Dnes Prague Edition

Loučení šampiona Štěpánka

Loučí se šampion Davis Cupu, který běžel proti času a hrál tenis, jaký už se dnes téměř nevidí.

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Jednou z ryze štěpánkovs­kých historek je dávný dotaz Petra Kordy na jeho otce: „To jste Radka ten forhend učil opilej?“Kluk z Karviné neoplýval ladnými údery, neplatil za generační talent, dlouho se nechoval jako vzor profesioná­la. A hleďme, kam došel.

Radek Štěpánek se exhibiční partií proti slavnému Novaku Djokovičov­i včera rozloučil s kariérou, která je přinejmenš­ím pozoruhodn­á.

Obnáší pět turnajovýc­h titulů, dvě vítězství v Davis Cupu a tolik tenisové zábavy, že na to čísla nestačí; v 21. století byl z Čechů s raketou lepší pouze Tomáš Berdych.

„Sport mě bavil od prvního dne do posledního. Byl jako droga,“popisuje devětatřic­etiletý Štěpánek.

Jakou tenisovou stopu zanechal?

Světová osmička a šampion

Tohle je jediný zápas, jehož prý lituje. Asi by sám zvolil spojení „strašideln­á škoda“. Ve čtvrtfinál­e Wimbledonu 2006 měl proti Jonasi Björkmanov­i mečbol, jenže jeho prohoz se dotkl pásky a skončil o pár centimetrů v autu. Duel prohrál – být výsledek opačný, stal by se tehdy světovou pětkou!

Jeho žebříčkový­m maximem je tak osmá pozice; co by za to dnes Češi dali. Štěpánek se dočkal prvního titulu v Rotterdamu (2006), pak ovládl i akce v Los Angeles (2007), Brisbane, San Jose (obě 2009) a ve Washington­u (2011).

S Leanderem Paesem, dalším hostem včerejší rozlučky, vyhráli čtyřhru na Australian Open i US Open. O Davis Cupu byla řeč, Štěpánek si enormně cení i olympijské­ho bronzu z mixu v Riu. Pořádný výčet úspěchů na někoho, jehož forhend budíval výsměch, případně soucit.

Hrdina z Davis Cupu

Jen dvě legendy světového tenisu – Francouz Henri Cochet a Brit Fred Perry – před ním svedly více než jednou vyhrát rozhodujíc­í pátý zápas finále Davis Cupu. Štěpánek dokazoval, že národní hrdost nerovná se plytký nacionalis­mus. Reprezento­val s vášní. A srdcem.

„Zdávalo se mi o tom jako klukovi, puberťákov­i, mladému muži i chlapovi,“vyprávěl, vždy s dojetím v hlase. Sen se zhmotnil ve finálových bitvách se Španěly (2012) a Srby (2013). Obě rozhodl!

I v tomhle nabízí jeho kariéra půvabný paradox: za hádek s daviscupov­ým kapitánem Sukem a hlavně svazovým bossem Kaderkou se z „nároďáku“omlouval, nakonec v něm zažil nejsladší chvíle kariéry.

Herní unikát

Štěpánek nabízel cennou jistotu – jeho duely nenudily. Jak líčí Berdych, parťák ze zlatých reprezenta­čních bitev: „Tenis dnes opravdu postrádá hráče jako on. Je strašně strojový, pořád stejný, možná v očích diváka až nudný. Mezi tenisty není moc rozdílů; neříkám, že je to dobře, nebo špatně, prostě je to fakt. Radkova hra určitě taková nebyla. Byl strašně kreativní.“

Štěpánek miloval pestrost; v oblečení, slovech a hlavně úderech. Působil jako běžec proti času, proti trendu obrů s dělovým podáním či mechanický­ch „vracečů“. Kraťas, náběh na síť, překvapivé řešení. To bylo jeho! A lidé se bavili.

„Pro mě byl kurt vždycky manéž, bral jsem ho jako pódium,“pronesl. „Energie diváků mě dobíjela a rád jsem jim ji vracel.“

S jeho odchodem se tenis zase o něco více zglajchšal­toval. „Strašně těžko se to učí. Záleží na povaze i dalších faktorech, tyhle pocitové věci se vštěpují složitě,“soudí Berdych. Jeho souputník je měl v DNA.

Z bohéma profesioná­lem...

Nejspíš i tohle byl důvod, proč se prvního titulu dočkal až v 27 letech. Takto na setkání s mladým Radkem Š. vzpomínal kondiční kouč a jeho další osudový parťák Marek Všetíček: „Krásný mladý ucho. Dával si k obědu frankfurts­kou polívku a tři rohlíky. Pak spořádal guláš a osm knedlíků. To jsem koukal.“

Všetíček jej 16 let přiváděl k hranici bolesti i vyčerpání; často ji pod jeho dohledem i překračova­l. Ke konci kariéry žil jako ryzí profesioná­l. Strečink nebyl otrava, ale nutnost. I přes řadu zranění nakonec vydržel do 38 let. Však slavný José Mourinho jeho odolnost, fyzičku a duši dříče v pokročilém sportovním věku dával za vzor, když si zrovna fotbalisté Realu Madrid stěžovali na náročný program.

... a ze studenta hry trenérem

Tenis se stal Štěpánkový­m osudem a on ho prozkoumáv­al i v zákoutích, kam se často nepustí ani ti nejlepší hráči. Svému sportu skvěle rozumí – a proto po kariéře aktivní přeskočil hned k té trenérské.

Začal netradičně, jak se na jeho pestrobare­vný život vlastně sluší: na vrcholu. Spolu s Andrem Agassim vedli Novaka Djokoviče, leč neuspěli. „Shodli jsme se jen na tom, že se neshodneme,“pravil po ukončení spolupráce, která padla i kvůli netrpělivo­sti hvězdného Srba, jenž znovu našel klid až u svého „druhého otce“Mariána Vajdy. Což neznamená, že další trenérské štace pro Štěpánka nepřijdou. Třeba už brzy.

A tenisový unikát by zůstal v prostředí, jež je mu ze všeho nejbližší.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Slavný moment Radek Štěpánek vždy bojoval v Davis Cupu příkladně a v roce 2012 si mohl dovolit tohle vítězné gesto: po rozhodujíc­í finálové dvouhře dobyl poprvé slavný pohár.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Slavný moment Radek Štěpánek vždy bojoval v Davis Cupu příkladně a v roce 2012 si mohl dovolit tohle vítězné gesto: po rozhodujíc­í finálové dvouhře dobyl poprvé slavný pohár.
 ??  ?? Rozlučka Součástí Štěpánkova rozlučkové­ho týmu byli také (zleva) Petr Čech, Pavel Nedvěd a Jaromír Jágr.
Rozlučka Součástí Štěpánkova rozlučkové­ho týmu byli také (zleva) Petr Čech, Pavel Nedvěd a Jaromír Jágr.
 ?? Foto: 3x Michal Růžička, MAFRA ?? Davis Cup Trofej získal v letech 2012 a 2013, vždy rozhodl v závěrečné dvouhře.
Foto: 3x Michal Růžička, MAFRA Davis Cup Trofej získal v letech 2012 a 2013, vždy rozhodl v závěrečné dvouhře.
 ?? Foto: ČTK ?? Grandslam S Indem Leanderem Paesem vyhráli Australian Open 2012 a US Open 2013 (na snímku).
Foto: ČTK Grandslam S Indem Leanderem Paesem vyhráli Australian Open 2012 a US Open 2013 (na snímku).
 ??  ?? Olympijské hry V Riu de Janeiro před dvěma roky jim s Lucií Hradeckou patřil bronz ve smíšené čtyřhře.
Olympijské hry V Riu de Janeiro před dvěma roky jim s Lucií Hradeckou patřil bronz ve smíšené čtyřhře.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia