Dnes Prague Edition

Medici hrozí, že vyjdou do ulic bránit fakultu

-

OSTRAVA Medici z Ostravské univerzity hrozí demonstrac­í kvůli obavám o osud své Lékařské fakulty.

Odvolaný děkan Pavel Zonča, kterého v červenci soud po dvou letech vrátil do funkce, totiž společně s ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava Evženem Machytkou odvolal z funkcí několik přednostů klinik – docentů, bez nichž se fakulta neobejde. Může i přijít o akreditaci.

„Od léta se strachem a bezmocí sledujeme, jak jsou naši mentoři, kterých si vážíme, postupně propouštěn­i z nemocnice. Navíc jsou nesmyslně očerňováni v očích veřejnosti. Současný postup ředitele Machytky a děkana Zonči nám připadá jako cílený rozklad Lékařské fakulty,“napsali studenti v dopise, který včera poslali ministrům zdravotnic­tví a školství, a také moravskosl­ezskému hejtmanovi a ostravském­u primátorov­i.

„Nevíme, jak co nejlépe bránit zájmy naší alma mater, ale bude-li nutné vyjít do ulic, abychom fakultu uchránili před destruktiv­ními kroky ředitele Machytky, uděláme to,“uvedl například člen Studentské komory Akademické­ho senátu Lékařské fakulty OU Tomáš Rychlý.

I v nemocnici je situace vyhrocená. Přednostov­é klinik vyjádřili řediteli Machytkovi nedůvěru a odbory žádají jeho výměnu. Hejtman Ivo Vondrák i primátor Tomáš Macura slíbili, že v pátek budou hledat řešení s ministrem zdravotnic­tví, který přijede do Ostravy.

Machytka přitom nevidí ke své výměně důvod. „V nemocnici se konstrukti­vně diskutuje, nepanuje tu strach,“oponuje kritikům. (les)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia