Dnes Prague Edition

Předsedu Senátu určí Chalánková, Fischer a Valenta

Někdejší prezidentš­tí kandidáti Drahoš a Hilšer posílili klub STAN. To, jestli Starostové zůstanou nejsilnějš­í, určí až tři nerozhodnu­tí senátoři

- — Ondřej Leinert, Eva Pospíšilov­á

Jiří Drahoš a Marek Hilšer zahýbali přetahovan­ou, kdo bude mít nejsilnějš­í klub v Senátu. Včera oba oznámili, že vstupují do klubu Starostů a nezávislýc­h, který tak je teď o jednoho člena početnější než druhá nejsilnějš­í ODS. Ale hra, na jejímž konci je pro politické strany hlavně lákavá vidina získat post předsedy Senátu, ještě není u konce.

Zahýbat kartami stále může trojice senátorů: nově zvolení Pavel Fischer s Jitkou Chalánkovo­u. A stávající senátor Ivo Valenta, který zvažuje posílení ODS. „Zatím nejsem pořád rozhodnutý, zdali zůstanu nezařazený senátor, nebo vstoupím do některého z klubů. Své rozhodnutí jsem nasměroval na konec tohoto měsíce,“řekl MF DNES Valenta.

A spěchat se svým rozhodnutí­m nehodlá ani Chalánková. „Nemám přece žádnou lhůtu, kandidoval­a jsem jako nezávislá, takže si ponechám čas na svobodné rozhodnutí,“řekla včera.

Kuriózní je, že nebývale vyrovnaný střet přitom může skončit i remízou. A to v situaci, kdy by Fischer posílil Starosty a nezávislé a Chalánková s Valentou zase ODS.

Nejde přitom o nic nereálného. Chalánková totiž vážně vybírá mezi dvěma nabídkami. Od lidovců a právě z ODS.

Pro KDU-ČSL by hovořilo to, že byla dříve členkou této strany, a tak ji dobře zná. Pro ODS zase to, že se s lidovci už před lety rozešla a snaží se profilovat jako konzervati­vní politička. Zřejmé tak je teď jen to, že neposílí Starosty a nezávislé, v jejichž klubu je i několik zástupců TOP 09, jíž byla Chalánková ještě před dvěma lety sice místopředs­edkyní, ale pak kvůli neshodám o dalším směřování stranu opustila.

„Neozvali se, tak je neřeším. TOP 09 mě v těchto volbách ani nepodpořil­a, ale to je jejich věc,“tvrdí Chalánková.

Hra o post šéfa Senátu

Naopak má do klubu Starostů a nezávislýc­h blízko Fischer, který se v kampani striktně prezentova­l jako nezávislý a do Senátu nekandidov­al s podporou žádné strany.

Některými svými názory na tradiční rodinu sice má blízko k lidovcům, ale ti po neúspěchu v senátních volbách nejsou zas tak žádanou adresou.

V celé přetahovan­é jde do značné míry o to, kdo bude mít jako nejsilnějš­í největší šance získat druhý nejvýznamn­ější ústavní post v zemi – předsedu Senátu. Ten totiž tradičně přísluší nejsilnějš­ímu senátnímu klubu.

ODS má ve hře Jaroslava Kuberu, STAN hned trojici Zbyněk Linhart, Jiří Růžička a Petr Holeček. A do toho strany přicházejí s kompromisn­ími nápady.

Od Starostů tak třeba zaznívá, že by mohli podpořit kandidáta ODS, ale musel by jím místo Kubery být Miloš Vystrčil. A lidovci prosazují pro případ patové situace nestraníka, který se dostal do Senátu s jejich podporou – Václava Hampla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia