Dnes Prague Edition

Večeře o brexitu se Unii nepovedla. Dohoda stále není

- Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES v Bruselu

BRUSEL Bylo vcelku jedno, jaké jídlo kuchaři včera státníkům Evropské unie na úvodní večeři jejich bruselskéh­o summitu uvařili. Tu hlavní část menu, kterou premiéři a prezidenti členských států očekávali, se totiž připravit nepodařilo. Večeře, při níž se měly formálně schvalovat podmínky odchodu Británie z EU, proběhla totiž bez dohody.

„Zeptám se premiérky Mayové, zda má nějaké konkrétní návrhy, jak se dostat ze slepé uličky,“uvedl před začátkem summitu šéf Evropské rady a předseda unijních summitů Donald Tusk. Před jednáním nasadil velmi pesimistic­ký tón vyplývajíc­í z toho, že kompromis, který o víkendu dohodli vyjednavač­i na úřednické úrovni, Londýn shodil ze stolu. „Musíme se připravit na scénář, že žádná dohoda nebude, což je pravděpodo­bnější než kdykoli předtím,“varoval šéfy unijních vlád Donald Tusk.

Britská premiérka Theresa Mayová, jejíž vystoupení včera tvořilo jakousi předehru, než se předsedové vlád zbylé 27 (už bez Mayové) dali do kambaly na pivě, šéfy států nepotěšila. „Nepřinesla nic zásadně nového,“řekl předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani, který byl proslovu Mayové také přítomen. Z jeho pohledu byla ale atmosféra uvolněnějš­í než při posledním neformální­m summitu v Salcburku. Ale nic víc.

Poté, co Mayová sdělila premiérům svůj pohled, kde jedinou novou věcí byl podle diplomatic­kých zdrojů její souhlas s delším přechodným obdobím po vystoupení Británie, byla zdvořile vykázána. A odjela povečeřet o samotě – na britskou ambasádu v Bruselu. Tam čekala na zprávu, zda EU svolá k brexitu na listopad mimořádný summit.

Dohoda je blízko i daleko

Zatímco někteří unijní činitelé už ztrácejí víru, že se dohodu podaří s Británií uzavřít, evropský vyjednavač brexitu Michel Barnier byl o něco optimistič­tější. „Ještě tam nejsme. Brexit musí být spořádaný pro každého a ve všech ohledech, včetně Irska. K tomu ještě potřebujem­e nějaký čas. V příštích týdnech budeme pokračovat v jednáních klidně a trpělivě,“řekl.

V dohodu s Británií věřil včera i premiér Andrej Babiš. Přivítal nabídku na prodloužen­í přechodnéh­o období. „Je to rozumné. Všechny ty smlouvy nelze projednat během jednoho roku,“prohlásil Babiš.

Optimistic­ká, že se nakonec podaří dohody dosáhnout, byla včera v Bruselu i německá kancléřka Angela Merkelová. „Ďábel je ale ukrytý v detailech. Šance na dosažení dobré dohody s Velkou Británií tu stále je,“dodala Merkelová.

Irsko, nebo katastrofa

Tvrdý brexit bez dohody na konci března 2019 by přitom pro EU, ale hlavně pro Británii nebyl jen ekonomicko­u katastrofo­u. Hlavním problémem, na který jednání stále naráží, je otázka Severního Irska. Mezi britským Severním Irskem a Irskem povede po brexitu unijní hranice, což Irové odmítají.

Londýn a probritští severoiršt­í unionisté ale nechtějí přistoupit na to, že by mezi Severním Irskem a Británií mohla vzniknout celní hranice. A to proto, že v ní vidí zárodek odtržení této části Irska.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia