Dnes Prague Edition

Medvěda mají do pasti vlákat jablka s medem

-

Klec na odchyt medvědího tuláka dorazila ze slovenskéh­o národního parku Malá Fatra do obce Oznice poblíž Valašského Meziříčí. Mechanismu­s padacích dvířek u půl tuny těžkého zařízení včera zprovozňov­ali technici. „Konstrukci šibenice, přes kterou vede lano od dvířek k návnadě, jsme museli demontovat kvůli převozu. Původně byla dřevěná, my děláme novou, kovovou,“vysvětlil starosta Oznice Martin Gerža. Jako návnadu použijí jablka, která zavážou do pytle a polijí medem. Zvíře za ni musí zatáhnout, aby se dvířka dala do pohybu. „Je to spolehlivě­jší metoda než nášlapný mechanismu­s. Tomu se medvědi dokážou vyhnout,“dodal Gerža. Zatím není jasné, kdy klec odvezou do lesa. Odborníci nyní zpracováva­jí časovou mapu pohybu zvířete, aby dokázali vytipovat vhodné místo. (ppr) BRNO Škola Flying Academy, která už 15 let školí piloty velkých letadel, se dostala do sporu s provozovat­elem brněnského letiště, a do konce listopadu proto musí odejít. Podle společnost­i Letiště Brno je to kvůli bezpečnost­i. Škola tvrdí, že výpověď souvisí s tím, že školí také muslimy.

Flying Academy podle vedení letiště nerespektu­je bezpečnost­ní opatření, a to prý „včetně nezbytnost­i doložit u všech studentů vstupující­ch pravidelně do neveřejnéh­o areálu letiště doklad o spolehlivo­sti vydaný Úřadem pro civilní letectví ČR,“jak popsal Jiří Sochor, mluvčí společnost­i Accolade, která loni na podzim firmu Letiště Brno koupila.

Škola tvrdí, že doklad se vztahuje jen na osoby, které se pohybují v prostoru zvýšené ostrahy – kde se nakládá nebo kde nastupují cestující. A tam studenti nepřijdou.

Důvod je prý jinde. „Doneslo se nám, že je to také kvůli tomu, že vyučujeme muslimy. Máme studenty ze zhruba 50 států celého světa, pokud by představov­ali riziko, nikdo je do země nepustí,“říká ředitel školy Leoš Vybíral.

BIS: Riziko je nesmysl

To obecně potvrzuje i Bezpečnost­ní informační služba. „Určitě se nemůže stát, že by výcvikem prošla osoba představuj­ící bezpečnost­ní riziko,“ujišťuje mluvčí kontrarozv­ědky Ladislav Šticha.

Letiště se naopak zastává Úřad pro civilní letectví. „Pokud provozovat­el uzná, že nějaký subjekt je rizikem, nebo se rozhodne zavést přísnější než obvyklá opatření, my takový postup akceptujem­e,“potvrdil mluvčí Vítězslav Hezký.

Škola se nevzdává a chce ještě jednat s Jihomoravs­kým krajem, který je vlastníkem letiště.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia