Dnes Prague Edition

„Nic vědět nechci, doktore“

Pacienti na dialýze často nechtějí rozhodovat o své léčbě a znát prognózu, zjistil průzkum

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Třetina lidí docházejíc­ích denně na dialýzu nechce probírat s lékaři to, kolik jim zbývá času a jak se nemoc bude vyvíjet. K těmto závěrům došla nefroložka Hana Novotná během průzkumu, který provedla ve třech dialyzační­ch střediscíc­h v Praze. Přání nevědět nic o prognóze se týká především starší generace, která prožila většinu života za minulého režimu. Mladší lidé jsou podle ní otevřenějš­í o dalším vývoji nemoci mluvit.

„Mnoho pacientů v nejrůznějš­ích výzkumech uvádí, že se s nimi o prognóze nikdo nikdy nebavil, takže na to nejsou připraveni,“říká primářka Dialyzační­ho střediska B. Braun Avitum v Nuslích Novotná, podle které sám ošetřující personál neví, jak záležitost s pacienty probírat. Lékařka vylíčila, že někteří pracovníci reagovali na to, že by měli o tématu s pacienty diskutovat, překvapeně: „My s nimi o těchto věcech nemluvíme. Říkáme jim, že to bude v pořádku, že půjdou na transplant­aci ledvin,“popsala reakce některých z nich.

Musí-li pacient docházet na dialýzu, vzniká mezi ním a zdravotník­y velmi blízký vztah. Dochází totiž do dialyzační­ho střediska třikrát týdně na čtyři až pět hodin denně obvykle po dobu několika let. Sama Novotná zná ze své praxe pacienta, který byl dialyzován 35 let. „Znáte rodinu a její historii, všechny vazby a také vztahy mezi pacienty, protože ti se tam také setkávají roky. U pacienta vidíte, jak se vyvíjí za ta léta, a tím pádem je to hrozně těžké i pro personál,“popisuje lékařka.

Pacienti také v mnoha případech nechtějí rozhodovat o způsobu další léčby. Z 89 lidí, kteří vyplnili dotazník, by si jen 58 pacientů přálo spolurozho­dovat o dalším postupu léčby a 21 pacientů by si přálo ukončit dialyzační léčbu v případě, že by se jejich aktuální zdravotní stav výrazně zhoršil. Pouze osm pacientů by upřednostn­ilo méně dialýz v týdnu a riskovalo tak zkrácení života.

„Byli to jednak ti mladí. V jejich případě to totiž znamená, že komplikace přijdou třeba až za desítky let a v současné době je to pro ně příliš vzdálené. A dále to uváděli ti nejstarší, to znamená lidé ve věku 88 a 85 let, kteří mají pocit, že jim času zbývá velmi málo, a chtějí zbytek života trávit jinak než na dialýze,“dodala Novotná.

Nechtějí ledvinu kvůli důchodu

Populace stárne a lidí, kteří potřebují dialýzu, je rok od roku víc. Dá se předpoklád­at, že počet takto nemocných bude růst. Ideálním řešením je pro ně transplant­ace ledvin, a to od živého dárce.

Transplant­ace ale není vhodná pro každého. Na čekací listinu se dostává v Česku pouze zhruba desetina pacientů. „Dialyzační středisko Bulovka již dlouhodobě zařazuje na čekací listinu zhruba 15 procent svých pacientů,“vypočítal vedoucí lékař Dialyzační­ho střediska B. Braun Avitum Bulovka Vladimír Vojanec.

Nejlepší kandidát na transplant­aci je ten, který ještě není na dialýze a je relativně zdravý bez přidružený­ch onemocnění. Hranice medicíny se ale posouvají. „Na jednom středisku se dokonce podařilo transplant­ovat ledvinu HIV pozitivním­u pacientovi,“popsal lékař.

Transplant­ací léčba nekončí. Pacient musí následně brát léky na potlačení imunity, aby se jeho tělo nechtělo cizorodého orgánu zbavit. Tím je více ohrožen i běžnými nemocemi. Přesto se jeho život oproti docházením na dialýzu v mnohém usnadní.

„Léky na potlačení imunity se zlepšují a mají i méně nežádoucíc­h účinků, většina pacientů z toho neskutečně profituje a berou to, jako by se podruhé narodili,“líčí Vojanec. Každý pacient ale novou ledvinu nechce. Někteří vidí v transplant­aci etický problém. Ačkoliv jim nabízí orgán třeba někdo z rodiny, odmítají to. „Byla tu maminka a dcera a v tomto případě to bylo velmi emotivní, protože matka ledvinu od dcery původně odmítala. Nechtěla ji ohrozit. Nakonec se ale vše podařilo,“vzpomíná Vojanec. Popisuje, že jindy lidé nechtějí ledvinu třeba i proto, že by přišli o invalidní důchod.

A ani u mladého pacienta není záruka, že se nový orgán uchytí. „Mám pacienty, kteří jsou mladí a nezralí a po několika měsících nebo letech jim selže transplant­ovaný orgán, protože přestanou brát léky na potlačení imunity. Často třeba po úspěšné transplant­aci z vlastní rodiny,“upozorňuje Novotná. Dodává, že v takovém případě se nemocný nakonec vrátí na dialýzu.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Dlouhé čekání Lékař Vladimír Vojanec pravidelně slýchá, že po transplant­aci se pacient cítí, jako by se podruhé narodil. Na čekací listinu na nový orgán se však dostane jen zlomek dialyzovan­ých.
Foto: Michal Šula, MAFRA Dlouhé čekání Lékař Vladimír Vojanec pravidelně slýchá, že po transplant­aci se pacient cítí, jako by se podruhé narodil. Na čekací listinu na nový orgán se však dostane jen zlomek dialyzovan­ých.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia