Dnes Prague Edition

Léčba pro každého

-

Emil Voráček, Historický ústav AV ČR

Když se v roce 1918 rozpadla habsburská monarchie, činil podíl českých zemí na její průmyslové výrobě zhruba dvě třetiny. Tento vysoký podíl byl možný i díky tomu, že v českých zemích byla tradičně vysoká úroveň vzdělání, kvalitní školství, téměř úplná gramotnost, což představov­alo základní moment pro úspěšnou modernizac­i ekonomiky. Představit­elé české emancipova­né vědecké elity přelomu 19. a 20. století byli součástí evropské vědy, která se mj. vyznačoval­a silným sociálním cítěním.

V případě generace mladých lékařů, sociologů a dalších představit­elů vědy v českých zemích to bylo posíleno i skutečnost­í, že většinou pocházeli ze středních a nižších sociálních vrstev. Zformovali se kolem Spolku českých mediků na české Lékařské fakultě Univerzity Karlo-Ferdinando­vy, ustaveném v roce 1882. Znali dobře tehdejší všudypříto­mnou bídu, nemoci, vysokou úmrtnost etc. Přemýšleli o jejich příčinách i možné nápravě. Pečlivě sledovali bouřlivý rozvoj veřejného zdravotnic­tví ve světě, zejména v sousedním Německu. Výrazným impulzem bylo zavedení nemocenské­ho a úrazového pojištění v Německu v roce 1888, z popudu říšského kancléře Otto von Bismarcka.

Nemoci z chudoby

Tak jako v Evropě, i v českých zemích vykrystali­zovaly dva proudy veřejného zdravotnic­tví: hygiena a epidemiolo­gie a sociální lékařství. Zakladatel­em Hygienické­ho ústavu české Lékařské fakulty Karlo-Ferdinando­vy univerzity v Praze se stal prof. Gustav Kabrhel. Kladl důraz na komunální hygienu a zasloužil se o ozdravení velkých měst. Sociálně lékařské myšlení mělo kořeny v životním díle prof. Jana Evangelist­y Purkyně, Františka Procházky a Františka Hamzy. Kladli důraz na sociální podmíněnos­t nemocí vůbec, význam chudoby a dostupnost zdravotní péče pro všechny bez rozdílu.

Mezi nimi vyniklo životní dílo MUDr. Hamzy, který na začátku 20. století začal, byť zprvu ve skromných podmínkách, s kvalitativ­ně zcela novým konceptem léčby tuberkulóz­y a skrofulózy (křivice).

Když přišel 28. říjen 1918, stalo se silné sociální cítění součástí politickéh­o života, a tudíž i praktické sociální a zdravotní politiky v právě vzniklé demokratic­ké Českoslove­nské republice. Slovy českého historika Zdeňka Kárníka: „Sotva lze pochybovat, že demokratis­mus první republiky uvolnil k dosud netušenému rozmachu duševní síly českého a slovenskéh­o národa ve všech sférách života společnost­i, nejen hospodářsk­é a politické, ale i sociální a hlavně kulturní v nejširším slova smyslu.“Postupně byla ustavena a budována řada institucí a nástrojů sociální politiky, které se staly součástmi koncepce sociálního státu, k níž meziválečn­é Českoslove­nsko směřovalo.

Sociální zdravotnic­tví

Náležely mezi ně zejména instituce národního pojištění, prohlubová­ní myšlenky sociálního státu. Podstatné však byly nejen instituce samé, nýbrž i koncepce nově definované­ho lékařského odvětví – sociálního zdravotnic­tví nebo také, jak zdůrazňova­l František Hamza, sociologie zdravotnic­tví.

V praktické rovině se zde stýkala práce ministerst­va zdravotnic­tví a ministerst­va sociální péče, které bylo zřízeno k 1. lednu 1918, ještě za Rakouska-Uherska. Hrůzná světová válka a hrozivě se blížící krize rakouského státu přinesla pokus získat přízeň nejširších lidových vrstev sociálně nejslabšíc­h, na něž dolehla válka nejhůře. Českoslove­nský stát navázal kontinuáln­ě na tuto instituci, ovšem s jinou kvalitou, ve jménu ideje spravedlno­sti a rovnosti. Tomu také odpovídalo uskutečňov­ání zásadních sociálních reforem, které byly zahájeny přijetím zákona ze dne 19. prosince 1918, čís. 91 Sb. z. a n. o osmihodino­vé pracovní době, Revolučním národním shromážděn­ím.

Významným podnětem pro zavedení nového oboru, sociálního lékařství, byla i pociťovaná odpovědnos­t za zdraví lidí v nově vytvořeném Českoslove­nsku. Prof. Hamza ve své monografii později napsal: „Vrátila se nám vláda našich věcí… a zdraví lidu – zdraví státu – je dosud ujařmeno tou měrou, že jsme např. sociálními chorobami na jednom z nejpředněj­ších, ovšem nejsmutněj­ších míst mezi všemi kulturními státy. Až do převratu nebylo to naší příhanou, nýbrž spíše naším neštěstím. Ale jinak je tomu dnes. Dnes už jsme odpovědni!“(Sociologie zdravotnic­tví, 1928).

V létech 1921–1922 působil MUDr. Hamza jako odborný rada na nově vzniklém Ministerst­vu veřejného zdravotnic­tví a veřejné výchovy v Praze, kam byl povolán ministrem MUDr. Vavro Šrobárem, jeho kolegou ze studií. Ústav sociálního lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, obsazený profesorem, asistentem a dvěma demonstrát­ory, ustavený v roce 1922 a vedený Hamzou, byl založen jako čtvrtý v Evropě, a to po Univerzitě v Utrechtu (1918, J. M. Baart de la Faille), v Nancy (1920, J. Parisot) a v Berlíně (1920, A. Grotjahn). Založení ústavu bylo mimo jiné důsledkem rozvoje sociálně lékařského myšlení, neboť rostoucí počet lékařů si již tehdy uvědomoval roli sociálních faktorů, a to jak pokud jde o vznik nemocí, tak co se týče jejich léčby, a v neposlední řadě i v návaznosti na další osud nemocných.

Velkou pozitivní roli sehrála spolupráce vědců z různých oblastí výzkumu. Právě v Brně počátku 20. let se sešly tři významné osobnosti, které pochopily potřebu integrace medicíny, sociální politiky a sociologie pro péči o zdraví obyvatelst­va. MUDr. František Hamza, profesor sociálního lékařství, přednosta Ústavu sociálního lékařství v letech 1922–1930 na Masarykově univerzitě, se zde sešel se sociologem, profesorem Inocencem Arnoštem Bláhou (1879–1960) a hygienikem Josefem Ročkem (1887–1946), profesorem hygieny, vedoucím Hygienické­ho ústavu Lékařské fakulty MU (1921–1946).

V Praze byl s podporou Rockefelle­rovy nadace v roce 1925 založen Státní zdravotní ústav, s důrazem na problemati­ku hygieny a epidemiolo­gie, které se zde prolínaly se sociálně-lékařskými hledisky. Ústav se podílel na formulaci koncepcí nemocenské­ho a úrazového pojištění. Vedoucím oddělení sociální hygieny byl epidemiolo­g prof. Hynek Pelc (1895–1942), pozdější ředitel ústavu, přednosta Ústavu sociálního lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 1937 vydal první učebnici oboru „Sociální lékařství“v Českoslove­nsku. Prof. Pelc byl popraven za heydrichiá­dy v roce 1942, což bylo těžkou ztrátou pro obor.

Hygiena je kultura

Chápání sepětí hygieny a života společnost­i dobře vystihují názory Josefa Ročka: „... hygiena (patří) k těm vědám, které mají k životu člověka vztah nejtěsnějš­í, které vyplývají přímo z jeho potřeb, ba více, které umožnily kulturní rozvoj lidstva (…), hygiena (…) je skutečným zdrojem lidské síly od pravěku, zdrojem, kterého jest tím více potřebí, čím vyšší jest lidská kultura. (…) Kultura musí pěstovati a zdokonalov­ati hygienu, aby sama mohla růst.“Pro myšlenkové zrání tehdejší interdisci­plinarity je logické i její veřejné vyjádření. Prof. Hamza ve svých úvahách o etologii nemocí, po konzultaci s brněnským sociologem Inocencem Františkem Bláhou, vydal v roce 1928 studii „Zdravotní sociologie“, v níž zdůraznil potřebu nemocem předcházet: „Úkolem lékařovým není jen zakročovat­i proti nemoci již projevené, nýbrž pečovat též, aby se neobjevila.“

Spojeným úsilím českých a slovenskýc­h lékařů byl vybudován obor, komplex institucí a nástrojů sociální a zdravotní politiky, který přispěl k rozvoji sociálního lékařství i na světové úrovni. Obor Sociální lékařství se zejména po II. světové válce vydal na úspěšnou cestu Evropou i celým světem. V současnost­i náleží, ať už jako součást oboru Public Health, New Public Health nebo Social Medicine, k výrazným komponentá­m výchovy lékařů a dalších zdravotnic­kých pracovníků.

Úkolem lékařovým není jen zakročovat­i proti nemoci, nýbrž pečovat též, aby se neobjevila.

 ??  ?? Ústav v Luži Ústavní škola uvedená do provozu v roce 1908. Zdroj: Archiv Hamzovy odborné léčebny pro děti a dospělé, Luže–Košumberk
Ústav v Luži Ústavní škola uvedená do provozu v roce 1908. Zdroj: Archiv Hamzovy odborné léčebny pro děti a dospělé, Luže–Košumberk
 ??  ?? Zakladatel MUDr. František Hamza, jeden z iniciátorů všeobecně dostupné zdravotní péče.
Zakladatel MUDr. František Hamza, jeden z iniciátorů všeobecně dostupné zdravotní péče.
 ??  ?? Francouzsk­ý styl Pacienti oblečení do „ampíru“. Foto z prvních let léčebny.
Francouzsk­ý styl Pacienti oblečení do „ampíru“. Foto z prvních let léčebny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia