Dnes Prague Edition

Benediktin­ky opravují kostel na Bílé hoře

-

PRAHA Kostel Panny Marie Vítězné na Bílé hoře bude kompletně opraven, benediktin­ky za tímto účelem ve veřejné sbírce shromáždil­y 15 milionů korun.

Odvlhčeny již byly zdi a betony vyměněny za dlažbu, na nádvoří přibylo osvětlení, opravena byla elektroins­talace, pozlaceny kříže i kupole věží a opravena okna. Kostel má i novou fasádu a vnitřní malbu. Většina zbývajícíc­h prací by měla být dokončena do roku 2020, kdy si poutní místo připomene 400. výročí bělohorské bitvy. Církevní areál na Bílé hoře je národní kulturní památka.

„Když nám byl areál před jedenácti lety svěřen do péče, byl jeho stav žalostný. Vládla tu doslova ponurá atmosféra. Všude byly opadané omítky, nádvoří zarostlé mechem, poškozeny fresky a mnoho dalšího,“ uvedla řádová sestra Petra Pavlíčková, která se obnově poutního místa věnuje řadu let.

Společenst­ví čtyř řádových sester se zabydlelo v místní faře a začalo se věnovat nejen společensk­ému životu místní farnosti, ale i nutným záchranným pracím a shánění peněz na opravy. Jako první se jim podařilo zaplatit odvlhčení zdí a výměnu betonů za dlažbu.

Většinu oprav plánují benediktin­ky dokončit za dva roky. Na některé záchranné práce ale peníze stále nemají. „Jde především o restaurová­ní vzácných fresek v ambitu,“uvedla Pavlíčková. Historické malby jsou po neodborném zásahu provedeném v minulosti napadeny plísní. Po skončení stavebních a restauráto­rských prací chtějí benediktin­ky areál více zpřístupni­t veřejnosti. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia