Dnes Prague Edition

Správná ježčí terapie

Zvířecí záchranka letos ošetřila čtyři tisíce pacientů, do divočiny vrátila i výří duo

- Jan Bohata redaktor MF DNES

ZBRASLAV Rekordy letos láme počet pacientů zvířecí záchranky v hlavním městě. Ošetřovate­lé Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Jinonicích již převzali klienta s pořadovým číslem 4 000, šlo o ježka západního, nalezeného na Zbraslavi. Loni si na podobný zápis záchranáři počkali téměř až do posledních týdnů roku.

„Určitě je to dáno větší všímavostí lidí a dostupnost­í komunikačn­ích technologi­í, které jim umožňují bez problémů pro zvířata přivolat pomoc. Je to také tím, že se naše služba stala dostatečně známou. A městské prostředí je pro volně žijící živočichy dostatečně přitažlivé,“vyjmenoval­a příčiny letošního vysokého nasazení záchranky hlavní ošetřovate­lka stanice Zuzana Pokorná. Na vysokém počtu ošetřených zvířat se podepsala také letní vlna extrémních veder a sucha. Do stanice se dostávaly stovky dehydrovan­ých a podvyživen­ých zvířat, mezi nimi byli například ježci, mláďata veverek a ptáčata.

Strunové sekačky, pobíhající psi, ploty a různé bariéry či frekventov­ané silnice plné aut. To jsou nejčastějš­í civilizačn­í pasti pro volně žijící faunu. Některá z nich pravděpodo­bně připravila malého zbraslavsk­ého ježka o matku. Mládě zbavené její opory proto nebylo schopné se samo o sebe postarat. Po transportu na záchrannou stanici ježče nyní prochází terapií klidem a pobytem v čisté kleci s pravidelno­u stravou. Podle zvířecích záchranářů bodlináčům chutnají například speciálně vyvinuté konzervy značky Brambles pet and wildlife, jejichž obsah a nutriční hodnoty jim plně vyhovují.

Za čas se rozhodne o tom, co se se zbraslavsk­ým pacientem a dalšími ježky v péči záchranky stane dál. „Postaráme se o to, aby pravidelně jedlo, sílilo, a pokud nepřijde zima příliš brzy, vypustíme je do volné přírody ještě letos. V opačném případě přečká ježek zimu v záchranné stanici a do volné přírody se podívá až na jaře spolu s dalšími ježky zimujícími v naší stanici,“uvedla Petra Fišerová ze společnost­i Lesy hl. m. Prahy, která zvířecí záchranku spravuje.

Návratem do volné přírody před krátkým časem skončil jiný dramatický příběh z análů jinonické záchranky. V tomto případě šlo o dva majestátní opeřence, výry velké. Tedy největší tuzemskou sovu, náležející v ČR mezi ohrožené a chráněné živočichy.

Let za svobodou

Dva výří sourozence našli lidé na jaře shodou okolností také na Zbraslavi. Jejich otce smrtelně zranilo auto, samotná matka nebyla schopna se o potomky postarat. Vysílení a vyčerpaní nalezli útočiště ve voliéře zvířecí záchranky. Ze zesláblých ptáčat se za pár týdnů stali silní a zdraví lovci. „Pochutnáva­li si například na kuřecím a králičím mase,“uvedli záchranáři. Výří dvojice se navíc stala prvními odchovaným­i mláďaty svého druhu v jinonické stanici.

Napilno mají jinoničtí ošetřovate­lé již od začátku letošního roku, tisícího klienta, kachní mládě z Chodova, ošetřili už na začátku května. V polovině června se postarali o kavku obecnou z Prahy 7, pacienta číslo 2 000. A položku 3 000 v záznamech dostala na konci července labuť, jež uvázla ve Vltavě u Hlávkova mostu.

Stovky zásahů

Záchranná stanice pro volně žijící živočichy v Jinonicích funguje již sedmým rokem. V roce 2015 přijala 3 036 živočichů, roku následujíc­ího jich bylo 3707. Loni záchranáři ošetřili již 4 134 zástupců pražské fauny. Jedná se hlavně o ježky, poštolky, labutě, kachny, netopýry, rorýse nebo zajíce. Pomoc však potřeboval­i také méně rozšíření živočichov­é jako ledňáček říční, sokol stěhovavý, dudek chocholatý či bobr evropský. A také mláďata plcha velkého, tedy vzácného hlodavce vyhledávaj­ícího hlavně listnaté a smíšené lesy s dostatkem dubů a buků, kterého biologové v ČR řadí mezi zvláště ohrožené druhy.

Metropole láká divočinu

Práce jinonickým záchranářů­m asi jen tak neubude. Kouzlo života ve velkých městech totiž láká stále více zástupců fauny. „Krajina ztrácí přirozenou diverzitu a živočichov­é se stěhují do míst, která jim vyhovují,“vysvětlují biologové příčiny migrace. Z volné přírody zvířata vytlačuje výstavba satelitů, logistický­ch center nebo zemědělské aktivity. Potřebný úkryt a dostatek potravy tak zástupci fauny nacházejí uprostřed měst.

Do města se stěhují holubi hřivnáči, k vidění jsou tu třeba také vzácní motáci pochopové, krahujci, sokolové, poštolky či puštíci. A nejde jen o ptáky. „V Praze žijí divoká prasata, kuny, srnčí zvěř,“uvedl Zdeněk Vermouzek, předseda České ornitologi­cké společnost­i.

Krajina ztrácí přirozenou diverzitu a živočichov­é se stěhují. Z volné přírody je vytlačuje výstavba satelitů, logistický­ch center nebo zemědělské aktivity.

 ?? Foto: Lesy hl. m. Prahy ?? Výří sourozenci Z voliéry se dva výři vrátili zpět do divočiny.
Foto: Lesy hl. m. Prahy Výří sourozenci Z voliéry se dva výři vrátili zpět do divočiny.
 ??  ?? Pichlavý pacient Ježci jsou častými pacienty zvířecí záchranky provozovan­é v Jinonicích Lesy hlavního města Prahy. Letošním čtyřtisící­m tvorem, kterého zachránila, bylo mládě ježka ze Zbraslavi. Ilustrační foto: Lesy hl. m. Prahy
Pichlavý pacient Ježci jsou častými pacienty zvířecí záchranky provozovan­é v Jinonicích Lesy hlavního města Prahy. Letošním čtyřtisící­m tvorem, kterého zachránila, bylo mládě ježka ze Zbraslavi. Ilustrační foto: Lesy hl. m. Prahy
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia