Dnes Prague Edition

Šéfové na pranýři

ČSSD i KSČM v napětí, Jan Hamáček a Vojtěch Filip budou čelit výzvám k rezignaci.

-

Doporučova­l bych, aby o důvěru požádal jen Hamáček a ostatní se řešilo na sjezdu. Jinak se zničí i ty poslední ostrůvky úspěšných lidí, kteří ještě v ČSSD jsou.

Jan Birke, poslanec ČSSD

Je to neobvyklá shoda okolností, ale na zítřek dvě největší levicové strany v zemi svolaly jednání kvůli debaklu v posledních volbách. A už teď je zřejmé, že předseda ČSSD Jan Hamáček i Vojtěch Filip z KSČM uslyší od svých spolustran­íků z širšího vedení výzvy k tomu, aby přestali podporovat vládu Andreje Babiše a rezignoval­i na svoje posty.

„Očekávám, že ústřední výkonný výbor přinese politické řešení, ne zemětřesen­í,“nastiňuje, co očekává od jednání, šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Ve straně to však v současnost­i jiskří. Předseda Hamáček si i proto chce u členů nechat otestovat, zda a jakou má jejich důvěru. A očekává se, že z pléna vzejde také návrh, aby totéž udělal i Hamáčkův statutární místopředs­eda Jiří Zimola.

„Pokud na to dojde, ve funkci nejspíš skončí. Odhaduji, že v tuto chvíli nemá podporu u devadesáti procent členů,“řekl MF DNES pod příslibem anonymity jeden ze členů ČSSD. Sám Zimola to – jak by se v případě výzvy, aby také požádal o důvěru, zachoval – nechal bez komentáře. „Vše se dozvíte v sobotu,“uvedl na dotaz MF DNES.

„Dělá z nás pitomce“

„Nepodpořil bych ho. Nevolil jsem ho už na sjezdu a ruku bych pro něj nezvedl ani nyní. Jen nám pořád přes média vzkazuje, co máme dělat. Dělá z nás pitomce,“nelíbí se místopředs­edovi poslanecké­ho klubu ČSSD Janu Birkemu. Zároveň i on vyzývá ke zklidnění situace. „Doporučova­l bych, aby o důvěru požádal jen Jan Hamáček a vše ostatní se řešilo až na sjezdu. Jinak se zničí i ty poslední ostrůvky úspěšných lidí, kteří ještě v ČSSD jsou,“říká k tomu. Totéž si myslí i Michal Hašek, který je se Zimolou v platformě kritizujíc­í vedení strany Zachraňme ČSSD. Navíc upozorňuje, že stanovy ČSSD neznají ani pojem vyslovení důvěry na ústředním výkonném výboru.

„Pouze odvolání třípětinov­ou většinou všech svých členů. Politicky ale chápu, že chce předseda upustit páru z povolebníh­o papiňáku,“říká Hašek.

Hamáček by chtěl rozhádanou stranu sjednotit. I proto vyzývá ke konci zmíněné platformy. A chce si vyjasnit situaci s Milanem Chovancem, kterému už v rozhovoru pro MF DNES vyslal ostrý vzkaz, ať kvůli nerespekto­vání vnitrostra­nického referenda o vstupu ČSSD do vlády složí poslanecký mandát. Jenže ani v tomto případě to nebude mít Hamáček jednoduché. „Nebudu si s panem předsedou nic vzkazovat přes média. I přesto, že jsme si včera psali několik SMS, je to pro mě nová informace. Tak počkám, až mi ji řekne osobně. Třeba to v MF DNES špatně pochopili,“uvedl k výzvě bývalý druhý muž strany s tím, že má nominaci od krajské organizace a mandát od voličů.

Proti Filipovi vzniká petice

Těžké chvíle čekají také šéfa KSČM Vojtěcha Filipa. Zítra se sjíždí mimořádně svolaný ústřední výbor strany, který čítá kolem devadesáti členů. Jediným tématem jednání má být mizerný výsledek KSČM v posledních komunálníc­h a senátních volbách. Část straníků nejspíš vyzve Filipa, aby skončil.

Tedy pokud to vůbec prosadí na jednání. Podle lidí kolem Filipa je těch, kteří by nejradši viděli jeho konec, v ústředním výboru „tak dvanáct“. Bývalý stranický místopředs­eda a ideolog Josef Skála mluví o širší podpoře.

Před schůzí budou podle informací MF DNES Filipovi kritici distribuov­at mezi funkcionář­i prohlášení podepsané víc než dvěma stovkami straníků. Požadují v něm rázné změny ve straně včetně Filipova odchodu.

O tom, že Filip ztrácí „šťávu a drive“, už přitom mluví řada straníků. Jedním dechem však často dodávají, že v tuto chvíli nevidí alternativ­u. „Jistě, všichni musíme vyvodit odpovědnos­t. Ale je otázka, jestli tou odpovědnos­tí má být rezignace všech. Protože co bude dál, jaký je plán B? Od oponentů současného vedení ho zatím neslyším,“tvrdí stranická místopředs­edkyně Kateřina Konečná.

„Plán samozřejmě máme a docela konkrétní. Jeho kostru jsem předložil i delegátům desátého sjezdu letos v dubnu,“oponuje Skála a odkazuje na nově zveřejněno­u platformu mladých komunistů nazvanou Restart 2018. „Cílem je obnova svěží, bojovné levicové politiky, kterou se lidé budou mít zájem znovu zabývat. Zmrtvýchvs­tání rytíře bez bázně a hany, který se postaví za všechny, s kým se poměry nemazlí. Magory zahleděné do minulosti z nás dělají jen zlé jazyky,“říká odhodlaně Skála.

Mladí vs. normalizač­ní zombíci

Že strana potřebuje nové tváře, připouštěj­í i Dolejš s Filipem. Nejdřív by se však podle nich měly otrkat. „Přece nelze uvažovat tak, že teď povalíme Filipa a pak se ukáže. Filip by měl jasně říct, že cítí odpovědnos­t dovést stranu ke generační výměně a že tam nebude navěky. Ale rozpoutat válku mezi těmi s prominutím normalizač­ními zombíky a mladými, kteří se teprve hledají, není řízený pozitivní přístup,“soudí Dolejš. „Teď musíme dát mladým příležitos­t se zviditelni­t. A na sjezdu v roce 2020 může dojít k obměně ve vedení,“dodává Dolejš. „Už není čas čekat,“burcuje naopak Richard Pokorný, jeden z mladších představit­elů strany, kteří se na posledním sjezdu neúspěšně pokoušeli dostat do vedení.

 ??  ??
 ??  ?? Kdo za to může V sobotu se sejde širší vedení sociálních demokratů a souběžně i komunistů. Budou řešit mizerný volební výsledek. Foto: David Peltán, Petr Topič, MAFRA
Kdo za to může V sobotu se sejde širší vedení sociálních demokratů a souběžně i komunistů. Budou řešit mizerný volební výsledek. Foto: David Peltán, Petr Topič, MAFRA
 ??  ?? Eva Pospíšilov­á
Eva Pospíšilov­á
 ??  ?? Ondřej Leinert
Ondřej Leinert

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia