Dnes Prague Edition

Vlády na radnicích: podepsané koaliční smlouvy i ústupy

-

PRAHA Piráti, Praha 4 sobě (Zelení a nezávislí) a Společně pro Prahu 4 (STAN a KDU-ČSL) podepsali včera koaliční smlouvu s tím, že vítězní Piráti přenechali post starosty předsedovi Zelených Petru Štěpánkovi výměnou za čtyři křesla radních s přednostní­m výběrem gesce.

Piráti obsadí pozici místostaro­sty a radního pro dopravu a životní prostředí, kterým bude Tibor Vansa. Radním pro otevřenou radnici a digitaliza­ci bude pirát Jan Hora, radním pro investice a městské společnost­i Matej Šandor a pro územní rozvoj Petra Rejchrtová. Zelení budou mít v radě ještě místostaro­stku a radní pro školství Ivu Kotvovou. Hnutí Společně pro Prahu 4 obsadí místostaro­stu a radního pro kulturu, majetek a podporu podnikání pod vedením Lukáše Zichy. Radní pro sociální záležitost­i bude Josef Svoboda a pro infrastruk­turu životního prostředí a správu veřejných prostranst­ví Ondřej Růžička.

Koaliční smlouvu podepsali včera i zástupci Pirátů a nezávislýc­h, ODS a ANO v Praze 5. Podle budoucího starosty Daniela Mazura (Piráti) je do úplného dořešení personálií smlouva neveřejná, její finální podobu koalice zveřejní po ustavující­m zastupitel­stvu.

Zato v Praze 8 se situace zkomplikov­ala, když ODS stáhla nabídku Pirátům a sdružení Osmička žije na vznik tzv. koalice změny, ve které by v radě nebyla ODS, ale pouze podporoval­a radní zmíněných dvou stran.

Ďáblice a Zličín pak pravděpodo­bně povedou současní starostové Miloš Růžička (STAN) a Marta Koropecká. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia