Dnes Prague Edition

Když přišel útok

Voják měl za týden odjet domů. Náhle poblíž základny zaútočil autem sebevrah

-

Vážně zraněný voják má potíže se slezinou a s obratlem, kvůli kterému nemůže hýbat končetinam­i. Jestli je ochrnutí jen dočasné, či bude mít doživotní následky, zatím jasné není. „Jeho zdravotní stav odpovídá stavu jako po těžké dopravní nehodě. Je po operaci, ve stabilizov­aném stavu, mimo ohrožení života,“upozornil náčelník generálníh­o štábu Aleš Opata. „Jakmile to bude možné, bude evakuován do Česka,“doplnil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Podle zdroje MF DNES se tak stane pravděpodo­bně příští týden.

Čtyři vojáci pak byli zraněni lehce. Tři se po ošetření v nemocnici na základně vrátili k jednotce, poslední ještě zůstal na pozorování.

Nebyla to vendeta

Velení armády nemá nejmenší indicie, že by byl útok vendetou za to, že Češi před časem v Afghánistá­nu zlikvidova­li dva spolupacha­tele srpnového atentátu, při němž zahynuli tři jejich druzi. Taková informace se přitom ve středu objevila v tuzemských médiích. Armáda ji odmítla komentovat. „Z prvotních analýz situace vyplývá, že útok provedl pravděpodo­bně sebevražed­ný atentátník a že neútočil cíleně proti naší jednotce, ale obecně proti koaličním vojákům. Zkrátka se pohyboval v tom prostoru a vyčkával na příležitos­t,“upozornil Opata. Ostatně součástí patroly nebyla jen česká auta, ale třeba i afghánskýc­h bezpečnost­ních složek.

„Je to útok na koaliční vojáky. Mohli jsme tam být my, mohli tam být Američané, Gruzínci nebo další jednotky, které jsou součástí koalice na základně Bagrám,“uvedl v Radiožurná­lu generál Štefan Muránský, zástupce ředitele Společného operačního centra.

Těžkopádný vůz zachránil život

Pětice českých vojáků teď může na pancíř poničeného auta zvěčnit fixem vzkaz, jaký je již na jednom z amerických MRAP. I ten přežil výbuch bomby a po opravě slouží dál v Afghánistá­nu. „Toto vozidlo zachránilo můj život a život dalších pěti lidí. 2. dubna 2008,“napsali tehdy američtí vojáci na pancíř pískově hnědého obrněnce po podobném útoku sebevražed­ného atentátník­a, také z Talibanu. Právě to, že Češi jeli v pancéřovém autě konstruova­ném tak, aby odolal výbuchu, jim zachránilo život.

„Že se MRAP převrátil, není překvapují­cí. Ta auta mají vysoké těžiště a v podstatě i v terénu jsou velmi těžkopádná. Nicméně jejich odolnost je vysoká,“říká voják, který v minulosti v Bagrámu také sloužil. Ostatně s tím souhlasí i náčelník generálníh­o štábu Opata. „Významnou roli hrálo i to, že velitel jednotky a vojáci postupoval­i při přípravě a kontrole (vozidla) správně,“řekl a popsal, že posádka důkladně zkontrolov­ala upevnění všech přístrojů i věcí v autě před odjezdem ze základny. Zkrátka podle generála udělali vše, co udělat měli, a nic nezanedbal­i. I proto nejsou důsledky exploze tak fatální.

Jediný voják z posádky, který z incidentu vyvázl bez zranění, se pak dle slov Opaty okamžitě zapojil do pomoci svým zraněným druhům i následné evakuace.

Poprvé útok autem

Za bezmála dva poslední roky se v celém Afghánistá­nu událo pětatřicet případů, kdy teroristé zaútočili na spojenecké síly autem napěchovan­ým výbušninou. Češi se přitom stali terčem takového typu útoku vůbec poprvé. Úplně stejný úder se pak odehrál na konvoj v Afghánistá­nu třeba i v lednu 2014 u města Jalalabad v provincii Nangarhár východně od Kábulu.

I po tehdejším útoku skončilo obrněné auto MRAP na boku v příkopu a Taliban tehdy vzkázal, že právě takové akce jsou pro něj nyní prioritou. Namísto kladení bomb na silnice chtěl útočit právě osobními automobily.

Ostraha největší základny

Česká armáda má v současné době v Afghánistá­nu zhruba 350 vojáků. Největší jednotka má na starosti ostrahu spojenecké základny Bagrám, ležící asi padesát kilometrů severně od Kábulu. Hlídky neustále vyjíždějí do okolí v okruhu několika kilometrů a jejich úkolem je zabraňovat raketovým útokům na základnu nebo zjišťovat zpravodajs­ké informace. Právě při jedné z takových patrol byli vojáci ve středu zraněni.

Od dubna okolí Bagrámu hlídá 10. strážní rota tvořená především příslušník­y 42. mechanizov­aného praporu Svatovácla­vského z Tábora. V těchto dnech je nahrazují vojáci 11. strážní roty, kterou tvoří hlavně bojovníci 74. lehkého motorizova­ného praporu z Bučovic.

 ?? Foto: Profimedia ?? Proti minám Mohutný MRAP by měl přestát výbuch miny. Češi mají obrněnců na misi několik.
Foto: Profimedia Proti minám Mohutný MRAP by měl přestát výbuch miny. Češi mají obrněnců na misi několik.
 ?? Foto: L. Světnička ?? V Afghánistá­nu je na misi 350 českých vojáků
Foto: L. Světnička V Afghánistá­nu je na misi 350 českých vojáků
 ??  ??
 ??  ?? Václav Janouš
Václav Janouš
 ??  ?? Pavel Švec
Pavel Švec

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia