Dnes Prague Edition

Senát v legendách, Senát v nedbalkách

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Horní komora našeho parlamentu si už po léta systematic­ky buduje jednu legendu. Trochu legrační, ale hlavně alibistick­ou a pokrytecko­u. Totiž jak je Senát úplně odlišný od zbytku české politiky. Jaká že je to úžasná sešlost osobností. Jak nepodléhá přízemnímu partajniče­ní. Jak se v něm nehlasuje podle síly stran, ale síly argumentů. A jak v něm vládne slušnost, důstojnost a vzájemný respekt.

K rozbití pohádky úplně stačí poslechnou­t si na schůzi Senátu kousek přestřelky třeba mezi Eliškou Wagnerovou a Jiřím Čunkem. Zavřete oči – a máte pocit, že sedíte v Poslanecké sněmovně uprostřed nejtužší bitvy mezi pozicí a opozicí. Jen s tím rozdílem, že v Senátu nelétají tak často nadávky, protože věkový limit úplně nepřeje senátorům s dredy a kroužkem v nose (a také tam mnohem méně často chodí prezident).

Kdo přesto dosud nevyrostl z báchorek, že dárky nosí Ježíšek a Senát je komora důstojných nadstranic­kých osobností, toho snad vyléčilo sledování povolební reality show. V ní nejde o to vybrat nejlepší funkcionář­e nové komory, nebo snad dokonce přesvědčit těch 84 procent nevoličů, že má Senát nějaký smysl. Jde o to naverbovat co nejvíc pěšáků do svých partajních šiků, pak se svým klubem urvat post předsedy komory, díky němu být hodně vidět, což může v příštích volbách znamenat další a další pěšáky. A hraje se v tom hájemství respektu a slušnosti pěkně bez rukavic, třeba lidovec Šilar vzkazuje kandidátov­i ODS Kuberovi, že je mu stydno s ním sedět ve stejném tělese... Ale nic divného ani zavrženího­dného, prostě čirá politika.

Za to, že je letos bitva šnečků o salát mnohem nedůstojně­jší než kdy dříve, může několik okolností. Až dosud vždycky v Senátu jedna strana dominovala, teď jsou tam tři zhruba stejně silné formace a ty udělaly z rozdělován­í funkcí hotové šnečí dostihy. Také ještě nikdy nebylo po volbách v komoře tolik solitérů, kteří na lékárnický­ch vahách porovnávaj­í sinekury, jež jim kluby za vstup slibují. Bylo až dojemné poslouchat třeba prezidents­kého kandidáta Marka Hilšera, jak se těžce rozhoduje mezi několika kluby, od liberálů až po lidovce. Proboha, má ten člověk vůbec nějaký názor? Nebo je už názor v Senátu jenom nepotřebná veteš?

Obsadit funkci šéfa Senátu znamená pro každou partaj dvouletou vstupenku do nejvyšší politické hry. A pro konkrétníh­o funkcionář­e ideální nástupní pole pro prezidents­kou kandidatur­u. To proto dnes v Senátu létají vzduchem úplatky v podobě postů předsedů a místopředs­edů výborů či komisí. V Olomouci, kde jsou státní návladní na trafikants­tví obzvláště citliví, by měli zpozornět.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia