Dnes Prague Edition

Nástupce Rapidu Nová Škoda se jmenuje Scala

-

MLADÁ BOLESLAV Koncept Vision RS, který v uplynulých týdnech na autosalonu v Paříži naznačil podobu nástupce modelu Rapid, zná své civilní jméno. Nová škodovka se bude jmenovat Scala. Premiéru si odbyde koncem letošního roku na speciální akci v izraelském Tel Avivu. „Jde o zcela nově vyvinutý vůz, který v této třídě stanoví nové standardy v oblasti technologi­í, bezpečnost­i a designu,“tvrdí šéf značky Bernhard Maier.

Jméno nového vozu Scala využívá latinské slovo, které lze přeložit jako „schody“nebo „žebřík“. V novodobé italštině znamená rovněž „měřítko“."„Zároveň představuj­e pro automobilk­u další velký krok vpřed v segmentu kompaktníc­h vozů,“dodává Hermann Prax ze Škody Auto.

Název Scala používala v minulosti značka Renault pro levné velké sedany v Indii, Egyptě nebo Jižní Americe (Mexiko, Kolumbie). „Škoda smí název Scala pro svůj nový model použít na základě předchozíc­h dohod,“komentuje pro iDNES.cz mluvčí mladoboles­lavské automobilk­y Vítek Pelc.

Jelikož se renaulty pod tímto jménem prodávaly ještě docela nedávno, může to znamenat, že bude Škoda označení Scala používat pouze na evropském trhu a pro ostatní trhy zvolí odlišný název. V souvislost­i s nástupcem Rapidu se nejčastěji spekuloval­o o jménech Felicia nebo Spaceback.

Alain Favey z vedení automobilk­y letos v červenci pro britský magazín Autocar uvedl, že Rapid úplně nesplnil očekávání a jeho nástupce má být jinak zaměřený. „Naše přítomnost (v tomto segmentu, pozn. red.) je velmi skromná. Se stávajícím Rapidem Spaceback se nám nepodařilo přesvědčit lidi, že jsme v tomto segmentu silným konkurente­m,“řekl Favey.

V roce 2017 prodala Škoda v Evropě 66,5 tisíce rapidů, v roce 2020 by měl nástupce zajistit dvojnásobn­á prodejní čísla. (fdv)

 ?? Foto: Škoda Auto ?? Horká novinka Nový model vozu z mladoboles­lavské automobilk­y dostal jméno. Nová škodovka se bude jmenovat Scala. Premiéru bude mít koncem letošního roku v izraelském Tel Avivu. Škoda Scala nahradí model Rapid, který nebyl tak úspěšný, jak od něj automobilk­a očekávala.
Foto: Škoda Auto Horká novinka Nový model vozu z mladoboles­lavské automobilk­y dostal jméno. Nová škodovka se bude jmenovat Scala. Premiéru bude mít koncem letošního roku v izraelském Tel Avivu. Škoda Scala nahradí model Rapid, který nebyl tak úspěšný, jak od něj automobilk­a očekávala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia