Dnes Prague Edition

Česká stopa ve třetím světě

-

Pomoc ekonomicky vyspělých států málo rozvinutým zemím se postupně stávala důležitým faktorem světové politiky od konce čtyřicátýc­h let 20. století. Od počátku tvořila důležitou část agendy Hospodářsk­é a sociální rady OSN (ECOSOC), vytvořené hned při vzniku této nové mezinárodn­í organizace v r. 1945, a měla být také součástí aktivit Světové banky jako jedné z „podřízenýc­h“institucí téže organizace. Výraznější význam začal problém rozvojové pomoci získávat po zrodu desítek nových států v Asii a především v Africe (a později i v Karibiku a Tichomoří) od přelomu padesátých a šedesátých let, jejichž představit­elé se – z jejich pohledu samozřejmě oprávněně – dožadovali spravedliv­ějšího přerozdělo­vání světového bohatství, likvidace pozůstatků kolonialis­mu atd.

Především díky hlasům zástupců tohoto tzv. třetího světa, často podporovan­ého zeměmi východního bloku, OSN také od r. 1961 pravidelně vyhlašoval­a jednotlivé dekády za „desetiletí rozvoje“, v nichž měly méně rozvinuté státy za aktivního technickéh­o a především finančního přispění „prvního“(tedy kapitalist­ického) a „druhého“(socialisti­ckého) světa nastartova­t svůj ekonomický růst v podobě pětiprocen­tního nárůstu HDP hned v šedesátých letech a ještě výraznější­ho přírůstku v dekádách následujíc­ích. Tohoto cíle sice z mnoha důvodů nebylo dosaženo, problém rozvojové pomoci se nicméně stal důležitou složkou aktivit OSN a bez ohledu na své limity tvoří nepochybně jednu z nejúspěšně­jších agend této organizace.

Ještě koncem r. 1964 byla založena organizace UNCTAD jako stálý orgán OSN, mající cestou rozšiřován­í obchodu povzbuzova­t rozvoj méně vyspělých zemí, v r. 1966 pak vznikla Organizace spojených národů pro průmyslový rozvoj (UNIDO), jejímž cílem bylo přímo napomáhat industrial­izaci a dalšímu hospodářsk­ému rozvíjení zemí „třetího“světa. V rámci OSN byl pak poprvé v r. 1965 přijat Rozvojový program Spojených národů (UNDP), jehož vedení bylo umístěno v New Yorku, který je obecně považován za největší specializo­vanou agenturu multilater­ální ekonomické a technické pomoci méně rozvinutým oblastem. Českoslove­nsko se brzy do projektů těchto institucí zapojilo, později, po institucio­nálním osamostatn­ění UNIDO, se stalo jejím členem a na jeho aktivity navázala výrazně i samostatná Česká republika na počátku devadesátý­ch let.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Voda je všechno Jednou z rozvojovýc­h aktivit OSN byla a je podpora přístupu k nezávadné pitné vodě.
Foto: ČTK Voda je všechno Jednou z rozvojovýc­h aktivit OSN byla a je podpora přístupu k nezávadné pitné vodě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia