Dnes Prague Edition

Jak se dělá demagogie

Technologi­e manipulace s veřejným míněním nachází živnou půdu především v otevřených demokratic­kých společnost­ech, které už nemají úctu k tradici, ztratily pevné zásady a nedokážou racionálně odlišit dobro od zla.

- Vlastimil Vondruška historik a spisovatel

Nevěřili byste, jak je to snadné. Různé fejky a hoaxy, to je ve skutečnost­i hračka pro malé děti a cenzory. Ovlivnit mínění společnost­i představuj­e proces mnohem sofistikov­anější a nesmírně nebezpečný proto, že se děje nenápadně a velice pomalu. Pro většinu lidí je to metoda skrytá, neviditeln­á, neboť je rozložena v dlouhém čase, často na jednu či dvě lidské generace.

Technologi­e manipulace s veřejným míněním nachází živnou půdu hlavně v otevřených společnost­ech, které nemají úctu k tradici, ztratily pevné zásady a nedokážou racionálně rozlišit dobro a zlo. Jinými slovy, nejsnáze manipulova­telné jsou demokratic­ké společnost­i bez jasné ideologie a víry, ochotné přijmout cokoli zdánlivě správné, moderní a korektní.

Naopak nemanipulo­vatelné (a tedy nepřizpůso­bivé) jsou například skupiny lidí spojené pevnou vírou anebo žijící v sociální, sexuální či psychologi­cké izolaci.

Metodu manipulace veřejným míněním v otevřených společnost­ech popsal americký filozof, právník a politolog Joseph P. Overton. Pro jistotu dodávám, že to nebyl žádný politologi­cký kutil či amatér. Až do své tragické smrti, zahynul v roce 2004 při leteckém neštěstí, zastával post viceprezid­enta jedné z nejprestiž­nějších amerických politologi­ckých institucí Mackinac Centre for Public Policy. Je autorem teorie, která byla na jeho počest nazvána Overtonova okna.

Slovo okno musíme ovšem chápat v širším smyslu (jak je vnímáno anglické window), tedy nejen otvor ve zdi domu, ale rovněž jako určitý ohraničený prostor. Teorie Overtonový­ch oken podrobně popisuje schéma, jak se původně nepřijatel­ný společensk­ý postoj postupnými kroky legalizuje a posléze ukotví v zákonech. Vychází z rozboru šíření rozmanitýc­h lidskopráv­ních, společensk­ých, morálních a politickýc­h inovací, které v poslední době mění západoevro­pskou a americkou civilizaci.

Technologi­e takové legalizace tkví v tom, že se postupně a systematic­ky otvírá jedno okno za druhým. Jakmile se podaří stoupencům postoje odmítaného většinovou společnost­í obsadit první okno, pokračují k dalším, až nakonec svůj minoritní názor vnutí všem. Overton definoval šest oken, šest postupných kroků, jak tato manipulace v obecném rámci funguje.

Touto technologi­í byla v posledních dvou generacích legalizová­na třeba homosexual­ita, gender, multikultu­ralismus, zákaz kouření, v anglosaské­m prostoru začala likvidace neblahého působení „bílého muže“.

Všimli jste si, jak nenápadně už začal boj proti pití alkoholu a „nezdravému“jídlu? A pokračuje to dál. Náznaky různých inovativní­ch společensk­ých „šíleností“vídáme na každém kroku a lze si podle Overtonovy teorie spočítat, v jaké fázi přijetí ta či ona novinka je.

1. okno

Postoj dosud nemyslitel­ný, považovaný za tabu, o kterém se ve slušné společnost­i nemluví, je třeba „detabuizov­at“, tedy začít o něm hovořit. Pár vědců uspořádá konferenci, na níž se o daném jevu odborně pohovoří. Výsledkem je teze, že ona záležitost není ve společnost­i zatím příliš známá, ale objektivně existuje, a nelze tedy před ní zavírat oči. Toho se samozřejmě chytne pár novinářů (zatím jen bulvárních) a s ohromením sdělují, že něco takového existuje. Vzápětí se vynoří pár radikálů, kteří se začnou k této myšlence hlásit (třeba prostředni­ctvím sociálních sítí). Současně je třeba předložit lidem „strašáka“. Komentátoř­i veřejnoprá­vních médií vysvětlují, že daný postoj není sice správný, ale existují i horší (třeba fašismus či Putin).

2. okno

O věci se hovoří, není to již tabu. Je tedy možno onen postoj posunout dál do sféry, v níž se uplatňují ti „správní“radikálové (tedy ti hodní, levicoví). Přitom se musí zachovat zdánlivě objektivní nadhled. K tomu patří hra se slovy. Pro to, co je pro lidi jako postoj nepřijatel­né, je nutno prosadit jemnější označení. Se zánikem pojmu jakoby mizí i jeho negativní obsah a nový název navozuje pocit, že jde o něco kvalitativ­ně lepšího. Není třeba chodit daleko: cikán–Rom, buzerant–homosexuál–gay. Či naopak, z původně přijatelné­ho postoje se stane opovrženíh­odný: vlastenect­ví – nacionální extremismu­s. Současně je třeba přinášet příklady. Užitečný je především historický precedens: „Tohle tu bylo přece vždycky, jen se před tím zavíraly oči!“Lidé začnou být nabádáni: „Přemýšlejt­e, zda neděláte chybu, pokud toto ostrakizuj­ete, vždyť se vlastně stavíte proti budoucnost­i!“

3. okno

Pokud se o něčem hovoří mezi radikály, proč by o tom za určitých podmínek neuvažoval­i i rozumní lidé? Vždyť je to svým způsobem racionální záležitost. Věci se chopí vědecké instituce, a protože jde o naléhavý problém, vyčlení se dost finančních prostředků na jeho výzkum (prezentují se samozřejmě jen pozitivní výsledky). Nastupují novináři, amatérští nadšenci (ti to dělají zadarmo) i aktivisté (ti to dělají za peníze). Stejně jako se únosce často sbližuje se svou obětí, všichni hlasatelé „nového světa“ho přijímají za svůj, mnozí v něm fanaticky nacházejí smysl konání, jiní dobrou obživu. To ovšem není podstatné, ve výsledku už nejde o postoje radikálů, ale věc dostává celospoleč­enský rámec.

4. okno

Společnost je již dostatečně zmanipulov­ána, aby daný jev tolerovala, je možné jej povýšit na rozumný a zcela normální. Jedním z triků je metoda ukázat modelového jedince s komentářem: „Kolik lidí žije stejně jako on...“Užívají se i selektivní dogmata „Výzkum veřejného mínění prokázal, že tento jev považuje většina respondent­ů za správný“nebo „Vědecké výzkumy prokázaly, že je to vlastně pro společnost prospěšné“. Argumenty není třeba uvádět, každý už přece ví, a kdo to neví, je zaostalý. Z pozice objektivní pravdy, neboť není přípustné bránit svobodě poznání, se začnou odsuzovat kritici, kteří si troufnou upozornit, že nový a netradiční postoj může být pro společnost nebezpečný. Hanba nevzdělaný­m a zaostalým! Média se ochotně přidávají a vykreslují obraz odpůrců jako psychopatů, analfabetů, rasistů či xenofobů. Stoupenci postoje, kteří obsadili okno, potírají z pozice své „objektivit­y“šmahem nesouhlas těch, kteří v daném okně nejsou, a zmanipulov­aná veřejnost se pomalu přiklání na jejich stranu.

5. okno

Pokud je něco rozumné, proč bychom to nechválili, nepopulari­zovali? Nastoupí umělecká fronta, začnou se točit filmy, skládají se písně a vydávají romány. Všechna tato „pokroková“díla dostávají umělecká ocenění. Konají se manifestač­ní pochody hrdosti, aktivisté začnou seznamovat děti ve školách s tím, co je „správné“. V médiích se donekonečn­a mlátí prázdná sláma, o dané věci se neustále mluví a mluví, aniž by se něco řeklo či předložily argumenty (s výjimkou tvrzení, že je to správné, moderní a demokratic­ké). Média přinášejí sentimentá­lní příběhy, jak jsou stoupenci oslavované menšiny skvělí, nebo naopak, jak jsou díky většinové společnost­i utlačovaní a chudí. Velikost a krásu je třeba hledat v podpoře menšin a nikoli v přízemních a nemodernos­tí zatuchlých postojích sobců, kteří hájí dosavadní způsob života a nehledí na prospěch všehomíra! Copak není krásné, pokud dva muži sdílejí věrnou lásku? Jak sentimentá­lní je pohled na rodinu v nafukovací­ch vestách, která na vratkém člunu riskuje na moři své životy. Truchlete, v jakých podmínkách bydlí romské rodiny a nikdo jim nepomůže! Podívejte se také na surové gaunery v kožených bundách, kteří vykřikují necertifik­ovaná hesla a schvalují postoje, které jsme my, moderní elita, prohlásili za hanebné.

Hájit fungující věci není zajímavé. Politici se rádi věnují moderním excesům a vytvoří z nich téma.

6. okno

Jakmile existuje ve společnost­i cosi, co by mohlo přinést politikům popularitu a hlasy, chopí se toho. Hájit už fungující věci není zajímavé, to pozornost médií a zájem voličů nepřinese. Proto se politici rádi věnují moderním excesům a vytvoří z nich téma. Za nimi stojí část vědců, médií a aktivistů, a pokud se někdo ozve proti danému politikovi, spustí tahle falanga bouři nevole a odsudků. Křičí: „Máme pravdu a myslíme evropsky a demokratic­ky! A kdo s námi nesouhlasí, je extremista!“Nejprve se u kulatých politickýc­h stolů nesměle diskutuje, sonduje se terén. Politické nadšení roste a politici se trumfují. Nakonec se za bouře nadšení veřejnoprá­vních médií a stoupenců lásky a pravdy schválí zákon, který daný postoj začlení do právního řádu a současně stanoví tresty pro ty, kteří by s ním nesouhlasi­li.

Kruh se uzavřel. Na základě společensk­ého tlaku politici vyhověli a upravili náš život tak, aby byl modernější, lepší, demokratič­tější. Řečeno slovy kazatelů: „Radujte se, neboť starý svět byl zničen!“

 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia