Dnes Prague Edition

Několik mýtů o výsledcích voleb

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Komunální a senátní volby jsou konečně za námi, ve většině obcí a měst už vznikly vládnoucí koalice. Je tedy čas bilancovat. Zvláště když dle většinovéh­o hodnocení v uplynulém hlasování prohrálo hnutí ANO. Zatímco výrazný úspěch zaznamenal­a ODS, která pokračuje v trendu setrvalého růstu, takže v příštích volbách bude hlavním vyzyvatele­m Andreje Babiše. Pojďme se tedy podívat na několik čísel. V komunálníc­h volbách hnutí ANO obhajovalo 1 466 zastupitel­ských mandátů a získalo jich 1 676. Občanští demokraté hájili 2 305 křesel (podle některých údajů 2 214 – záleží, jaké všechny místní koalice se započítáva­jí), letos jich brali 2 281. Co se týče celkového počtu hlasů, Babišovo hnutí získalo 16 732 285 hlasů, občanští demokraté

12 465 930 hlasů. Dále tu máme výsledky ve třinácti krajských městech. ANO zvítězilo v jedenácti, občanští demokraté v jediném – v Praze. Tam navíc oproti pátým anonistům získalo o pouhé dva zastupitel­e navíc. Alespoň druhá byla ODS jen v dalších třech krajských městech.

● Jistě, je tu přesvědčiv­é vítězství kandidátů občanských demokratů ve volbách do Senátu. Pomiňme chabou volební účast ve druhém kole. Nicméně ODS má dnes v Senátu 16 zástupců, stejně jako hnutí STAN, lidovci mají o jednoho senátora méně. Všechny tři strany se teď tahají o to, kdo uloví víc nezávislýc­h, aby si vydobyly právo na obsazení postu předsedy horní komory parlamentu. Vyvozovat z úspěchu v senátních volbách pozici Babišova hlavního soupeře je sice pěkné, ale poněkud iluzorní. Nebo jím snad při posledních volbách do Sněmovny byli vítězové senátního klání z roku 2016 lidovci?

● Hlavní aktéři si za takové hodnocení mohou z velké míry sami. Šéf ANO Andrej Babiš se tolik upnul na výsledek v Praze, že když tam nevyhráli, hovořil prakticky pouze o tom. Praha se nepovedla, měli bychom jít do opozice, fandím Janu Čižinskému. Sám si tím vytvořil zdání, že vlastně volby projeli, ačkoli celorepubl­iková čísla hovoří jinak. Když se k tomu přidá jeho hřímání nad údajným „megapodraz­em“v Brně, je iluze poraženého dokonána. Buď Babiš o poraženect­ví hovoří z hlouposti, anebo se snaží upevnit si pozici bojovníka proti „tradičním stranám“, ačkoli k nim už ANO patří také. Naproti tomu občanští demokraté vystupují po volbách sebevědomě a tváří se jako vítězové, ač tomu čísla úplně neodpovída­jí. Pochopitel­ně. Vzhledem k mizérii ostatních (TOP 09 úplně propadla, stejně jako SPD, Piráti tvářící se jako vítězové získali jen 132 zastupitel­ů v celé zemi) bude ODS nejspíš skutečně hlavním soupeřem ANO v příštích volbách do Sněmovny. Pak už bude zábavné sledovat jen to, jak spolu tito hlavní soupeři budou uzavírat vládní koalici. Stejně jako tomu teď bylo v nespočtu měst a obcí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia