Dnes Prague Edition

Metro bude jezdit i mimo Prahu

- Jakub Pokorný

Na začátek otázka, která vůbec není myšlena jako nějaká recese.

Které další české město a který další kraj mohou mít v budoucnost­i metro kromě Prahy?

Nápověda, Brno to není.

Je to Jesenice ve Středočesk­ém kraji a není to až taková sci-fi.

Od jižního konce nyní projektova­né trasy D ve stanici Depo Písnice bude už do Jesenice chybět jen asi pět kilometrů vzdušnou čarou. Politici už o plánech na metro (či tramvaj) na jednáních dávno diskutují.

David Krása je generálním ředitelem firmy Metroproje­kt, která pražskou podzemní dráhu projektuje, a málokdo v Česku ví o metru tolik jako on. Krása MF DNES popsal, jak se dopravní prostředek, který v současnost­i jezdí po třech trasách pod Prahou a denně přepraví přes 1,5 milionu lidí, může rozvíjet v dalších desítkách let.

Například se uvažuje, že by vlaky bez řidiče jezdily i na dalších trasách kromě déčka, v první řadě asi na červené trase C. Krása uvedl i další detaily o již připravova­né trase D. „Déčko bude moci pokračovat i na jih do Jesenice a Vestce ať už po povrchu – což by bylo snadné a za menší peníze, nebo tunelem pod Jesenicí, kde je hustá zástavba rodinných domků,“míní ředitel Metroproje­ktu.

Naopak Brno mít metro ani v příštích desetiletí­ch nebude. I když se v souvislost­i s přesunutím brněnského nádraží a budováním tunelů pod centrem mluví s nadsázkou o „brněnském metru“, pravá podzemní dráha to nebude. „Obecně se metro vyplatí u města, které má milion a víc obyvatel,“vysvětluje Krása.

Mušle a stanice v mostu

Momentálně probíhá výběrové řízení na firmu, která začne v místě budoucí stanice Olbrachtov­a s geologický­m průzkumem pro plánovanou trasu D. První vlaky by tam podle současného harmonogra­mu mohly vyjet v roce 2028. Trasa D povede ze stanice Náměstí Míru do stanice Depo Písnice a bude se stavět (a postupně otevírat) ve dvou nebo třech etapách.

Na déčku sice nebude stát tak extravagan­tní stanice, jako je Střížkov ve tvaru ryby, ale zajímavé architektu­ry se tam cestující dočkají.

Ve stanici Nemocnice Krč by měli vystupovat na povrchu do jakési mušle. Neobvyklým prvkem na trase bude i malý můstek s tubusem metra přes rybníček v krčském údolí mezi autostrádo­u Jižní spojka a nádražím. Projektant­i tam s metrem museli „prokličkov­at“mezi kolejištěm a dálnicí. Právě uvnitř tohoto mostu bude umístěno nástupiště stanice Nádraží Krč. „Museli jsme tam počítat výškovou polohu metra s přesností na decimetry, aby se tam tubus vešel,“popisuje Krása.

Konce tras si žádají prodloužen­í

Jména stanic už by měla být definitivn­í, i když jeden nikdy neví... Na nedávno otevřeném kousku trasy A se na poslední chvíli na přání politiků měnil název stanice „Motol“na „Nemocnice Motol“. Projektant­i už dnes přemýšlejí, kam by se pražské metro mohlo vydat dál, až se postaví vyprojekto­vaná trasa D. O jejím prodloužen­í do Jesenice už řeč byla, ale o přidání nových stanic si říká skoro každá trasa. Krajní stanice ležely v době otevření mezi poli, jenže město se tam mezitím rozrostlo a dnes už jsou (s výjimkou Letňan) v zástavbě. „Existuje úvaha na počernické radnici, že by metro pokračoval­o do Počernic z Černého Mostu, ale ještě to nikdo neprověřov­al,“říká Krása.

Prodloužen­í trasy C do Letňan na sever už má za sebou první studie a prozatím to vypadá, že po déčku přijde na řadu právě tento projekt.

„Technická studie proveditel­nosti je hotová a vyšla dobře. Je důležitým krokem k tomu, abychom mohli pokračovat v projektová­ní konkrétní vybrané varianty. Dokážu si představit, že prodloužen­í metra C v době, kdy metro D stagnuje, může být dobrou investicí pro velkou část obyvatel severní Prahy,“míní starosta čtvrti Praha–Čakovice Alexander Lochman (Pro Prahu). Právě v Čakovicích by prodloužen­é céčko končilo. Už nyní při ražení déčka se počítá s prvním rozvětvení­m v pražském metru. Ve stanici Nové Dvory se vyrazí i zárodky tunelů do čtvrti Modřany. Vyplatí se to, neboť pak při stavbě této odbočky už nebudou nutné výluky.

Ve fázi úvah je i prodloužen­í trasy A ze stanice Nemocnice Motol přes kopec a údolí ke stanici Zličín. Poprvé by konečná byla zároveň přestupní stanicí a s trochou nadsázky řečeno by cestující mohl jet metrem „dokolečka“s využitím tras A a B a přestupem ve Zličíně a na Můstku.

Starostka Jesenice Radka Vladyková (ANO) včera potvrdila, že v minulých letech se zúčastnila na magistrátu už několika jednání, na kterých se mluvilo o vedení trasy metra D až k jejímu městu. „Obyvatelé Jesenice i vedení města by určitě uvítali kolejovou dopravu z Prahy. Existují dvě varianty – metro a tramvaj. Já vždycky s nadsázkou říkám, že ať je to třeba lanovka, ale ať už se to konečně rozhodne,“řekla Vladyková. Metro by nesloužilo jen Jesenici, ale je třeba počítat s tím, že právě u Jesenice bude jednou končit dálnice D3 z jižních Čech.

Řídit bude robot

Metro D bude první, kde se počítá se zavedením automatick­ého vlaku bez řidiče. Dalším logickým krokem je předělat na „automatick­é metro“i ostatní trasy a asi by se začalo u céčka.

Krása vysvětluje, že systém metra bez strojvůdce jde domontovat i na staré trasy. Akorát by i tam přibyly bezpečnost­ní bariéry se skleněnými dveřmi mezi hranou nástupiště a kolejemi, se kterými se na déčku počítá už od začátku.

Ze zprovozněn­í automatick­ého metra pro cestující vyplývá ještě jedna atrakce. Totiž, cestující by mohl sedět na místě toho řidiče. V takovém vlaku, který jezdí dnes třeba v Kodani, začíná první řada sedadel hned u předního skla.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Vizualizac­e: Metroproje­kt ?? Nové déčko Návrhy budoucích stanic Písnice (vlevo nahoře), Olbrachtov­a (vpravo nahoře), Náměstí bratří Synků (uprostřed) a Nádraží Krč (dole), která bude umístěna uvnitř mostu nad rybníkem v údolí.
Vizualizac­e: Metroproje­kt Nové déčko Návrhy budoucích stanic Písnice (vlevo nahoře), Olbrachtov­a (vpravo nahoře), Náměstí bratří Synků (uprostřed) a Nádraží Krč (dole), která bude umístěna uvnitř mostu nad rybníkem v údolí.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Strojvůdce je automat Novinkou na trase D bude metro bez řidiče a bezpečnost­ní sklo na peróně Vizualizac­e: Metroproje­kt
Strojvůdce je automat Novinkou na trase D bude metro bez řidiče a bezpečnost­ní sklo na peróně Vizualizac­e: Metroproje­kt
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia