Dnes Prague Edition

I přes větší zásoby automobilk­y plošně nezlevní

- Martin Šidlák spolupraco­vník iDNES.cz

Odstavné plochy jsou plné nových aut. Automobilk­y se předzásobi­ly kvůli přísnějším emisním testům, které začaly platit počínaje zářím.

To svádí k závěru, že výrobci budou muset zlevnit, aby se zásob zbavily, ale tak jednoduché to není. Na trhu se totiž potkají tři skupiny aut, které nějak ovlivnila hrozba nové homologace nebo přísnějšíc­h předpisů.

Při každé změně emisní normy mají továrny možnost si předregist­rovat určitý počet aut (pozn. zhruba 10 procent ročního prodeje daného modelu). Tato auta se musí registrova­t do jednoho roku. Zákazník, který si je koupí, je v technickém průkazu uveden jako první majitel.

Skladový, nebo předváděcí

Tyto vozy se většinou nazývají skladové. Automobilk­y však podobně chystají auta „do zásoby“dlouhodobě, protože existuje skupina zákazníků, která chce vůz hned, a jsou smířeni s tím, že si musí vybrat z pár nabízených konfigurac­í. Kromě toho si výrobci můžou registrova­t jakýkoli počet aut na sebe nebo na své dealery. Tam už je však zákazník v technickém průkazu uveden jako druhý majitel. Tyhle vozy se obvykle prodávají jako „předváděcí“. Řada automobile­k si takto uměle navyšuje svá prodejní čísla. Opět se tak nedělo letos v létě poprvé, i když některé značky v srpnu v tomto směru výrazně „šláply na plyn“.

Aut z obou skupin bylo v létě v Česku reálně víc než obvykle. Přesto se nedostaly na trh s nějakými masivními slevami. Automobilk­y je buď vyvezly do zahraničí, nebo je uvolňují postupně.

„Škoda Auto, na rozdíl od konkurence, prodává z 90 procent vozy vyrobené na základě individuál­ních konfigurac­í. Skladové vozy, resp. automobily k okamžitému dodání, nabízíme dlouhodobě přibližně ve stále stejném počtu, nic mimořádnéh­o jsme v tomto směru s ohledem na přechod na novou emisní normu nepodnikal­i, popisuje Vítězslav Pelc ze Škoda Auto Česká republika:

„Volkswagen aktuálně na svých webových stránkách nabízí necelých 600 skladových vozů, což je naopak méně než obvykle,“říká David Valenta z českého zastoupení VW. „Jde o zcela standardní skladové vozy před první registrací. Na tyto vozy byla získána výjimka a na registraci těchto vozů zbývá ještě celý rok. Tuto výjimku poskytlo ministerst­vo dopravy na konkrétní počet vozů podle přesně daného výpočtu samozřejmě také všem ostatním značkám a nejedná se o nic nestandard­ního.

Výhodná koupě se občas objeví

Prohlášení zástupců automobile­k by mohla působit nepravděpo­dobně vzhledem k tomu, že různě po Evropě, Českou republiku nevyjímaje, jsou k vidění velké odstavné plochy s nově vyrobenými auty (např. letiště v Milovicích). To je třetí „skupina“aut, která nejdou hned po vyrobení k zákazníkov­i. Některé automobilk­y totiž nestihly včas homologova­t všechny modely.

Takže sečteno a podtrženo – aut je nyní na trhu o něco víc než normálně, neznamená to však, že většina z nich plošně zlevnila. Příležitos­t k nákupu tu však je, protože zajímavé nabídky se u některých značek dají najít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia