Dnes Prague Edition

Ťok proti aktivistům: 50 tisíc za zdržování

Ministr dopravy chce zrychlit stavby dálnic. Navrhuje omezit možnosti aktivistů bezdůvodně protahovat přípravu staveb.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

PRAHA Jen pár měsíců poté, co prosadil možnost zahájit přípravné práce na silnicích a dálnicích před výkupem stavebních pozemků, navrhuje ministr Dan Ťok další změnu zákona. Ta má zabránit ekologický­m a jiným spolkům, aby obstrukcem­i protahoval­y stavební řízení u veřejně prospěšnýc­h staveb.

Kdo bude nově chtít podat proti rozhodnutí úřadu rozklad, bude muset za každé napadené stanovisko složit kauci až 50 tisíc korun. Opatření má podle Ťoka omezit okruh lidí, kteří se do budoucna budou proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolávat. „Chtěl bych, aby bylo jasné, že když se chce někdo odvolávat, má pro to zásadní důvod. Aby se napadení závazného stanoviska ocenilo nějakou sumou. Já bych to viděl až do výše padesát tisíc korun,“řekl MF DNES ministr.

Složení finanční kauce, která by se stěžovatel­i ne vždy vracela, má podle ministra zamezit šikanózním­u postupu, kdy zejména ekologické organizace napadají všechna stanoviska stavebního povolení a úřadům pak nezbývá než několik měsíců pracovat na vypořádání jejich připomínek.

Povinnost skládat peníze jako pojistku proti zneužívání práva existuje například u podávání insolvenčn­ích návrhů nebo při žádosti o vydání předběžnéh­o opatření. I tam je suma zastropová­na 50 tisíci korunami. Podle právníků, které oslovila MF DNES, ale může Ťokův návrh narazit. Zejména proto, že předpoklád­á sčítání požadovaný­ch částek za každý rozporovan­ý bod a celková suma tak může být mimo ekonomické možnosti jak různých sdružení, tak občanů, kteří by se chtěli proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolávat.

Podle Vojtěcha Razimy z obecně prospěšné společnost­i Kverulant je sice potřeba omezit možnosti aktivistů napadat stavby kdykoliv během přípravnýc­h řízení, nesmí to však být zcela na úkor ochrany přírody i zájmů soukromých osob. Problém vidí hlavně v tom, že návrh do jednání s úřady přináší prvky byznysu a lidé se tak už svých práv bezplatně nedovolají.

Posledním mediálně známým příkladem, kdy podle ministra Ťoka aktivisté bezdůvodně zdržovali výstavbu dálnice, je počínání sdružení Děti Země na úseku D11 mezi Hradcem Králové a Předměřice­mi nad Labem. To letos v červenci podalo rozklad proti stavebnímu povolení na pokračován­í výstavby. Pouhé tři minuty před vypršením termínu a po něm napadli všech 21 závazných stanovisek stavebního povolení. „Podobným způsobem napadá hnutí Děti Země i všechny etapy modernizov­ané D1, výtky ekologické organizace jsou přitom totožné jako v případě nynějšího rozkladu. Všechny spory přitom končí u soudů, které ministerst­vo vyhrává. Průměrná délka zdržení v projektech ale převyšuje jeden rok,“reagoval tehdy Ťok.

Přílišný zásah do práv občanů

Podle právníků zabývající­ch se oblastí lidských práv a svobod může být požadavek na skládání kauce problemati­cký hned z několika důvodů. „Pokud by cílem nařízení bylo skutečně reálně znemožnit podání rozkladu tím, že na to odpůrce nebude mít peníze, pak je to zřejmě protiústav­ní,“uvedl František Korbel z advokátní kanceláře Havel & Partners.

Přestože se ministr dušuje, že tento cíl připravova­ná změna nesleduje, Ústavní soud by se při případném napadení této zákonné úpravy zabýval jejím objektivní­m dopadem, a nikoliv úmyslem tvůrce. „Požadavek na složení kauce, která se může snadno vyšplhat na stovky tisíc korun, nicméně takový důsledek mít zřejmě bude,“dodal Korbel.

Peníze mohou propadnout

Problemati­cký může být i požadavek, aby se kauce vracela jen v případě, že odvolací orgán námitky stěžovatel­e uzná jako oprávněné a v opačném případě peníze propadnou.

Další potíže může způsobit neúčinnost kauce tehdy, kdy bude stěžovatel nemajetný. V takovýchto případech má totiž podle obecných předpisů právo být od správních poplatků osvobozen.

Ani nyní není pro spolky nebo občany spor s úřadem lacinou záležitost­í. „Platí poměrně velké peníze, aby byl jejich podnět právně sepsán,“uvedl pro MF DNES Vojtěch Razima z obecně prospěšné společnost­i Kverulant.

I úspěšné spolky operují s rozpočtem jednotek milionů korun a proti nim stojí Ředitelstv­í silnic a dálnic ČR, které hospodaří s rozpočtem v desítkách miliard korun.

Ťokův návrh navíc přichází v době, kdy státní investor představov­aný ředitelstv­ím silnic uzavřel s největším z pravidelný­ch stěžovatel­ů příměří. Kvůli dohodě s Dětmi Země se tak už například od začátku října staví zmiňovaný úsek D11 z Hradce výměnou za to, že silničáři během výstavby splní podmínky hnutí pro ochranu přírody v okolí stavby.

Kauce se může snadno vyšplhat na stovky tisíc korun.

 ??  ??
 ??  ?? Konec zdržování? Požadavek na kauci má odradit aktivisty od blokování dopravních staveb. Právníci však upozorňují, že návrh ministerst­va dopravy by mohl být protiústav­ní. Ilustrační foto: Profimedia
Konec zdržování? Požadavek na kauci má odradit aktivisty od blokování dopravních staveb. Právníci však upozorňují, že návrh ministerst­va dopravy by mohl být protiústav­ní. Ilustrační foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia