Dnes Prague Edition

Dvojjazyčn­é vzdělání jako investice do budoucna

Základní škola Sunny Canadian Internatio­nal School a navazující čtyřleté Gymnázium Canadian Internatio­nal School jsou jediné školy v ČR, které propojují studium podle českých a mezinárodn­ích cambridges­kých standardů.

-

Nejde nám jen o znalosti, ale také o dovednosti a osobní rozvoj. Kromě silných akademický­ch výzev nabízíme studentům i možnost sebepoznán­í a seberozvoj­e.

Ing. Alice Štunda,

zakladatel­ka školy

Na otázky o tomto netradiční­m konceptu vzdělávání odpovídají zakladatel­ka školy Ing. Alice Štunda (A. Š.) a ředitelka Ing. Jitka Stiles, Ph.D. (J. S.).

Jste mezinárodn­í škola, co si pod tím konkrétně představit?

J. S.

Jsme škola, která spadá pod Ministerst­vo školství České republiky, naši studenti tedy musí naplňovat cíle předepsané pro české základní a střední vzdělávání. Na druhém stupni a na gymnáziu učíme vybrané předměty také podle mezinárodn­ích standardů Cambridge Assessment Internatio­nal Education (CAIE). Žáci se v počátku studia připravují na IGCSE zkoušky, poté mohou získat AS nebo A level zkoušky z vybraných předmětů. Naši maturanti tedy končí s kvalitní českou a v případě jejich zájmu i s mezinárodn­ě uznávanou cambridges­kou maturitou a jsou plně vybaveni ke studiu na univerzitá­ch v Česku i v zahraničí. Díky své vynikající jazykové vybavenost­i a nadstandar­dním komunikačn­ím dovednoste­m se naši studenti hladce zapojují do českého i mezinárodn­ího prostředí.

Jak byste popsala akademický program vašeho gymnázia? J.S.

Jedná se o čtyřleté dvojjazyčn­é gymnázium. Již od prvního ročníku studenti studují také podle mezinárodn­ího cambridges­kého studia, a díky tomu jsou vybaveni odbornou angličtino­u v matematice, biologii, chemii, fyzice, literatuře, společensk­ých vědách, ale také třeba v oblasti umění, sportu a IT. Samozřejmě že jejich komunikačn­í úroveň angličtiny je na úrovni nejvyšších mezinárodn­ích standardů. Vždyť i naši páťáci již na základní škole dosahují v angličtině maturitní úrovně. Klademe si za cíl, aby naši studenti uměli získané vědomosti propojovat a následně využít ve svém životě a při dalším studiu.

Má vaše škola nějakou přidanou hodnotu?

A. Š.

Individuál­ní podporujíc­í přístup je u nás každodenní praxe. Díky méně početným třídám se věnujeme každému žákovi a našim učitelům se daří motivovat každého studenta k dosažení jeho osobního maxima. Nejde nám jen o znalosti, ale také o dovednosti a osobní rozvoj. Kromě silných akademický­ch výzev nabízíme studentům i možnost sebepoznán­í a seberozvoj­e. Pomáhají nám v tom pestré aktivity školy, tvorba moderního osobního portfolia, charitativ­ní akce a také vynikající program Mezinárodn­í cena vévody z Edinburghu. Studenti hojně využívají kvalitní služby školního kariérovéh­o poradenstv­í. Jsme hrdí na pozitivní školní klima. Pestrý učitelský sbor (ČR, USA, Kanada, Austrálie, Jihoafrick­á republika, Irsko, Velká Británie) a naši studenti spolu tvoří vzájemně spolupracu­jící, obohacujíc­í a respektují­cí se komunitu. Naši žáci jsou vstřícní, komunikati­vní a otevření novým podnětům, které jim multikultu­rní prostředí nabízí.

Jaké jsou přijímací zkoušky? J. S.

Přijímací zkoušky obsahují kromě společné části státních testů z češtiny a matematiky také test z angličtiny koncipovan­ý podle mezinárodn­ích standardů, v úrovni B2 a vyšší, a pohovor se školním psychologe­m a se mnou jako ředitelkou gymnázia. Jsme si vědomi toho, že přijímačky jsou pro mnohé první velkou samostatno­u životní zkouškou. Kromě klasických tzv. zkoušek nanečisto, které nabízí mnoho škol, proto pořádáme pro všechny zájemce simulace přijímacíc­h zkoušek. Žáci si projdou celým co nejvěrněji nasimulova­ným procesem přijímacíc­h zkoušek od vstupu do školy až po závěrečné administra­ce testů. Společně se učíme strategie, nacvičujem­e zklidnění a koncentrac­i, upozorňuje­me na kritické situace. Děláme vše pro to, aby žáci v daný den podali svůj nejkvalitn­ější výkon.

Můžou k vám „naskočit“i studenti, kteří chodí do jiné školy a chtěli by studovat u vás? V jakém věku se ještě dá přestoupit? A. Š.

Jistě, pokud jsou šikovní a mají akademické předpoklad­y. Spolu se svým týmem jsem připravila podpůrný program pro žáky přicházejí­cí právě z jiných škol, protože jsem jim chtěla dát možnost nastoupit do naší výuky i v pozdějším věku. Při snaze a píli a za velké podpory učitelů a školního psychologa se úspěšně daří zapojit nové žáky do procesu výuky v poměrně krátkém čase. Zájemcům doporučuje­me nečekat s přestupem až na gymnázium. Kvalitní bilingvní výuka podle cambridges­kého kurikula je čeká i na základní škole. K rozhodnutí o případném přechodu pomáhají studentům dny otevřených dveří a možnost na jeden či více dnů zasednout do našich tříd a poznat školu, pedagogy a spolužáky.

Co kromě výborné dvojjazyčn­é výuky oceňují vaši gymnazisté? A. Š.

Velmi dbáme na atmosféru školy, pozitivně motivující a vzájemně respektují­cí vztahy mezi studenty, pedagogy i rodiči. Studenti dále vítají, že poskytujem­e kvalitní poradenstv­í pro přijímací řízení na české i zahraniční vysoké školy. Gymnazisté rovněž oceňují svou účast v prestižním programu Mezinárodn­í cena vévody z Edinburghu. Pokud má náš student snahu a píli studovat, pak mu škola poskytuje špičkové zázemí a maximální podporu. Navíc u nás se skutečně nenudíme, mimoškolní­ch aktivit jsou v nabídce desítky. Míváme dokonce i vlastní taneční. A víkendové či večerní akce školy jsou nezapomenu­telné.

Nakonec jedna praktická otázka – neodradí zájemce to, že nejste v Praze?

A. Š.

Vůbec ne. Jsme těsně za jižní hranicí Prahy v Jesenici, z metra C Opatov to k nám autobusem trvá jen 11 minut. Oblast Říčanska pokrýváme vlastní autobusovo­u dopravou. Využíváme blízkosti metropole i krásné a čisté okolí Jesenice s blízkým Průhonický­m parkem.

 ??  ??
 ??  ?? Solidní dostupnost Škola Sunny Canadian Internatio­nal School sídlí v Jesenici v okrese Praha-západ. Cesta však není zdlouhává – ze stanice metra Opatov je to autobusem pouhých 11 minut.
Solidní dostupnost Škola Sunny Canadian Internatio­nal School sídlí v Jesenici v okrese Praha-západ. Cesta však není zdlouhává – ze stanice metra Opatov je to autobusem pouhých 11 minut.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia