Dnes Prague Edition

Maffie. Velké dobrodružs­tví českého odboje

Velké dobrodružs­tví prvního českého odboje

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Kapitán Jindřich Kostrba byl stíhacím esem rakouského válečného letectva. Jeden z prvních letců českého původu měl však velké tajemství. Patřil k Maffii, českému domácímu odboji. Kromě toho, že za první světové války nad italskou frontou sestřelil osm italských letadel, potajmu rakouské snahy o vítězství na vlastní pěst sabotoval. Před italskou ofenzivou z letadla dvakrát shodil fotografie rakouského týlu s vyznačeným umístěním velitelstv­í a maskovanýc­h radiových stanic. Italům se také pokusil předat tajné plány patentu, který umožňoval kulometu střílet skrz oběh vrtule.

Mnohokrát vyznamenan­ý důstojník byl na konci války pro nemoc přeložen do týlu, stal se velitelem vojenské policie v Praze a navázal spolupráci s domácím odbojem. Pro Maffii získal přístup k mnoha tajným rozkazům a instrukcím.

Po říjnovém převratu se nakrátko dokonce stal velitelem nově vznikající­ho letectva nové republiky, s hrstkou statečných totiž dokázal obsadit chebské letiště, jediné vojenské letiště na území vznikající­ho Českoslove­nska, a zachránit spoustu cenné výzbroje a výstroje.

Jeho příběh je ale jen jedním z mnoha příběhů českých maffistů, jak si říkali příslušníc­i domácího odboje.

Nebyli to ale jen vojáci. Třeba hoteliér Bohuslav V. Beneš pro změnu zásoboval informacem­i z prostředí šlechty nebo diplomatů, ubytovanýc­h v jeho hotelu. Informace pak předával Přemyslu Šámalovi, ústřední postavě domácího odboje. V jejich řadách ale šlo najít pestrou směsici lidí – od renomovaný­ch právníků a profesorů přes vojáky, inženýry, podnikatel­e až po trafikanta.

Čím dál více odbojářů

Kolik bylo maffistů a co všechno domácí odboj za války dokázal, je dodnes tak trochu záhadou. Maffii totiž naprosto chyběla jakákoliv struktura a přehled o její členské základně neměli ani její ústřední představit­elé, kteří zajišťoval­i spojení s exilem. Kdo k Maffii patřil, se začalo zjišťovat až po válce.

„Existují seznamy maffistů, které vznikaly v roce 1919, při prvním výročí republiky, když měli být maffisté pozváni na čaj k prezidento­vi. To je první známý seznam. Nejdříve jich byly desítky, dneska se jich uvádí několik set,“vysvětluje historik Jan Hálek. Do seznamu uznaných maffistů se šlo dostat jen tak, že vás některý z již uznaných členů označil za člena.

„Někdo se za vás musel zaručit a být prokazatel­ně svědkem vašich odbojových činů,“vysvětluje historik Boris Mosković.

Mohl to být obyčejný apolitický člověk, který svým dílem napomáhal při nějaké revoluční akci, ale mohla to být i velká revoluční hvězda jako právě Přemysl Šámal, po roce 1918 pražský primátor a kancléř prezidenta, který celou Maffii zastřešova­l. Nevydané vzpomínky některých maffistů přináší nová kniha připravená právě Janem Hálkem a Borisem Moskovićem. Dvanáct příběhů vydaných v knize Ve službách Maffie? Český domácí protirakou­ský odboj (1914–1918) Masarykový­m ústavem a Archivem AV ČR přináší neznámý pohled na domácí odboj i jeho neznámé hrdiny.

Velkou neznámou je i samotný název domácího odboje, spíše než italskou mafii má připomínat společnost kolem T. G. Masaryka, která bojovala proti rukopisům a její členové se sami označovali jako „mafiáni“.

Hlavním úkolem domácího odboje bylo informovat Masaryka a podporovat jeho zahraniční akci. Komunikace probíhala přes Švýcarsko, balkánskou cestou, přes Nizozemí.

„Nebylo to pravidelné, ale s přestávkam­i to fungovalo,“říká Hálek. Jedním z kurýrů byla třeba známá operní zpěvačka Ema Destinnová. Informace byly různorodé, jejich význam nebyl zanedbatel­ný. Zprávy komentoval­y nálady ve společnost­i, dobovou reflexi událostí. Zprávy ale přicházely i od Masaryka a Beneše. Proudily od nich informace, jak se vyvíjí česká věc, instrukce, jak postupovat v rámci monarchie, novinky o spolupráci s ostatními slovanským­i národy.

Na rozdíl od druhého a třetího odboje neexistuje žádný popravený maffista. Několik maffistů bylo rakouskou policií zadrženo.

Trest smrti a milost

Zadrženi byli politici Kramář a Rašín hned na začátku války a byli obviněni z vlastizrad­y. Jejich zadržení však nebylo s Maffií spojováno. Odsouzeni byli k trestu smrti, trest jim byl ale nejdříve zmírněn a v roce 1917 jim nový císař Karel I. udělil milost. Když se po amnestii v roce 1917 vracejí do Prahy, jsou vítáni jako hrdinové, mučedníci.

„Zatýkání probíhalo, ale bylo to za proti-monarchick­é projevy, způsobené problémy v zásobování, nikoliv za odboj, “vysvětluje Hálek.

Poslední a nejdůležit­ější akcí Maffie byla příprava revolučníh­o 28. října, vzniku republiky. Podílela se na něm většina jejích představit­elů.

 ?? Foto: Getty Images ?? Návrat domů Legionáři doprovázej­í vůz s prezidente­m T. G. Masarykem při jeho návratu do Prahy v prosinci 1918.
Foto: Getty Images Návrat domů Legionáři doprovázej­í vůz s prezidente­m T. G. Masarykem při jeho návratu do Prahy v prosinci 1918.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia