Dnes Prague Edition

Eric Clapton jako Santa Claus

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Je to dost možná první vánoční album letošní sezony, zcela určitě však první, které nahrál Eric Clapton. Legendární bluesový kytarista se letité tradici vyhýbal a nyní sesbíral vesměs méně známé vánoční standardy.

Takže přirozeně z desky Happy Xmas, na jejímž obalu Clapton sám sebe nakreslil jako Santa Clause, ční ty provařeněj­ší. V první řadě tradiční koleda Jingle Bells, kterou kytarista věnoval zesnulému DJ Aviciimu, jehož obdivoval. Tudíž víc než kytarami, jak bychom čekali, je obehraná melodie obalena do tanečního elektronic­kého beatu. Vlastně je to všechno, jen ne klasický Clapton. O to výraznější výsledek je, byť samozřejmě mezi ostatními nahrávkami působí trochu jako pěst na oko.

Dojde i na kytary

Tradičnějš­ího, až gospelovéh­o pojetí se potom dostalo skladbě Silent Night, kde se Clapton s producente­m Simonem Climiem rozhodli napasovat dvojnásob rychlý rytmus na pomalejší rozjímavé sbory, kterým hlavní zpěv nakonec vlastně jen přizvukuje. Blues očekávajíc­í fanoušky asi potěší hlavně úvodní White Christmas, kde se Claptonova kytara umně proplétá mezi melodickou linkou vedenou smyčcovým orchestrem. A i jinde si hudebník našel prostor pro svou typickou hru.

Mezi koledy a jiné standardy se vešla i autorská píseň For Love on Christmas Day, ale nepatří mezi Claptonovy nejlepší. Tak či onak, album Happy Xmas patří k těm příjemným a rozhodně originální­m počinům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia