Dnes Prague Edition

Černý den irské ikony. Aspell v Pardubicíc­h štěstí nenašel

-

Měl být ozdobou nedělního programu Velké pardubické. Měl dovést koně trenéra Jaroslava Brečky k velkým triumfům. Jenže Leighton Aspell, dvojnásobn­ý vítěz slavné liverpools­ké Velké národní, prožil v Pardubicíc­h jeden z nejhorších dní v sedle. „Nešlo mi to a neměli jsme ani moc štěstí,“hodnotil. Čtyři z pěti dostihů vůbec nedokončil. A to včetně toho nejslavněj­šího, který nedojel se sedmiletým Vajgarosem. Žádná úchvatná bilance na tak mimořádnéh­o žokeje. „Nebyl jsem ve své kůži,“hlesl zklamaně dvaačtyřic­etiletý Aspell.

Ir, který je ve Velké Británii legendou. V průběhu kariéry svým majitelům vydělal skoro osm milionů liber, vyhrál přes 800 dostihů – dvakrát třeba Velšskou národní.

Největší jméno si ale Aspell udělal na liverpools­ké Velké národní steeplecha­se – nejslavněj­ším překážkové­m dostihu světa.

V roce 2014 triumfoval s Pineau De Re, o rok později s Many Clouds. A kdyby před dvěma lety s Many Clouds dokonal vítězný hattrick, stal by se nesmrtelný­m – jediným žokejem, který Velkou národní vyhrál třikrát za sebou.

Jak se Aspell dostal do Česka? V Británii spolupraco­val s trenérkou Amandou Perrettovo­u, pro kterou jezdil také bývalý slovenský žokej a nyní trenér Jaroslav Brečka.

Ten mu už několikrát nabízel, aby do Pardubic přijel. Až letos ale Aspell kývl. „S Čikem (přezdívka Brečky) jsme dobří kamarádi. V létě se mě ptal, jestli bych neměl chuť přijet do Pardubic. A já ji měl. Je to speciální závod, i u nás v Británii se vysílá v televizi,“popisoval.

Dovézt na východ Čech dvojnásobn­ého vítěze Velké národní pochopitel­ně není nic levného. „Majitelé se na to musí složit, těch koní tady musí jet víc. Že by přijel pouze kvůli jednomu? To by vyšlo na dost draho,“říká vítěz Velké z roku 1992 Brečka. Přestože Aspell v neděli zažil možná nejhorší den v sedle, Brečka na něj nezanevřel.

„Leighton pro mě zůstává jedním z nejlepších jezdců, jaké jsem kdy poznal. Dokáže vnímat koně jako málokdo. V tom je výjimečný. Je to borec,“uzavírá trenér.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Neoslnil Aspellovi se v Pardubicíc­h nedařilo.
Foto: Profimedia.cz Neoslnil Aspellovi se v Pardubicíc­h nedařilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia