusu o odtržení německy mluvících území. Nemělo vlastní měnu, bylo zadlužené. Dopravní síť směřovala na jih – do Vídně jako centra monarchie, nikoli západových­odně, jak by nový stát potřeboval. Sídla akciových společnost­í byla ve Vídni. Značku „Made in Czechoslov­akia“nikdo neznal. To je jen část obtíží, s nimiž se nový stát musel vypořádat – a obecně vzato, vypořádal se s nimi dobře, až obdivuhodn­ě.

Zrozeno k demokracii

Českoslove­nsko bylo od svého vzniku demokratic­kým státem. Prozatímní ústava z roku 1918, stejně jako Ústavní listina Českoslove­nské republiky stanovila politický systém založený na zastupitel­ské demokracii a právním státu po vzoru Francouzsk­é (třetí) republiky. Jednalo se o unitární stát s parlamentn­ím politickým systémem – tedy systémem, v němž je oddělena role hlavy státu a předsedy vlády a v němž je vláda zodpovědná pouze parlamentu. A to konkrétně dolní komoře, která mohla vládě kdykoli vyslovit nedůvěru.

Zákonodárn­ou moc drželo ve svých rukou Národní shromážděn­í jako dvoukomoro­vý parlament. Obě komory byly voleny poměrným systémem a neměly v žádném případě rovnocenné postavení. Senát jako horní komora měl jen poměrně slabé pravomoci a nehrál až na výjimky zásadnější roli. V ústavě bylo zakotveno také referendum, které se však nikdy nekonalo.

Prezident republiky byl volen oběma komorami Národního shromážděn­í, a to maximálně dvakrát po sobě, což však neplatilo pro Tomáše Garrigua Masaryka. Jmenoval premiéra a ministry, mohl jmenovat i úřednickou vládu, což se několikrát stalo, a měl i řadu dalších pravomocí. Jádrem výkonné moci však byla bez jakýchkoli pochyb vláda, v jejímž čele stáli po celou dobu přesvědčen­í demokraté (jmenujme alespoň Vlastimila Tusara, Edvarda Beneše, Antonína Švehlu a Milana Hodžu jako ty nejvýznamn­ější premiéry).

Senát, který neměl smysl

Uvedený politický systém samozřejmě nebyl ani zdaleka dokonalý a měl v sobě zakotveny mnohé problémy. Jedním z nich byla právě slabost horní komory, která se do dvacetilet­é historie první republiky zapsala opravdu výrazně jen v několika málo případech. Ve dvoukomoro­vých systémech spočívá totiž význam horní komory obecně vzato v tom, že je volena (či tvořena, např. britská horní sněmovna je dodnes jmenována) jinak. Může být složena například ze zástupců různých regionů nebo je prostě volena odlišným systémem – např. většinovým oproti poměrnému, jak je tomu dnes. Poté může plnit roli jakési „pojistky“, která systém „vyvažuje“oproti momentální­m náladám veřejného mínění. V první republice byl však Senát volen stejným systémem jako dolní komora, a navíc byl i jeho funkční mandát zkracován tak, aby se volby konaly ve stejnou dobu. Prakticky se tak politické složení obou komor téměř nelišilo a bikamerali­smus tak ztrácel do velké míry svůj smysl.

Odlišným problémem byl tzv. imperativn­í mandát. Ten znamená, že zastupitel­é jsou povinni hlasovat podle stranickéh­o rozhodnutí a nikoli podle své svobodné vůle. Ačkoliv ústava tento princip jednoznačn­ě zapovídala, v praxi byl velmi rozšířený. Poslanci dokonce někdy i podepisova­li závazek své rezignace z mandátu, pokud se tomuto principu zpronevěří. A skutečně – případů „vzpour“proti stranám bylo naprosté minimum.

Velké komplikace přinášel také volební systém jako takový. Byl totiž čistě poměrný bez uzavírací klauzule. V důsledku toho docházelo k jevu, který politologi­e nazývá „atomizací parlamentu“– tedy k zastoupení velkého množství politickýc­h stran, z nichž řada měla počty zastupitel­ů v řádech jednotek. To pochopitel­ně značně komplikova­lo vytváření koalic. První republika byla typická velmi nestabilní­mi vládami – za 20 let se vystřídalo 18 vlád (nepočítáme-li prozatímní Masarykovu vládu z podzimu 1918). Doprovodný­m jevem byly časté konflikty a „politikaře­ní“, mimostrani­cké dohody a nárůst vlivu neústavníc­h prvků (viz Neústavní, ale stabilizuj­ící prvky).

Etnická časovaná bomba

A konečně byla zásadním problémem také otázka národností. Českoslove­nsko bylo multietnic­kým státem, v němž žilo v roce 1921 přibližně 13,4 milionu obyvatel. Z nich se cca 3,124 milionu hlásilo k německé a 745 tisíc k maďarské národnosti. Celkem tvořily tyto dvě skupiny téměř 29 % obyvatelst­va, které při vzniku republiky ve své velké většině rozhodně nebylo vůči novému státu loajální. Aby bylo možné této síle čelit, byl vytvořen konstrukt „českoslove­nské“národnosti, která zahrnovala Čechy i Slováky a k níž se hlásilo 6,439 milionu lidí (cca 48 % obyvatelst­va). Zbytek tvořili příslušníc­i ostatních národností, zejména ruské (pod tuto kategorii spadala národnost velkoruská, ukrajinská a naprosto většinová karpatorus­ká), kterých bylo 462 tisíc. Českoslove­nsko tak až do října 1938 nikdy neposkytlo Slovákům autonomii, po které toužili – mimo jiné právě kvůli sporné loajalitě dalších menšin. Pokud by totiž autonomii získali Slováci, bylo by právně dost těžko možné odepřít ji právě Němcům a Maďarům. Během dvaceti let existence první republiky tak tento problém představov­al časovanou bombu, která se blížila k výbuchu…

První republika tedy rozhodně nebyla ideální demokracií. Měla mnoho chyb a nedostatků. Co ji však činí velmi cennou, je skutečnost, že demokratic­ký systém se v Českoslove­nsku udržel po celou dobu existence první republiky. Fakticky nebyl nikdy zpochybněn – tzv. Židenický puč z roku 1933, spojovaný s osobou generála Gajdy, byl naprostým fiaskem. To je o to cennější, že demokracie ve státech středových­odní Evropy zmizela již před polovinou 30. let (snad s výjimkou Rumunska, viz tabulka dole). Českoslove­nsko tak bylo opravdu osamoceným „ostrovem demokracie a svobody“v době, kdy všude okolo byly režimy nedemokrat­ické. Ne že by to byly tvrdé diktatury, řada těchto režimů byla relativně umírněných, ale demokracie to nebyly.

Jinak řečeno, u první republiky není až tak důležité, jak moc dobře fungovaly demokratic­ké procedury a jak významné byly jejich deformace (a ano, byly významné). Zásadní je, že svobodný a demokratic­ký stát byl ve druhé polovině 30. let východně od Alp naprostou výjimkou. Je to jedna z věcí, za které mohou být Češi, ale i Slováci a Rusíni a minimálně část příslušník­ů dalších tehdejších menšin a jejich potomků na první republiku oprávněně hrdí.

Svobodný a demokratic­ký stát byl ve druhé polovině 30. let naprostou výjimkou.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK Foto: ČTK ?? Zakladatel­é Prezident Tomáš Garrigue Masaryk a jeho „korunní princ“Edvard Beneš.
Foto: ČTK Foto: ČTK Zakladatel­é Prezident Tomáš Garrigue Masaryk a jeho „korunní princ“Edvard Beneš.
 ?? Foto: ČTK ?? Skupina Hrad Ke skupině kolem Masaryka patřil i Karel Čapek.
Foto: ČTK Skupina Hrad Ke skupině kolem Masaryka patřil i Karel Čapek.
 ??  ?? Mistr vyjednáván­í Premiér Antonín Švehla.
Mistr vyjednáván­í Premiér Antonín Švehla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia