Dnes Prague Edition

Vyšetřovat­elé si lámou hlavu: Kým skutečně byl vrah z Kerče?

-

KERČ Vyšetřovat­elé masové vraždy v kerčské škole na anektované­m Krymu nařídili vypracovat posmrtný psychologi­cký a psychiatri­cký posudek na studenta Vladislava Rosljakova coby předpoklád­aného pachatele (na snímku). Stále pátrají po tom, kým tento mladík vlastně byl a proč vraždil své spolužáky.

Rosljakov po krveprolit­í spáchal sebevraždu. Počet jeho obětí včera stoupl na 20. V nemocnicíc­h zůstávají čtyři desítky raněných.

Patrně i vzhledem k tomu, že vyjádření policie o možných motivech útočníka stále chybějí, v médiích a na sociálních sítích bují spekulace o osobnosti pachatele. Ten ve školní jídelně odpálil podomácku zhotovenou bombu a po žácích a učitelích střílel z brokovnice.

Rosljakov se podle ruského listu Argumenty i fakty narodil v roce 2000. Jeho rodiče se dávno rozvedli, vychovával­a jej matka pracující v Kerči v léčebně pro onkologick­é pacienty. Žili spolu v pronajatém bytě. Matku podle informací ze sociálních sítí odvedli vyšetřovat­elé přímo z práce v nemocnici, kde zrovna pomáhala zraněným ze školy. Ve škole, do které nastoupil v roce 2015, se Rosljakov učil odbornosti zvané „využívání elektrický­ch zařízení v průmyslový­ch a veřejných budovách“.

Někteří známí tvrdili, že Rosljakov se skoro s nikým nebavil, vymazal si účty na sociálních sítích a zajímal se o maniaky.

Rosljakovů­v otec během výslechu vyšetřovat­elům řekl, že komunikace se synem byla špatná, píší noviny Izvestija. Mladík podle otce o škole vůbec nehovořil, zajímal se jen o počítačové hry a zbraně. Povšiml si, že se syn s nikým nekamarádí. V dětství měl jen jednoho přítele, s kterým se ale už nestýkal.

„Osobnost kerčského střelce se skrývá pod haldou charakteri­stik,“uvedla na svém webu stanice Kommersant FM, která hovořila se studentový­mi známými.

„Vůbec nevypadal na vraha. Mladík, o kterém se ve středu dozvědělo celé Rusko, byl blonďák, menšího vzrůstu a i na fotografií­ch se v porovnání s vrstevníky zdá neduživý. Ale právě on si koupil zbraň a 150 nábojů, kutilsky vyrobil bombu a způsobil masakr v kerčské škole,“napsal web.

Rosljakov se prý zajímal o chemii, a proto dokázal sestavit bombu. Ale nic neobvykléh­o se u něj nepozorova­lo, jen se skoro nekamarádi­l, poznamenal šéf správy Krymu Sergej Aksjonov. „Jeho motiv zatím nechápeme. Měl dobrá hodnocení. Podle ředitelky školy jej ani jednou nekárali. Prostě vždy tiše seděl, choval se vzorně,“dodal.

Proč ale zrovna tento tichý, klidný kluk naplánoval útok? (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia