Dnes Prague Edition

Piráti mění složení radnic

Ve velkých městských částech už se rýsují koalice. Kde vládla ODS, partnerstv­í zůstanou. Kde uspěli Piráti, tam přichází změna. Ne všude je ale jasno.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Jasného vítěze voleb v Praze 15, uskupení Patnáctka náš domov, včera obešlo ANO, ODS a TOP 09. Společně vytvořily koalici.

Naopak v nejsledova­nějších městských částech Praha 1 až Praha 12 strany v rámci povolebníc­h vyjednáván­í, alespoň až doposud, vůli voličů ctí. Všude, kde už se dohodly, figuruje vítěz voleb také v nově vytvořené koalici a až na jednu výjimku získal i post starosty.

Občanští demokraté se ukazují jako konzervati­vní strana se vším všudy, neboť v Praze 2 a Praze 9, kde znovu s přehledem zvítězili, plánují pokračovat na základech stávajícíc­h koalic a jejich kandidáti Jana Černochová a Jan Jarolím by měli obhájit křeslo starosty. V deváté městské části však jednání pokračují. Beze změny bude také spolupráce ve vedení sedmé městské části, v Praze 6 pak tandem TOP 09 a STAN doplní ODS namísto ANO.

Nová spojenectv­í kolem Pirátů

Naopak ke změnám dojde zejména v městských částech, kde průlomově uspěli Piráti, neboť kolem nich vznikají nová spojenectv­í. Například v Praze 5 se strana spojí s ODS a ANO, v Praze 4 a Praze 12 s místními uskupeními. K zásadnímu převratu dochází především v centrální Praze 1, kde nově povládne koalice kolem Prahy 1 sobě, a dále v Praze 10. Tam teď bude mít hlavní slovo uskupení Vlasta.

V celkovém souhrnu jsou s trochou nadsázky vítězem voleb v městských částech lidovci. Ti totiž figurují jako jeden z menších subjektů v řadě úspěšných lokálních uskupení. Jejich členové tak budou součástí vládnoucíc­h koalic v Praze 1, 4, 6, 10 a 12. Navíc v Praze 3 a 11, kde ještě není rozhodnuto, jsou součástí vítězných uskupení. Svého zástupce mohou teoreticky ještě mít i ve vedení Prahy 8.

Strategií KDU-ČSL by se mohla propříště inspirovat třeba ČSSD, která téměř výhradně kandidoval­a samostatně a následně propadla.

TOP 09 si vybírá z nabídek

Třetí městská část patří mezi radnice, kde se nový starosta stále hledá. Vítězná koalice kolem ODS by ráda tento post znovu získala pro svého lídra Alexandra Bellu. Trumfy v rukách má však TOP 09 společně se STAN. Jejich zástupci si mohou vybrat právě mezi občanskými demokraty nebo mezi Piráty a Zelenými, s nimiž by také získali většinu v zastupitel­stvu s 35 členy.

Pokud se rozhodnou pro první variantu, neobejdou vítěze, v opačném případě se jim otevírá cesta k zisku starostovs­kého řetězu.

„Zatím prověřujem­e obě cesty, každá má své výhody. Naším cílem je vytvořit koalici, která vydrží celé volební období,“říká lídr TOP 09 Jiří Ptáček s tím, že nakonec rozhodne

hlasování uvnitř zastupitel­ského klubu. Jasno by mohlo být nejdříve v příštím týdnu.

Jeden hlas chybí

Velmi nepřehledn­á situace panuje v Praze 11. Vítězné Hnutí pro Prahu 11 má sice blízko k druhým Pirátům, ale k většině v zastupitel­stvu, které čítá 45 hlasů, jim v případě spojení chybí jediný hlas. A na první pohled není jasné, kde ho získat. Proti totiž stojí dosavadní koaliční spojenci z TOP 09 a ANO, dále ODS i nejmenší uskupení Jižní Město – náš domov a SPD. „Postupujem­e drobnými krůčky vpřed k uzavření koalice. V pátek bychom mohli vědět víc,“sdělil bez dalších podrobnost­í senátor a trojka kandidátky Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos.

Složité povolební počty jsou i v Praze 8. Tam nejprve vítězná ODS nabídla spolupráci dalším v pořadí, tedy Pirátům a uskupení Osmička žije, následně od toho však upustila. Mezitím vznikala i koalice zcela bez občanských demokratů, ale k finální dohodě nedošlo. A tak je výsledek prozatím nejasný.

Naopak na radnicích, kde už mají o koalicích jasno, strany aktuálně jednají o detailech společného programu, rozdělení jednotlivý­ch gescí i personální­ch otázkách. Nové rady městských částí včetně starostů pak oficiálně vzejdou z hlasování při ustavující­ch jednáních zastupitel­stev. Ta se uskuteční nejdříve 31. října, na mnoha místech však termín nebyl zatím stanoven.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia