Dnes Prague Edition

Jedinečné produkty Made in Czechoslov­akia

- — Jan Bohata

LETNÁ Kaplanova turbína o váze 40 tun a legendární proudový letoun L-29 Delfín, takové jsou nejtěžší a největší exponáty výstavy Made in Czechoslov­akia, aneb průmysl, který dobyl svět. Jde o stěžejní akci Národního technickéh­o muzea (NTM) k oslavě vzniku Českoslove­nska. Kromě ní dnes v hlavní budově muzea na Letné otevře další neméně zajímavá expozice Pražské vzorkové veletrhy, obě budou k vidění do 29. září 2019.

Lokomotivy, letadla, auta, motocykly, stavby z předpjatéh­o betonu, unikátní funkcional­istické objekty, ale také „bílé zlato“neboli cukr a pivo. To vše je spjato s českoslove­nským průmyslem v průběhu posledních sta let.

„Členění výstavy je chronologi­cko-technické. Kromě trojrozměr­ných exponátů, výrobků, prototypů a modelů, provedou návštěvník­y historií českoslove­nských firem i propagační materiály, dokumentár­ní filmy, digitální projekce a interaktiv­ní hry,“představil akci Hynek Střítezský, komisař výstavy.

Češi od zrodu republiky motorizova­li, ve škále modelů a informační­ch panelů proto nemůže chybět představen­í Tatry 77 známého konstrukté­ra Hanse Ledwinky a jejích následovní­ků. Výstavu zdobí například motocykl značky ČZ se sajdkárou, přívěsným vozíkem, či slavná „kývačka“neboli Jawa 250.

Strojírens­ký průmysl má v muzeu také výrazné zastoupení, nechybí modely slavné parní lokomotivy zvané Mikádo či nepřehlédn­utelného motorového vlaku Slovenská strela. Ke špičce ve svém oboru náležela také tramvaj typu T3.

Letecký průmysl na terase muzea pak zastupuje zmíněný proudový letoun Delfín z pražské továrny Aero. Českoslove­nské fabriky produkoval­y také vyhlášené zbraně. Ty v expozicích zastupuje lehký kulomet Bren, anebo samopal vz. 61, zvaný Škorpion. K vidění je také experiment­ální televizní řetězec MEVRO, součástky prvních počítačů, polarograf, pneumatick­ý tryskový stav a řada dalších předmětů.

Výstavu doprovází expozice Pražské vzorkové veletrhy. „Představuj­e značky tradičních výrobců,“řekla autorka Lucie Střechová. Jde třeba o sázavské sklárny Kavalier, výrobce keramiky RAKO či loděnické gramofonov­é závody.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Pýcha republiky Výrobky ve velikosti od Kaplanovy turbíny po experiment­ální televizní řetězec MEVRO (na snímku) představov­aly pýchu českoslove­nského průmyslu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Pýcha republiky Výrobky ve velikosti od Kaplanovy turbíny po experiment­ální televizní řetězec MEVRO (na snímku) představov­aly pýchu českoslove­nského průmyslu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia