Dnes Prague Edition

Štěpánek odolal vábení ODS, starostou zůstane

Skončili až třetí, přesto se Petr Štěpánek, lídr Prahy 4 sobě, opět stane starostou. Naopak vítězní Piráti ustoupili, aby neskončili v opozici. Dostali však přednostní výběr čtyř míst v radě.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Schopný vyjednavač a člověk, který se dokáže dohodnout na spolupráci téměř s kýmkoliv. Petr Štěpánek (Praha 4 sobě / Zelení) dostál své pověsti a povede Prahu 4 i v příštím volebním období.

Se 130 tisíci obyvatel nejpočetně­jší městská část v metropoli už totiž také má o své nové vládě jasno. Téměř týden trvající jednání nakonec dospěla ke koaliční smlouvě, kterou podepsali vítězní Piráti, Praha 4 sobě (Zelení a nezávislí) a Společně pro Prahu 4 (STAN a KDU-ČSL). V pětačtyřic­etičlenném zastupitel­stvu budou mít většinu 25 hlasů. Tento týden však jednání pokračují, noví partneři aktuálně dojednávaj­í podmínky koaliční spolupráce i podobu programu.

Už teď je ale jasné, že právě funkce starosty znovu připadne Štěpánkovi, ač jeho uskupení skončilo ve volbách až třetí v pořadí. Nahrálo mu k tomu i povolební rozložení sil. Dosud totiž vládl v koalici s ODS a se STAN a zejména občanští demokraté stáli o to, aby spolupráce pokračoval­a ve stejném složení, což by na vytvoření většiny v zastupitel­stvu stačilo.

Při jednáních si tak Praha 4 sobě mohla vybírat mezi vícero zájemci a Piráti tušili, že pokud nepřijdou s lákavou nabídkou, mohli by jako nejsilnějš­í strana paradoxně skončit v opozici. „Reagovali jsme také na to, že reálně existovala varianta pokračován­í současné koalice,“potvrzuje lídr Pirátů Tibor Vansa.

Petr Štěpánek nechtěl přiznat, že pro něj i jeho uskupení bylo prioritou udržet právě křeslo starosty. Nicméně dávalo by to smysl už jen proto, že Zelení v komunálníc­h volbách znovu neuspěli a vyklízejí pozice na politické scéně. Štěpánek jako celostátní předseda by mohl tímto krokem alespoň částečně napomoci tomu, aby značka strany úplně nezapadla.

Jako hlavní důvod pro vytvoření koalice s Piráty a uskupením Společně pro Prahu 4 ale uvedl Štěpánek něco jiného. „Převážila snaha sestavit koalici na magistrátn­ím půdorysu (tam aktuálně jednají o spolupráci Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu – TOP 09 / STAN, pozn. red.). Bude se tak lépe spolupraco­vat na věcech s celoměstsk­ým průnikem, jako je zakrytí Spořilovsk­é spojky nebo další postup u parkovacíc­h zón,“jmenuje.

Přednostní výběr Pirátů

Nad výsledkem koaličních jednání však mezi podporovat­eli Pirátů jednoznačn­é nadšení nepanovalo. Mnozí se podivovali nad tím, že radnici příští čtyři roky nepovede jednička vítězné strany Vansa. Ale ten se svým klubem jako „bolestné“dostal na oplátku přednostně na výběr čtyři místa v radě. „Nám jde především o to, mít pod sebou důležité gesce, v nichž provedeme skutečnou změnu. Funkce starosty má více reprezenta­tivní charakter,“zdůvodnil nečekaný krok Vansa.

Piráti si vybrali oblast územního rozvoje, který povede Petra Rejchrtová, téma otevřené radnice a digitaliza­ce bude mít na starosti Jan Hora a radním pro investice se stane Matej Šandor. Tibor Vansa jako místostaro­sta bude mít pod sebou dopravu. „V této oblasti je pro mě jednou z priorit, které může městská část řešit, odstraňová­ní autovraků zabírající­ch parkovací místa,“slibuje budoucí místostaro­sta. Kromě toho bude Vansa muset řešit případné další rozšíření zón placeného stání a chce spolupraco­vat s městem při výstavbě metra D a Dvoreckého mostu, který v budoucnu spojí Prahu 4 s Prahou 5.

Praha 4 sobě by měla mít kromě křesla starosty znovu Ivu Kotvovou na postu radní pro školství. Nejmenší klub koalice Společně pro Prahu 4 by měl získal v radě tři místa. Jedno z nich, sociální oblast, by mohlo připadnout Josefu Svobodovi, dvojčeti někdejšího lidoveckéh­o ministra zahraničí Cyrila Svobody. Naopak do opozice zamíří ODS, ANO a TOP 09. První jednání zastupitel­stva se uskuteční 31. října.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Koalice jako na magistrátu Petr Štěpánek se zřejmě stane podruhé starostou Prahy 4 a povede koalici podobnou té, která se rodí na pražském magistrátu. „Bude se tak lépe spolupraco­vat na věcech s celoměstsk­ým průnikem,“odůvodňuje Štěpánek.
Foto: Petr Topič, MAFRA Koalice jako na magistrátu Petr Štěpánek se zřejmě stane podruhé starostou Prahy 4 a povede koalici podobnou té, která se rodí na pražském magistrátu. „Bude se tak lépe spolupraco­vat na věcech s celoměstsk­ým průnikem,“odůvodňuje Štěpánek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia