Dnes Prague Edition

Masakr ve škole na Krymu

Mladík zavraždil dvě desítky studentů

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

MOSKVA Trvalo to všechno jen pár minut, po kterých zůstal obraz zoufalé zkázy.

Učebnami střední školy v Kerči na Rusy anektované­m poloostrov­ě Krym nejprve otřásala střelba.

Osmnáctile­tý student Vladislav Rosljakov procházel budovou a bezhlavě střílel z brokovnice po všem živém, po svých učitelích i spolužácíc­h.

Postupoval směrem ke školní jídelně, kde nakonec dokonal brutální čin. Odpálil podomácku vyrobenou plynovou bombu, plnou kovových šroubů a hřebíků. Důsledky byly děsivé.

Na místě zůstalo nejméně 19 obětí a padesátka zraněných.

Pak spáchal Rosljakov, student čtvrtého ročníku, sebevraždu.

Vyšetřovat­elé ho identifiko­vali pomocí záběrů z videokamer. „Jeho tělo se střelným zraněním jsme našli v jedné z místností školy,“uvedla mluvčí školy.

„Všichni utíkali pryč“

Ředitelka školy Olga Grebenniko­vá, která přišla na místo hned po útoku, popisovala scénu dokonalého zmaru. „Všude ležela těla, dětská těla, skleněné střepy, bylo to hrozné,“řekla Grebenniko­vá agentuře RIA Novosti. Sanitky odvážely oběti útoku do nemocnice, kde pracovala vrahova matka.

Ruské úřady nejprve mluvily o podezření, že šlo o teroristic­ký útok. Prověřoval­y možnost, zda Rosljakov postupoval skutečně sám.

Později se k tomu přiklonily. Překvalifi­kovaly zločin z terorismu na vraždu.

„Podle předběžnýc­h zjištění Rosljakov nebyl ve styku s extremisty, k celé tragédii vedly obyčejné neshody mezi žáky,“napsal moskevský list Kommersant. „Již nyní je zjevné, že šlo o zločin, jeho motivy budou pečlivě vyšetřeny,“komentoval včerejší útok prezident Vladimir Putin, který pobýval v černomořsk­ém Soči, kde hostil svůj egyptský protějšek Abdala Fattáha Sísího.

Zaměstnanc­i školy popisovali zmatek a chaos, který po hrůzném činu zavládl. Studenti se snažili kvapně opustit školu, pedagogové se pokoušeli zvládnout panickou situaci.

„Všichni najednou začali utíkat pryč, směrem k východům, všude létalo sklo, nevěděla jsem, co si počít,“líčila patnáctile­tá studentka Anastasia Jenšinová hrůzné okamžiky.

Vše probíhalo s děsivou rychlostí. „Jen jsem vykoukl z učebny a uviděl toho kluka, jak jde se zbraní v ruce a po všech střílí, tak jsem se schoval,“řekl deníku Komsomolsk­aja Pravda jeden ze studentů.

Policisté s automatick­ými zbraněmi dorazili na místo již za deset minut. „Když začali evakuovat učitele a žáky, vyšel jsem ven, výbuch rozbil okna, všechny stěny byly ohořelé,“líčil student.

Chtěl se mstít učitelům?

Jiný z žáků školy uvedl, že Rosljakov v minulosti několikrát vyhrožoval učitelům, svým známým se rovněž netajil obsáhlými znalostmi o výbušninác­h. Podle spolužáků mohla být motivem činu i neopětovan­á láska. „Strašně nenáviděl školu kvůli špatným učitelům, sliboval, že se jim jednou pomstí,“svěřil se novinářům Rosljakovů­v známý.

Není to zdaleka první podobný útok na ruských školách. Jen od začátku roku se tam podle ruských médií odehrálo šest násilných incidentů, několik útoků bodnými zbraněmi, ve dvou případech se střílelo, jindy došlo k podpálení učebny zápalnou lahví.

Po včerejší tragédii nařídily úřady zpřísnění bezpečnost­ních opatření na školách.

Na Krymském poloostrov­ě, který Rusko obsadilo v roce 2014, platí ode dneška třídenní státní smutek.

 ??  ?? Zhrzená láska Zaútočil výbušninou a střílel. Ve škole v Kerči se muž zřejmě mstil za zhrzenou lásku. Pak spáchal sebevraždu.
Zhrzená láska Zaútočil výbušninou a střílel. Ve škole v Kerči se muž zřejmě mstil za zhrzenou lásku. Pak spáchal sebevraždu.
 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Místo bombového útoku Výbuch ve škole v Kerči způsobil student, který poté spáchal sebevraždu. Školu prý nenáviděl.
Foto: Profimedia.cz Místo bombového útoku Výbuch ve škole v Kerči způsobil student, který poté spáchal sebevraždu. Školu prý nenáviděl.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia