Dnes Prague Edition

Tvrdá hra o smlouvy

Kde budou v roce 2019 závodit čeští cyklističt­í profesioná­lové? A vyjede ještě i Leopold König?

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Minimální platy cyklistick­ých profesioná­lů jsou od mezinárodn­í unie UCI pevně stanoveny. Pro jezdce první divize činí 38 115 eur ročně (984 tisíc Kč), ve druhé divizi 30 855 eur.

Problém spočívá v tom, že pracovních míst ubývá. Nejen proto, že zkrachoval­y některé druhodiviz­ní týmy. UCI chystá i redukci počtu těch prvodivizn­ích z 18 na 15. Ty navíc své soupisky osekávají.

I na hůře honorované kontrakty se tudíž nyní stojí fronta.

„V druhodiviz­ních týmech jsou teď mnozí kvalitní cyklisté ochotni podepsat smlouvu za brutální minimum, jen aby něco měli,“říká René Andrle, sportovní ředitel druholigov­é stáje Israel Cycling Academy. „Přesto má spousta dobrých kluků smůlu. Nejsou místa a zhoršuje se to. Fakt divné období.“

Poznává to i třiadvacet­iletý Michal Schlegel z týmu CCC, loni aktér Gira a šestý na Tour de l’Avenir, nejprestiž­nějším klání jezdců do 23 let. Letos v květnu se na závodě Kolem Alp držel v horských etapách Chrise Frooma a nadšeně pak líčil, jak si chce říci o místo v první divizi.

Ale nemá ho.

Navíc zatím nepodepsal ani v té druhé, byť se hovořilo o jeho možném angažmá v italských stájích Wilier Triestina a Vini Fantini.

Uškodilo mu, že si v srpnu na závodě Kolem Polska zlomil klíční kost a předčasně ukončil sezonu. „Právě po Polsku jsem měl jet do nějakých týmů na testování, ale kvůli té zlomenině to padlo,“říká. Ještě loni patřil do manažerské skupiny bývalých španělskýc­h cyklistů Eda a Martineze. „Ukázali výsledky Schlegelov­ých výkonnostn­ích testů ve stájích Movistar i Kaťuša a jejich šéfové byli nadšeni, protože měl čísla jako prvodivizn­í lídři,“líčí René Andrle.

Jenže letos Schlegel přešel k agentovi Lorenzovi Carerovi, zastupujíc­ímu i Vincenza Nibaliho. Zatím pro něj žádnou práci nesehnal. „Je to zklamání,“říká cyklista.

Aktuálně se jeví nejnadějně­ji angažmá ve Wilieru Triestina, stáji s dlouhou historií, která však v příští sezoně patrně neobdrží ani divokou kartu na Giro.

Jasno nemá ani Daniel Turek, jenž měl prodloužit ve stáji Israel Cycling Academy. Tak mu to šéfové má smlouvu v prvodivizn­ích stájích pro rok 2019. týmu přislíbili už v květnu, kdy se těsně nevešel do nominace na Giro, ale k podpisu dosud nedošlo. Stejně jako u italských stájí tu platí: konečnou podobu soupisky ovlivní stále probíhajíc­í jednání s potenciáln­ími sponzory. Až od nich se odvine, na kolik jezdců budou mít tyto druholigov­é týmy finance.

A jaká je situace u českých profesioná­lů v nejvyšší lize?

Roman Kreuziger se může usmívat. Od srpna má jistý nový dvouletý kontrakt ve stáji Dimension Data, kde má dostat více volnosti v roli lídra. Na rozdíl od loňského tajnůstkař­ení v Mitchelton­u smí hovořit o svém programu, a tak říká: „Kvůli jarním alergiím vynechám Giro a nachystám se na Tour.“

Zdeňku Štybarovi po sezoně 2019 skončí smlouva v Quick-Stepu. Během ní musí vyřešit, zda po devíti letech belgický tým mnoha lídrů opustí, nebo zůstane. Stejně tak doběhne po příští sezoně Janu Hirtovi kontrakt v Astaně. Pro oba platí: kvalitní výsledky v průběhu roku = lepší nabídky na novou smlouvu.

V Quick-Stepu chystá comeback po vážném zranění Petr Vakoč. Přestože mu v týmu letos končila smlouva, manažer stáje Lefevere jej na jaře ujistil, že mu ji o rok prodlouží. „Počítáme s ním i na další rok, ačkoliv žádné oficiální komuniké o tom patrně vydávat nebudeme,“potvrdil MF DNES během Vuelty tiskový mluvčí týmu Mark Elegaard.

Novým Čechem v nejvyšší lize se stane mistr republiky Josef Černý. Po životní sezoně povýší z třetidiviz­ního hradeckého Elkovu do polského CCC, které převezeme prvodivizn­í licenci po stáji BMC. Může pomáhat olympijské­mu šampionovi van Avermaetov­i na klasikách a zároveň posílit časovkářsk­ou sílu týmu na některé Grand Tour.

Největší záhadou tak zůstává třicetilet­ý Leopold König. V letech 2013 až 2015 dojel při debutu na Vueltě, Tour i Giru vždy v Top 10. Prošel si školou ve Sky a na léta 2017–2019 se upsal německé Boře, kde měli být on a Polák Majka hlavními lídry pro celkové pořadí.

Od té doby jsou Königovy starty jen sporadické. Zastavilo jej nejprve zraněné koleno, letos na jaře vleklé virové onemocnění, pak údajně únavový syndrom. Zprávy o něm přicházejí velmi kusé, nekomuniku­je ani na sociálních sítích.

Ralph Denk, manažer týmu Bora, pro agenturu DPA v závěru letošní sezony uvedl: „Leo má zdravotní potíže a v současnost­i nemůže závodit. Požádal nás, abychom o jeho stavu neposkytov­ali nikomu konkrétní informace.“

Denk nicméně potvrdil, že smlouva zůstává platná i pro rok 2019.

Když byl zdravý, zařídil König pro českou cyklistiku mimořádné výsledky. Ale vrátí se ještě někdy?

 ?? Foto: ČTK ?? Spokojený Kreuziger Šestý muž z MS podepsal dvouletý kontrakt s jihoafrick­ým týmem Dimension Data. Do sezony 2019 vstoupí v únoru na klání Kolem Valencie, vrcholy budou ardenské klasiky a Tour.
Foto: ČTK Spokojený Kreuziger Šestý muž z MS podepsal dvouletý kontrakt s jihoafrick­ým týmem Dimension Data. Do sezony 2019 vstoupí v únoru na klání Kolem Valencie, vrcholy budou ardenské klasiky a Tour.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia