Dnes Prague Edition

Jen herci drží Krále zlodějů nad vodou

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Michael Caine, Jim Broadbent, Ray Winstone, Tom Courtenay. Co jméno, to legenda britské herecké školy, a ve filmu Králové zlodějů se takových borců sešlo ještě daleko víc. Nadto do kina láká reálné pozadí loupeže století, kterou v Londýně před třemi lety spáchala parta důchodců.

Jenže výsledek je přesto rozpačitý. Jednak sympatie k výkonným staříkům lehce zakalí přiznaná skutečnost, že jde vesměs o zkušené recidivist­y, jednak naznačená nálada lupičské komedie se postupně rozpustí v sociálním melodramat­u.

Rozložený gang

Také znaky humoru, ač příjemně suchého, se opakují: pánové vyzbrojení mastičkami a prášky bojují nejen se záludným internetem, ale také s cukrovkou, hluchotou, dřímotou, bolavými koleny či náhradními kyčelními klouby. A režisér James Marsh proslavený Teorií všeho vypráví tak zlenivěle, jako kdyby se teprve během natáčení rozhodoval, k čemu chce vlastně dojít.

Bohužel pro diváky dospěl k názoru, že správnou cestou bude psychodram­a vyplývajíc­í z dávných vzájemných křivd, které gang vysloužilý­ch zločinců po úspěšné akci vnitřně rozloží. Na obvyklý žánrový dvojitý zvrat se čeká marně, zato se postupně vyjevuje, kterak se kumpáni navzájem pomlouvají, obelhávají a podrážejí.

Seniorská kondice

K moralitě se podává značná dávka stesku, i když je nutno uznat, že Caine coby čerstvý vdovec ji zvládá jako vždy se zdrženlivo­u noblesou. Vůbec jsou to jedině herci, kdo rozbředlou stavbu drží nad vodou, zatímco režisér svého nedosáhl. Ač odvádí pozornost jinam, přesto nejzajímav­ější okamžik přináší tradičně sama promyšlená loupež, počínaje obdivuhodn­ým fyzickým nasazením seniorů a konče jejich profesioná­lním klidem, když odejdou od načaté práce pro nové nářadí.

Nicméně důstojní gentlemani prolezlí chorobami, jak se prezentují ve finále, by si vedle trestu zasloužili i lepší film než kostrbatou cestu do hlubin kriminální­kovy duše.

Králové zlodějů Velká Británie, 2018

50 %

 ?? Foto: Bioscop ?? Povedená banda Partičku loupeživýc­h důchodců si zahráli špičkoví britští herci v čele s Michaelem Cainem.
Foto: Bioscop Povedená banda Partičku loupeživýc­h důchodců si zahráli špičkoví britští herci v čele s Michaelem Cainem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia