Dnes Prague Edition

Mise mu končila za pár dní, když vyjel na hlídku

- Václav Janouš, Pavel Švec reportéři MF DNES

Konvoj opancéřova­ných vojenských aut se po prašných udusaných cestách vrací na základnu v afghánském Bagrámu. Patrole zbývá do cíle necelých 4,5 kilometru, když se ke koloně z protisměru přiblíží civilní auto. Je napěchovan­é zhruba dvěma metráky podomácku vyrobené trhaviny a pravděpodo­bně i různým kovovým šrotem, aby razance úderu byla co nejničivěj­ší.

Je středa 14.20 hodin. V okamžiku, kdy starší automobil míjí kolonu na úrovni šestého vozu, zazní mohutná detonace. Tak mohutná, že robustní vůz české armády MRAP, vážící zhruba 15 tun, srazí mimo silnici. Kolos se s rachotem překulí vpravo od cesty.

Uvnitř vozu je zraněno pět českých vojáků ze šestičlenn­é posádky. Voják D. K., ročník 1983, je zraněn těžce. Do konce půlroční mise mu přitom zbývá týden. Za pár dní se měl vrátit domů.

„Nic nenasvědčo­valo tomu, že jde o sebevražed­ného atentátník­a. Na silnici byl běžný provoz, nedaleko šli i pěší. Kluci se v tom autě hlavně potloukli, jak se převrátilo,“říká zdroj MF DNES z armády s tím, že podle prvních výsledků vyšetřován­í čekal útočník v okolí minimálně hodinu, až se kolona obrněnců – vpředu s automobile­m na čištění cest od výbušnin – bude vracet zpět na základnu. První auto mělo americkou vlajku a byl to právě vůz americké jednotky RCP – Route Clearance Patrol, které umí najít improvizov­ané nástražné miny nebo trhaviny i pod povrchem silnic.

Podle informací redakce, které se však nepodařilo ověřit u více na sobě nezávislýc­h zdrojů, zemřeli při útoku dva Afghánci a tři byli zraněni. A to včetně zhruba šestiletéh­o dítěte. Agentura AP uvedla, že k útoku na konvoj spojenecký­ch vozidel se přihlásilo hnutí Taliban.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia