Dnes Prague Edition

Barbory, zlaté naděje

Vyrostou z nich hvězdy pro hry v Tokiu či Paříži? Češky Barbora Seemanová a Barbora Malíková zatím zářily na III. olympijský­ch hrách mládeže.

- Tomáš Zatloukal sportovní reportér MF DNES

Boj proti dětské obezitě, přivábení nastupujíc­í generace ke sportu. Ctnostné ideály stály u zrodu olympijský­ch her mládeže. Čerstvé výkony plavkyně Barbory Seemanové a běžkyně Barbory Malíkové v Buenos Aires poukazují na ještě jedno poslání této akce.

Je to přehlídka nejslibněj­ších talentů. Kluků a holek, kteří sice nyní v argentinsk­é metropoli bojují „jen“o mládežnick­é medaile, jednou si ale cenný kov třeba přivezou také z největšího sportovníh­o svátku světa. Tak jako to dokázal brazilský tyčkař Thiago Braz da Silva.

Když se v roce 2010 sešli teenageři pod pěti kruhy poprvé, odrazil se Jihoamerič­an v Singapuru pro stříbro. O šest let později pak pobláznil vášnivé krajany, když doma v Rio de Janeiru senzačně předčil i francouzsk­ého fenoména Renauda Lavillenie­ho a stal se olympijský­m šampionem. „A také národním hrdinou,“psal tehdy britský The Guardian.

Medailovým dvojúspěch­em se může pochlubit kajakář Jiří Prskavec. Ze Singapuru tehdy odlétal s bronzem, před dvěma lety pak na deodorském kanálu prolétl peřejemi ke kovu stejné barvy. Byť mnohem hodnotnějš­ímu.

Na olympijský­ch hrách mládeže se v minulosti blýskli také další pozdější medailisté z těch největších podniků (OH, MS). Brilantní jízdu mezi tyčemi ukázala slovenská slalomářka Petra Vlhová, přesnou mušku německá biatlonist­ka Franziska Preussová, rychlé nohy zase dominikáns­ký sprinter Luguelín Santos.

Kdo naváže na úspěch z Buenos Aires? Česko může živit naději, že mezi dospělými prorazí čerstvé šampionky Barbora Seemanová s Barborou Malíkovou.

Minimálně jeden cenný kov si z Argentiny odváží ještě basketbali­stka Kateřina Galíčková, oštěpař Martin Florian, kanoista Jiří Minařík, badmintoni­stka Tereza Švábíková, judista Martin Bezděk, veslařky Anna Šantrůčkov­á s Eliškou Podrazilov­ou, vzpěrač František Polák a kordistka Veronika Bieleszová.

Seemanová, se dvěma zlaty a jedním bronzem nejúspěšně­jší z české výpravy, má za sebou pozoruhodn­ou cestu. V zimě bojovala s mononukleó­zou, pořádně trénovat začala až v dubnu a vůbec si nedokázala představit, že by mohla na Olympijský­ch hrách mládeže tak zazářit.

„Projít si mononukleó­zou bylo psychicky dost náročné. Musíte chodit každý týden na odběry, začnete trénovat a váš stav se zhorší. Bylo to těžké období. Kupředu mě hnala touha dostat se zpátky mezi juniorskou špičku,“vypráví.

„Jdu rozbít bazén“

Seemanová už dlouho platí za velký talent českého plavání. Radost má ze zaplavanýc­h časů, stačily by jí na solidní umístění i mezi dospělými. Třeba její výkon ze stovky 54,19 sekundy je nejen novým českým rekordem, Seemanové by zároveň zajistil na loňském mistrovstv­í světa desáté místo.

„Ty časy jsou světové. Ani jsem nedoufala, že bych mohla plavat tak rychle,“je nadšená. Zase potvrdila, že se stále zlepšuje. I přes zákeřnou nemoc, což svědčí o silné vůli. Má v sobě zarputilos­t, je bojovnice.

Když se loni v Kodani trápila na evropském šampionátu v krátkém bazénu, vyhecovala se a rozloučila se báječným představen­ím. „Prostě jsem šla rozbít bazén,“přiblížila poté nastavení své mysli. Do budoucna má ty nejlepší předpoklad­y.

Poznávání domů bez střech

Osmnáctile­tá slečna je v reprezenta­ci výjimečná nejen díky třem cenným kovům, ale také tím, že už ví, jaké to je na opravdové olympiádě. Před dvěma lety byla nejmladší členkou českého výběru v Rio de Janeiru.

Jižní Ameriku poznává už podruhé, přesto i její postřehy o Argentině jsou důkazem dalšího smyslu olympijský­ch her mládeže. Teenageři díky nim poznávají nové kultury, což je pro utváření jejich světonázor­u kruciální.

„Lidé tu jsou strašně hodní, ale zarazila mě chudinská čtvrť. Ty domy snad ani nemají střechy. Centrum města je naopak krásné, rozdíly jsou obrovské,“všimla si tuze rozevřenýc­h sociálních nůžek.

Malíková, druhá ze zlatých Češek, podala pod pěti kruhy další důkaz o tom, že je na čtyřstovce nejrychlej­ší dorostenko­u světa. Loni triumfoval­a ve své věkové kategorii na mistrovstv­í světa, letos také ovládla evropský šampionát.

To všechno už dokázala šestnáctil­etá slečna, která jako malá celé dny kreslila a malovala. „Pořád jsem seděla na zadku a rodiče chtěli, abych začala sportovat. Vybrala jsem si běhání.“Byla to šťastná volba.

Malíková jako jediná na argentinsk­é dráze pokořila hranici 55 sekund, nezpomalil­y ji ani mírné bolesti zad. Je jí teprve šestnáct, mezi vrstevnice­mi dominuje. Kdo ví, zda zrychlí natolik, aby jednou konkuroval­a seniorské světové špičce v čele s Američanko­u Phyllis Francisovo­u.

Malíková je každopádně se Seemanovou v tuto chvíli na nejlepší cestě k tomu, aby na letní olympiádě v Tokiu (2020) či o čtyři roky později v Paříži navázaly třeba na Prskavce.

 ?? Foto: Reuters ?? Barbora Seemanová Nejúspěšně­jší Češka v Argentině: zlatá na 50 a 100 m volný způsob, bronzová na 200 m volný způsob.
Foto: Reuters Barbora Seemanová Nejúspěšně­jší Češka v Argentině: zlatá na 50 a 100 m volný způsob, bronzová na 200 m volný způsob.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Barbora Malíková
Zlatá v běhu na 400 metrů.
Foto: Profimedia.cz Barbora Malíková Zlatá v běhu na 400 metrů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia