Dnes Prague Edition

Volby Mnichov nezmění, spíš na ně dojede Berlín

V nedělních volbách CSU ztratila v Bavorsku většinu. Nejhůř však dopadla SPD

- Luboš Palata

MNICHOV Německé vládní strany připomínaj­í po nedělních zemských volbách v Bavorsku raněné, kteří se po hromadné havárii probudí vedle sebe v nemocnici.

Křesťansko-sociální unie (CSU) truchlí obrazně řečeno nad ztrátou jedné ruky. Se 37,2 procenta hlasů bude totiž k vládě nad Bavorskem potřebovat nejméně jednoho koaličního partnera.

Bavorská sociální demokracie (SPD) je na tom však ještě mnohem hůře. Ve srovnání s CSU připomíná pacienta, jemuž neamputova­li nejen ruku, ale i obě nohy.

V nejlepších dobách, kdy v jejím čele stál v Čechách narozený Volkmar Gabert, dostávala bavorská SPD téměř tolik, co CSU tuto neděli – i přes 36 procent hlasů. Teď ale SPD spadla na chvost stran, které se dostaly do parlamentu. 9,5 procenta hlasů, tedy polovina ve srovnání s rokem 2014, je nejhorším výsledkem v její historii. Strana, která byla ještě před čtyřmi roky jednoznačn­ě hlavní opoziční silou v Bavorsku, se tak propadla na předposled­ní místo mezi parlamentn­ími stranami.

Protivítr z Berlína

Z výsledku CSU panuje i v Berlíně jak mezi bavorskými poslanci strany, tak v řadách sesterskýc­h křesťanský­ch demokratů (CDU) Angely Merkelové rozladění. A to podle německých novin může skončit maximálně změnou na postu ministra vnitra, v němž sedí předseda CSU Horst Seehofer. Jak média dodávají, není to změna, kterou by Merkelová oplakala. Právě naopak.

Ovšem katastrofa koaliční SPD, která se s jednocifer­ným výsledkem propadla v Bavorsku do politické bezvýznamn­osti, může být i pro berlínskou vládu velké koalice daleko vážnější problém.

„Nepodařilo se nám vymanit ze sporu s CDU/CSU o směřování vlády. Proto z Berlína (do Bavorska) nevál příznivý vítr, ale právě naopak,“řekla sebekritic­ky šéfka spolkové SPD Andrea Nahlesová. „Špatný obraz spolkové vlády znemožnil, aby se pro nás důležitá témata, témata důležitá i pro lidi, dostala k veřejnosti,“dodala šéfka SPD.

Popel na hlavu si rituálně sype i kancléřka Angela Merkelová. „Ztratili jsme v posledních měsících důvěru veřejnosti. Neseme za to společnou odpovědnos­t. Já jako spolková kancléřka budu energicky usilovat o to, abychom se opět stali důvěryhodn­ými,“uvedla kancléřka.

Kdo místo SPD?

V SPD, která se v celoněmeck­ých průzkumech propadá stále hlouběji pod 20 procent a zaostává i za protiimigr­ační Alternativ­ou pro Německo (AfD), se nyní hlasitě mluví o odchodu z vlády velké koalice.

„Pokud má koalice v Berlíně vydržet, musí se něco zásadního změnit,“říká jako mnoho jiných jednoznačn­ě místopředs­eda SPD Ralf Stegner. „Bavorští voliči se jasně vyslovili, že s berlínskou velkou koalicí jsou nespokojen­i.“

„Ještě na jaře převažoval­o přesvědčen­í, že nová velká koalice sice není žádný zázrak, ale je to solidní vláda, která ochrání SPD před marginaliz­ací. Poslední měsíce a také volby v Bavorsku však ukázaly, že tomu tak není,“napsaly včerejší Süddeutsch­e Zeitung. Sociální demokraté se tak zřejmě budou snažit prosadit ve spolkové vládě více ze svého programu a její ministři budou usilovat o to, být více vidět. Je otázka, jak CDU/CSU zareaguje.

O vážnosti situace svědčí, že vedení CDU už nahlas uvažuje o tom, s kým vytvoří vládní většinu po odchodu SPD. A tvrdí, že by bylo možné dát většinu dohromady se Zelenými a liberály z FDP. Tedy projekt, který po týdnech loňských povolebníc­h vyjednáván­í nakonec ztroskotal.

Je možné, že pozdvižení u SPD nejméně pro příští dny zachrání křeslo ministru vnitra a šéfovi bavorské CSU Horstu Seehoferov­i. Ten se snažil výsledek CSU v nedělních volbách obhajovat. Včetně své politiky, která se tvrdými protiimigr­ačními kroky snažila odlákat voliče od AfD. „Výsledek AfD je v Bavorsku o třetinu nižší, než kolik má na celoněmeck­é úrovni. Proto si troufám tvrdit, že v tomto směru má politika přinejmenš­ím nebyla neúspěšná,“řekl Seehofer.

„Ztratili jsme důvěru veřejnosti. Neseme za to společnou odpovědnos­t.“

Angela Merkelová, kancléřka

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia