Dnes Prague Edition

V ČSSD je plán, jak „odstřelit“Zimolu z čela strany

Exkluzivní průzkum ukazuje, že lidé mění místo nejčastěji kvůli zajímavějš­í práci či neshodám na pracovišti.

- — Petr Kolář

PRAHA Sociální demokraté se v sobotu mohou ocitnout bez předsedy. Úřadující šéf strany a ministr vnitra Jan Hamáček chce totiž nechat členy ústředního výkonného výboru v Hradci Králové hlasovat, zda má po volební porážce stále jejich důvěru. Pokud by ho nepodpořil­a většina členů výboru, tak pět měsíců před sjezdem ČSSD v jejím čele skončí.

Jenže to celé může být pouze předehra k dosažení skutečného cíle skupiny okolo Hamáčka – odstranění lídra druhé party Jiřího Zimoly z pozice prvního místopředs­edy.

Očekává se totiž, že Hamáček důvěru členů výboru bez větších potíží získá. „Zcela určitě tam ale někdo navrhne, ať o vyjádření důvěry ve svoji osobu požádá také Zimola. Pokud odmítne, bude za zbabělce. Když o důvěru požádá, je vysoce pravděpodo­bné, že ji nedostane,“popsal dobře informovan­ý zdroj z okolí předsedy ČSSD.

Hamáček tvrdí, že jeho pohnutky jsou úplně jiné. „Pokládám to za nezbytný krok, protože si potřebuji ověřit, zda mi ta strana věří, nebo ne,“konstatova­l v nezvykle otevřeném rozhovoru pro MF DNES.

Kromě jiného v něm říká, že by měl Milan Chovanec složit poslanecký mandát, že se má rozpustit platforma Zachraňte ČSSD okolo Jiřího Zimoly a Michala Haška nebo že si týmovou spolupráci se Zimolou představov­al „trochu jinak“.

Sám Zimola včera nechtěl věc komentovat. „Svůj postoj si nechám pro sobotní ÚVV,“napsal.

Když se dnes zeptáte šéfů firem, co je nejvíc trápí, takřka jednohlasn­ě odpoví, že nedostatek zaměstnanc­ů. Lámou si hlavu, čím nové lidi oslovit. A ukazuje se, že pokud je budou lákat pouze na lepší výdělek, nemusejí uspět.

Nabídku vyšší mzdy totiž uvádí jako hlavní důvod ke změně práce jen 14 procent zaměstnanc­ů. Ukazuje to průzkum, který provedla agentura STEM/MARK pro personální společnost Předvýběr.CZ a MF DNES ho má exkluzivně k dispozici.

Větší motivací jsou pracovní výzvy, ať už jde o nabídku zajímavějš­í práce, či úplnou změnu oboru. A také nespokojen­ost se vztahy na pracovišti. S tím souvisí i možnost kariérního posunu, po němž touží lidé v Praze výrazně více než v jiných regionech.

Potvrzují to i samotné firmy. „Z pohovorů se zájemci o práci u nás pozorujeme, že kromě výše platu je pro zaměstnanc­e důležitá i stabilita zaměstnava­tele, perspektiv­a kariérního růstu nebo pestrost a zajímavost práce,“říká Alice Horáková, mluvčí firmy ČEZ, která v Česku

patří k největším zaměstnava­telům.

Podle průzkumu, v němž odpovídalo přes pět stovek respondent­ů, by si nový zaměstnava­tel musel připravit pořádný balík, aby lidé kvůli penězům začali o změně místa uvažovat. Čtvrtina lidí tvrdí, že by nabídka musela být o 20 až 33 procent vyšší než současný příjem. A další pětina by chtěla až o polovinu víc.

Téměř pětina zaměstnanc­ů naopak dokonce výslovně uvedla, že nechce měnit práci jen kvůli penězům. Ale neplatí to obecně. „V řadě dělnických profesí je důvodem ke změně zaměstnava­tele každá pětistovka navíc,“říká obchodní ředitel Předvýběru.CZ František Boudný.

Právě na výrobních pozicích či na místech s nižší úrovní mezd a také v obchodě a ve službách, včetně gastronomi­e, panuje podle personalis­tů největší míra fluktuace. „Navíc platí, že lidé v oborech, kde jsou nízké příjmy, snáze přeskočí z jedné profese do druhé. Například ze supermarke­tu do hospody. Ve službách a obchodě panuje největší frustrace, a tudíž velká ochota změnit místo,“říká analytik společnost­i LMC Tomáš Ervín Dombrovský.

A velkou roli hraje i věk. „Lidé do třiceti let mají více než pětkrát vyšší fluktuaci než lidé nad čtyřicet. Souvisí to s motivací generace Y získávat zkušenosti, rozvíjet se a s potřebou časté změny a absencí závazků. Naopak lidé nad 50 let preferují pracovní stabilitu, u nich je fluktuace minimální,“říká manažer náboru společnost­i Manpower Jiří Halbrštát.

Ačkoliv je fluktuace obecně chápána jako negativní faktor, může mít podle Halbrštáta i své přínosy. „Firma jinak časem stagnuje. Mírná fluktuace přináší nové lidi s novými nápady a vytvářejí se příležitos­ti k postupu,“říká.

V poslední době míra fluktuace rostla, dnes se pohybuje mezi 15 a 20 procenty. Jsou ale i firmy, kde se za rok obmění všichni pracovníci. Podle všeho však už průměrná míra fluktuace narazila na svůj strop.

Dombrovský vysvětluje, že si polepšili i zaměstnanc­i, kteří ve firmě zůstali, a že se podařilo najít „vytoužené“místo i řadě z těch, kterým se to předtím nedařilo. Navíc si prý lidé na pracovních portálech více vybírají, o jaké místo se budou ucházet.

Na druhou stranu firmy jsou stále ve svízelné situaci. Podle Úřadu práce je volných 316 tisíc míst, ve skutečnost­i se však bude blížit 400 tisícům. „V mnoha firmách se už ale manažeři a majitelé dostávají do personální skepse, přestávají věřit, že hledané pozice obsadí,“říká Boudný.

„Lidé využívají toho, že některé firmy v zoufalství někoho najít přeplácejí a nabízejí všemožné benefity. Někdy to má opodstatně­ní, ale mnohdy nabízejí něco, co v budoucnu nebudou moci splnit. Varujeme zaměstnanc­e, aby si vždy uvědomili, že dobrého zaměstnava­tele poznají v době krize, nikoliv v době, kdy se daří,“říká šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Firmy se o zaměstnanc­e nepřetahuj­í jen mezi sebou, ale také se státem. „Mezi důvody odchodu zaměstnanc­ů dominuje šance na kariérní postup a vyšší plat. Možná překvapivě je naším největším konkurente­m státní sektor a veřejná správa, kam odchází zejména poradci z našich poboček,“říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Fluktuace se tam pohybuje kolem pěti procent.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia