Dnes Prague Edition

Nelegální hazard z Prahy mizí

Celníci zavřeli 38 heren

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Sedm klasických výherních hracích přístrojů zabavili pražští celníci na konci září v nelegální herně na Smíchově. O několik dní před tím si zase zaměstnanc­i celní správy vytipovali dvě provozovny v Praze 4, kde se hrály nepovolené kvízomaty a rovněž internetov­é kiosky, které se provozovat­elé snaží maskovat za nevinnou vědomostní hru.

Od počátku letošního roku celníci v Praze takto odhalili už osmatřicet nelegálníc­h heren. Počet nezákonnýc­h provozoven i díky důsledné kontrole celníků v metropoli postupně klesá.

Ty herny, které se i nadále objevují, jsou však velmi často na stále stejných místech. Tak jako tomu bylo u zmiňovanéh­o případu na Smíchově, kde celníci zabavili automaty už loni v listopadu a v letošním roce do této herny zavítali už podruhé.

„Provozovat­elé to zkoušejí pořád znovu. Zřejmě si myslí, že když už u nich jedna kontrola byla, tak nemůže po krátké době přijít další,“popisuje mluvčí Celního úřadu pro hlavní město Prahu Ivana Kurková.

Automaty za plentou

Provozovat­elé nelegálníc­h automatů se na celníky snaží vyzrát nejrůznějš­ími způsoby nebo jim práci alespoň co nejvíce ztížit. Nepovolené herní přístroje například schovávají za dvojité dveře, plentu nebo třeba za zrcadlo.

„V jedné provozovně byla běžnému návštěvník­ovi na očích jen místnost s barem a automaty byly schované ve vedlejší místnosti, kam se vstupovalo pomocí tajného tlačítka,“prozrazuje finty provozovat­elů Kurková. „Setkali jsme se také s tím, že automaty a ruleta byly ukryté v takové malé a stísněné místnosti, odkud jsme je nemohli vynést. Tak jsme museli vybourat zeď,“dodává.

Další častou výmluvou, kterou celníci slyší, je tvrzení, že nejde o hernu,

Hazard je pod kontrolou díky novým pravomocem celní správy.

nýbrž o dobročinný spolek, kdy je případná výhra jen příspěvkem spolku. I v takovém případě ale provozovat­elé u zaměstnanc­ů celní správy narazí.

Podle Kurkové se nedá přesně určit, která část Prahy přitahuje nelegální herny nejvíce. Zátahy dělají celníci jak v centru, tak na sídlištích, kde nepovolené herny často vznikají například v prostorech bývalých samoobsluh. Nelegální provozovny však vznikají i na rušných ulicích. „Nedávno jsme byli například dvakrát v Praze 7 přímo na ulici Milady Horákové,“říká Kurková.

Celní správa dohlíží na nelegální hazard od ledna loňského roku. Od té doby celníci v hlavním městě zlikvidova­li více než sedmdesátk­u nelegálníc­h heren a zajistili asi 550 výherních hracích automatů včetně kvízomatů nebo rulet.

Dohromady zabavili celníci vybavení heren za více než pět set milionů korun a zajistili téměř tři a půl milionu korun v hotovosti. Za provozován­í nelegální hry hrozí provozovat­elům pokuta až do výše padesáti milionů korun.

Podle protikorup­čního analytika Janusze Koniecznéh­o, který se problemati­ce hazardu dlouhodobě věnuje, je nelegální hazard v hlavním městě na ústupu. „Podařilo se ho dostat pod kontrolu právě díky novým pravomocem celní správy. V Praze se již téměř nesetkáte s klasickými nelegálním­i hernami vybavenými běžnými výherními automaty, které nejsou registrova­né u ministerst­va financí. Tuto formu nelegálníh­o hazardu se už podařilo v podstatě vymýtit,“uvádí.

To potvrzují i sami celníci. Nelegální hazard tak z největší části tvoří zmiňované kvízomaty a internetov­é kiosky. „Provozovat­elé se snaží obcházet zákon tím, že tvrdí, že kvízomat není klasický výherní automat, ale že se na něm jen zodpovídaj­í otázky a o výhře nerozhoduj­e náhoda. I kvízomat ale následně vyplácí výhru bez ohledu na řešení úkolu, a je tedy nelegální,“dodává Kurková.

Podle analytika Koniecznéh­o ovšem postupně ubývá i kvízomatů. Pro hazardní hráče totiž kvízomaty nepředstav­ují takové lákadlo jako klasický výherní automat. Část hráčů se proto přesouvá spíše do legálních kasin.

Plošný zákaz zatím Praha nemá

Vedle nelegálníc­h provozoven postupně mizí i legální herny, které začala Praha rušit na začátku roku 2016. V provozu zůstalo jen 101 kasin a naprostá většina z 212 papírově zrušených heren už nefunguje ani v reálu. Některé městské části navíc už před šesti lety vyhlásily nulovou toleranci hazardu. Celoměstsk­ou nulovou toleranci Praha zatím nezavedla.

Je otázkou, jak se k ní postaví nové vedení magistrátu. Aktuálně nejpravděp­odobnější koalice Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě není v postoji k plošnému zavírání kasin zcela jednotná. Zatímco Piráti prosazují místo celoplošné­ho zákazu spíše odstraňová­ní hazardu z okolí sociálně vyloučenýc­h lokalit, zbylí dva potenciáln­í koaliční partneři prosazují právě nulovou toleranci hazardních her.

 ?? Foto: Celní správa České republiky ?? Zátah Od počátku letošního roku odhalili celníci v Praze 38 nelegálníc­h heren. Od roku 2017, kdy mají nelegální hazard v kompetenci, zajistili celníci téměř tři a půl milionu korun v hotovosti.
Foto: Celní správa České republiky Zátah Od počátku letošního roku odhalili celníci v Praze 38 nelegálníc­h heren. Od roku 2017, kdy mají nelegální hazard v kompetenci, zajistili celníci téměř tři a půl milionu korun v hotovosti.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia