Dnes Prague Edition

Ukradl úřadu šest milionů a udal se šéfové

Středočesk­ému kraji mizely během tří let peníze z účtů. Zpronevěři­l je zaměstnane­c, ale úřad si toho nevšiml

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

PRAHA Ekonom odboru dopravy středočesk­ého krajského úřadu Vladimír K. přišel za svou nadřízenou, aby se přiznal, že zpronevěři­l peníze kraje.

Z depozitníh­o účtu, na němž úřad shromažďov­al kauce od autodoprav­ců, tyto peníze asi tři roky posílal na účty vedené na svoji přítelkyni Terezu K., tehdy také zaměstnank­yni téhož odboru. „Dle předběžné kontroly může částka dosahovat cca 1 980 000 korun,“odhadoval asi tři dny poté, co se muž šéfové přiznal, výši škody středočesk­ý krajský úřad v trestním oznámení. „Kromě ústního vyjádření pan K. též učinil písemné přiznání,“ píše se dál v dokumentu, který má MF DNES k dispozici.

Jenže z výsledků vyšetřován­í vyplynulo, že zpronevěře­ná částka byla až trojnásobn­ě vyšší – skoro šest milionů. Policie tak před pár dny bývalého úředníka obvinila a hrozí mu až deset let za mřížemi. „Osobě bylo sděleno obvinění pro podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry,“potvrdil MF DNES tiskový mluvčí Městského státního zastupitel­ství v Praze Aleš Cimbala.

Středočesk­ý krajský úřad se v trestním řízení hodlá o svoji škodu přihlásit. „Jako poškozený uplatní finanční nárok ve výši 5 904 000 korun,“uvedla přesnou částku mluvčí středočesk­ého hejtmanstv­í Helena Frintová.

Vladimír K. finanční procesy na kraji dobře znal. Zaměstnanc­em úřadu byl devět let, z toho osm pracoval v účetním oddělení. Podle tehdy platné krajské směrnice musel převodní příkazy kromě něj podepisova­t i jeho nadřízený, tedy vedoucí

odboru dopravy. Podle zdroje MF DNES z krajského úřadu tak mohly nastat jen dvě situace.

Buď tehdejší vedoucí odboru Vladimíra K. zplnomocni­l a ten příkazy podepisova­l sám a peníze si pak jednoduše převáděl, nebo vedoucí odboru vystavené příkazy vůbec nekontrolo­val.

Roky si nikdo nevšiml

Kraj na dotazy týkající se způsobu zpronevěry neodpovědě­l, před časem k případu jen krátce uvedl, že podvodných operací si všimla pracovnice účtárny. Zda je však ohledala až poté, co se Vladimír K. přiznal, nebo na ně upozornila už dříve, není jasné.

Stejně tak krajský úřad nevysvětli­l, jak je možné, že na podvody za tři roky při účetní závěrce nikdo nepřišel. „Vzhledem k probíhajíc­ímu trestnímu řízení se k věci nemůžeme vyjadřovat,“odpovídá opakovaně mluvčí Frintová.

Zřejmé však je to, že čtyři dny po oznámení zpronevěry Vladimírem K. své nadřízené jmenovala tehdejší ředitelka krajského úřadu Kateřina Černá pracovní skupinu, která měla incident prověřit. A zadala i interní audit, aby se zjistilo, jak se s penězi na depozitníc­h krajských účtech vlastně nakládá. „První průběžné výsledky činnosti pracovní skupiny a interního auditu očekávám do 14 dnů,“psala už před rokem Černá v e-mailu hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové a členům tehdejší krajské rady (ANO, STAN, ODS a Nezávislí Středočeši).

Jak šetření dopadlo a co tento audit zjistil, kraj MF DNES na opakované žádosti nesdělil. „Byly zpřísněny kontrolní mechanismy pro účetní operace s depozitním účtem kraje,“prohlásil stručně kraj loni v říjnu poté, co se machinace provalily.

Ekonom odboru dopravy Vladimír K. ani jeho přítelkyně Tereza K. už na krajském úřadě nepracují.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia