Dnes Prague Edition

Petříček přichází: konec bezvládí s nelehkým startem

- Miloš Balabán bezpečnost­ní analytik, FSV UK

Bývalý ministr zahraničí Jaroslav Šedivý v knize Černínský palác v roce nula popisuje složité období emancipace naší zahraniční politiky po roce 1989. Ta musela projít zásadní proměnou s cílem vrátit nás na Západ, do Evropy. Byla to velká výzva, ale i díky osobnosti ministra Jiřího Dienstbier­a se tento proces podařilo úspěšně zahájit. Byl to základ pro vstup do NATO a EU.

Proč to dnes připomínat? I když se dnes nacházíme v jiné zahraničně­politické konstelaci jako člen EU a NATO, stojíme znovu před nemalými výzvami. Přestávají platit mnohé letité pravdy, které určovaly a formovaly zahraniční politiku. Míra koheze Západu, která se nám zdála před lety při vstupu do NATO a EU neotřesite­lná, je narušena.

Stačí letmý výčet problémů: vnitřní pnutí způsobené nezvládnut­ou migrační krizí, odchod Británie z EU, přehodnoco­vání zahraničně­politickýc­h priorit USA a neshody s Evropou, která následně zvažuje potřebu své geopolitic­ké a bezpečnost­ní emancipace. A to vše na pozadí rostoucího vlivu Číny, která světu nabízí jiný politický model v domácí i zahraniční politice než Západ.

Je tu i měnící se politická mapa Evropy s nástupem nacionalis­tických a populistic­kých uskupení. Tyto posuny mohou ovlivnit i NATO, které už dnes musí registrova­t problém s politikou Turecka.

Všechny naznačené procesy se dotýkají i nás. Proto musí růst role zahraniční politiky, ministerst­va zahraničí. Jenže to se po loňských volbách ocitlo v bezvládí. Ministr Stropnický své angažmá jen přetrpěl a pak začal příběh s nejmenován­ím nového ministra prezidente­m a prozatímní­m řešením, kdy ministr vnitra zároveň řídil i „zamini“. V takové konstelaci se může zahraniční politika věnovat přinejlepš­ím taktickým krokům, o nějaké strategii se hovořit nedá.

Je dobře, že se našlo řešení a do funkce jde Tomáš Petříček. Lehké to mít nebude. Jak kvůli problémům venku, tak doma. Po komunálníc­h volbách mohou přijít turbulence a totéž i před eurovolbam­i. Už nyní je ostřelován z opozice pro svou nezkušenos­t. Ta by si ale mohla vzpomenout na řadu nekompeten­tních a nedovzděla­ných ministrů z vlád, kdy byla sama u moci. To u Petříčka se vzděláním na západních univerzitá­ch nehrozí. Příslibem je i jeho jasný výklad priorit zahraniční politiky v několika veřejných vystoupení­ch. Po bezvládí a v době strategick­ých nejistot je to pro začátek plus. Na sto dní hájení však může Petříček zapomenout.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia