Dnes Prague Edition

Smrt volavky v případu Kuciak

Mladík, kterého slovenská policie využila při provokaci, spáchal sebevraždu

- Václav Janouš reportér MF DNES

Ronald Rigó, čtyřiadvac­etiletý mladík z Kolárova na jižním Slovensku, se v polovině září poznal na identikitu, který zveřejnila slovenská prokuratur­a. Na kresbě měl být muž, který se v době vraždy slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně pohyboval na místě činu. Rigóovi – kterému dodnes policie neprokázal­a, že by měl s vraždou cokoliv společného – to přišlo divné, ale říkal si, že je to shoda náhod, že se v identikitu vidí. Jenže o dva týdny později v noci do domu jeho matky vtrhla zásahovka a Rigóa stejně jako přítele jeho matky Miroslava Marčeka zatkla. Právě kvůli vraždě novináře.

Zatímco Marček je ve vazbě a obviněn z podílu na vraždě, kdy na místo činu přivezl vraha, Rigóa policisté hned ráno propustili. Mladík však to, že jeho rodinu a jeho samotného spojují s vraždou, neunesl. Ve středu večer se oběsil.

„Ronald neměl s vraždou nic společného, není žádný zločinec. S mým partnerem (Miroslavem Marčekem), se kterým jsem byla krátce, se ani neznali. Ronald byl nešťastný poté, co byl s vraždou spojen,“tvrdí matka Martina Rigóová.

Svého syna nalezla v podkroví domu oběšeného právě ona. Ronald se před rokem a půl přestěhova­l do nejmladší slovenské obce Dedina Mládeže na soutoku Malého Dunaje a Váhu pět kilometrů severně. Ještě před dvěma dny tady bílil jednotlivé místnosti domu, kde žil a odkud dojížděl za přítelkyní do Žiliny.

„Ve věci jsme zahájili trestní stíhání pro podezření z trestného činu usmrcení. Lékař na místě předběžně vyloučil cizí zavinění a na přesné určení smrti nařídil udělat pitvu,“komentoval­a nitranská krajská policejní mluvčí Božena Bruchterov­á. Identikit zveřejnil prokurátor Úřadu špeciálnej prokuratur­y v polovině září. Pak úřad přiznal, že šlo o cílenou provokaci vyšetřovat­elů. Respektive že ke zveřejnění identikitu „byly taktické důvody“.

„Šlo o konkrétní osobu, která se nacházela v blízkosti podezřelýc­h pachatelů,“uvedla pak policie s tím, že nebude potvrzovat, zda šlo o rodinného příslušník­a jednoho z obviněných. A ačkoliv slovenská policie nikdy přímo nevysvětli­la, zda od počátku věděla, koho má na identikitu nakreslené­ho, její kroky tomu nasvědčují.

Ten identikit člověka, kterého hledala policie, protože měl mít něco společného s vraždou slovenskéh­o investigat­ivního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, mu absolutně změnil život. Jeho příbuzní jej na zveřejněné kresbě poznali a stejně tak kolega z práce Štefan, který ihned šel a na policii udal: Miroslav Č., dvaačtyřic­et let, původem z Velké Mače, kde se vražda stala. Příležitos­tný dělník na stavbách, člověk, který potřebuje peníze a holduje alkoholu. Čekal, že bude slavný – pomůže vypátrat vraha novináře a ještě k tomu dostane milion eur, které tehdejší premiér Robert Fico vypsal jako odměnu za informace vedoucí k zabijákovi.

„S vraždou nemám nic společného, ani policie mě nekontakto­vala, na žádném výslechu jsem nebyl,“dušoval se novinářům Miroslav Č., muž, který se odstěhoval i s rodinou do České republiky, konkrétně do Ostravy, kde jej snadno vypátrali novináři.

Slovenská policie už tehdy příliš aktivní nebyla. Miroslava, který byl policejní kresbě skutečně nápadně podobný, nehledala, třebaže jeho jméno rezonovalo ve všech slovenskýc­h médiích.

Tento detail ukazuje, že už tehdy pro slovenské policisty nebylo prioritou vyšetřovat každý tip a prověřovat každého, kdo by mohl být kresbě podobný. „Vysvětlení je jediné – věděli, koho na kresbě mají a že po něm vlastně nechtějí ani pátrat, jen potřebují, aby se pachatelé lekli, začali mluvit, dělat chyby a vraždu třeba řešit po telefonech,“říká zkušený český kriminalis­ta. Slovenská policie ani nyní nechce podrobně komentovat, jak to ve skutečnost­i s identikite­m bylo a proč Miroslav Č. nikdy nebyl na výslechu.

Nedobrovol­ná volavka

Mlčí také o tom, proč se druhý muž, který byl z kresby lidmi poznán, Ronald Rigó, stal pravděpodo­bně nedobrovol­nou policejní volavkou, a posléze si dokonce vzal život. „Okolnosti vyšetřujem­e, abychom vyloučili cizí zavinění. Více k případu nyní říkat nebudeme,“řekla stroze druhá policejní mluvčí v Nitře Renáta Čuháková.

To, že Rigó posloužil jako „volavka“, naznačil už před dvěma týdny speciální prokurátor ve svém prohlášení, jak se zveřejnění identikitu v médiích vyplatilo. Jenže tehdy ještě nebylo známo, že muž z kresby je syn partnerky jednoho z obviněných, a tedy osoba blízká údajným pachatelům. „Po zveřejnění identikitu začali podezřelí mezi sebou více komunikova­t, což vyšetřovat­elům ještě více potvrdilo a posílilo důkazy,“prohlásil prokurátor.

Rigó, kterého zásahové komando zadrželo v noci na čtvrtek 27. září zhruba kolem čtvrté hodiny ranní v domě jeho matky v Kolárově (spolu s Miroslavem Marčekem), byl vůbec prvním z osmi zadržených, které policie ráno propustila; hned dopoledne po pár hodinách, zatímco hlavní podezřelé celé dny vyslýchala.

Psychologo­vé tvrdí, že ačkoliv není jasné, proč se Ronald Rigó oběsil, je evidentní, že mladík neunesl tlak událostí posledních týdnů. „Spouštěčem zkratkovit­é reakce mohlo být to, že byl zveřejněn identikit, on se na něm poznal nebo že byl vůbec on či jeho nejbližší spojováni s vraždou. Samozřejmě také nevíme, zda na něj nebyl i tlak obviněných, příbuzných. Každopádně je to reakce člověka, který psychicky neustál situaci, která vznikla,“uvádí zkušený psycholog a zakladatel Linky důvěry Rostislav Nesnídal.

Z vraždy novináře policie obvinila zatím čtyři lidi. Bývalého policistu Tomáše Szabóa, který údajně střílel, jeho bratrance Miroslava Marčeka, ten ho na místo prý přivezl, a dále podnikatel­e Zoltána Andruskóa, který měl oba zabijáky najmout. Poslední obviněnou je překladate­lka Alena Zsuzsová z Komárna, právě ona si u Andruskóa měla vraždu objednat. Kdo stál za obviněnou Zsuzsovou, zatím není jasné. Policie podezřívá kontroverz­ního podnikatel­e Mariána Kočnera, jenž Kuciakovi před vraždou vyhrožoval kvůli jeho novinářské práci, znal se osobně se Zsuzsovou. Coby objednatel­e jej označil Andruskó, který s policií spolupracu­je. Kočner zatím obviněn nebyl.

 ?? Foto: Policie SR ?? Policejní identikit s podobou Ronalda Rigóa.
Foto: Policie SR Policejní identikit s podobou Ronalda Rigóa.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia