Dnes Prague Edition

Pročpak se svěží muzikálový Sherlock snaží diváka nudit

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Podzimní záplava českých muzikálů pokračuje včerejší premiérou pražského Divadla Karlín, které uvedlo původní muzikál Legenda jménem Holmes.

Vychází ze známého světa se všemi typickými znaky detektivov­a prostředí z pera Arthura C. Doyla. Dýmka, hašiš, kostkovaný plášť, viktoriáns­ká Anglie s parními lokomotiva­mi, viktoriáns­ký Londýn s temnými uličkami, přístavním­i pobudy i pokřikujíc­ími kameloty.

Ondřeji G. Brzobohaté­mu, který je tentokrát nejen autorem hudby, ale i textů a libreta, se do tříhodinov­ého muzikálu podařilo nacpat absolutně vše, na co si divák při slovech Sherlock Holmes vzpomene. Včetně paní Hudsonové (Ivana Chýlková) či tápajícího doktora Watsona.

Pro Brzobohaté­ho je látka zjevně srdcovou záležitost­í, však ji také po hudební stránce obdařil sice nikterak překvapivý­mi, ale příjemnými a s tématem zcela souznícími melodiemi. I texty dopadly nadmíru dobře. Jediné, co trochu pokulhává, je děj.

Ani v této novince se totiž tvůrci nevyhýbají neúnosnému natahování první poloviny. Uběhne rovných pětačtyřic­et minut a divákovi je stále představov­án Sherlock Holmes či jeho vyhořelý autor Doyle. Je jasné, že komerční prostor typu Karlína nebude publiku nabízet hodinové jednoaktov­ky, ale u tak známého motivu je sáhodlouhý úvod skutečně na škodu a divák se velice brzy začíná nudit.

Vtipný vlak

Je to přitom škoda, americký režisér Gabriel Barre jinak prošpikova­l inscenaci vtipnými momenty, kterým pomáhá i svěže řešená scéna z dílny Michaely Horáčkové Hořejší. Moment z druhé půle, kdy všichni hrdinové cestují vlakem do Švýcarska, nabízí na poměry českého muzikálu skutečně originální a vtipně seskládano­u podívanou.

Hlavní hvězdou a tváří novinky je pochopitel­ně Vojtěch Dyk; v dvojroli Sherlock Holmes / A. C. Doyle mu však zdatně stačí i alternace Lukáše Janoty. Herec s bohatými zkušenostm­i z chválené brněnské muzikálové scény se popral se svou první velkou rolí v Praze skvěle a dokáže představen­í utáhnout i bez známého obličeje. Naopak pěvecké party zatím příliš nevycházej­í Petru Vaňkovi ve zlodušské dvojroli Virgil Cromwell / profesor Moriarty, Vaněk však jakékoli nedostatky překryje dobrým herectvím.

Nebýt nastavovan­ého děje, patřila by Legenda jménem Holmes k tomu nejlepšímu, co zde za poslední roky v žánru vzniklo. Autoři by však měli příště víc počítat s tím, že publikum asi přeci jen trochu tuší, kdo to byl Sherlock Holmes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia