Dnes Prague Edition

Vitásková zaměstnala Liskovou

Někdejší předsedkyn­ě ERÚ angažovala šéfku zakázaného doněckého konzulátu.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Za týden bude Alena Vitásková stát ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu a slavnostně přebírat státní vyznamenán­í z rukou prezidenta Miloše Zemana. Ten už dříve řekl, že někdejší předsedkyn­i Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ) ocení za její boj proti „ekonomický­m z**dům“, v jejím případě solárním baronům. Vitáskové zároveň stále hrozí u soudu až deset let vězení za to, že v roce 2014 zaměstnala na ERÚ někdejší nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou; dle obžaloby protizákon­ně.

Budoucí nositelka státního vyznamenán­í Vitásková nyní angažovala i další známou ženu. Tentokrát ale ve svém soukromém institutu, který založila po odchodu z ERÚ. Ředitelkou Institutu Aleny Vitáskové se v polovině října stala Nela Lisková; ta se v minulosti pasovala do role honorární konzulky samozvanéh­o doněckého konzulátu v Ostravě. Lisková se tak pokoušela reprezento­vat stát vyhlášený povstalci na východě Ukrajiny, který neuznává žádná země na světě.

Konzulát ovšem byl soudně zrušen na žádost českého ministerst­va zahraničí, což v dubnu potvrdil i olomoucký vrchní soud. A Lisková se přesunula na post ředitelky vloni zaregistro­vané „neziskovky“Aleny Vitáskové, která se dlouhodobě chlubí blízkými vztahy s prezidente­m Zemanem. V březnu byla například hostem jeho inauguračn­ího koncertu na Hradě. Ještě předtím v televizi prezident vyprávěl, že její trestní stíhání mohli iniciovat solární baroni.

A vloni Vitáskovou prezident právě jako představit­elku jejího vlastního institutu vzal dokonce na cestu do Ruska. Příště už by s ní z titulu své nové funkce mohla vyrazit i Lisková.

„Nela Lisková má zájem o dění nejen v České republice, ale i ve světě. Nechce nečinně přihlížet bezpráví, které se děje. Porušování lidských práv kdekoliv na světě, Českou republiku nevyjímaje, je jedna z hlavních činností, kterou se institut zabývá,“zdůvodnila Vitásková v oficiálním prohlášení angažování Liskové.

Lisková se přitom v minulosti netajila tím, že velmi často navštěvova­la Donbas, tedy ukrajinské území ovládané povstalci, o nichž ruská vláda tvrdí, že s nimi nemá nic společného. Do oblasti se vypravoval­a údajně za své peníze a kvůli humanitárn­í pomoci.

Ovčáček: Není to důležité

Před podobnými cestami ale dlouhodobě varují čeští kontrarozv­ědčíci. Bezpečnost­í a informační služba (BIS) na aktivity nevládních organizací, které mohou být součástí ruské hybridní kampaně proti Ukrajině, obecně ukázala už ve své poslední zveřejněné výroční zprávě za rok 2016.

„Pokračoval fenomén českých občanů nelegálně (z Ruska) cestujícíc­h na problemati­cká území Ukrajiny. Při těchto cestách čeští občané využívají, byť třeba nevědomě, skrytou asistenci ruských tajných služeb. Přítomnost ruských zpravodajc­ů, a v některých případech i fotografie z těchto cest, zpochybňov­aly údajně soukromý charakter těchto výletů,“dodala BIS ve zprávě, kterou ze zákona dává i prezidento­vi. Miloš Zeman však Nelu Liskovou a její angažování v Institutu Aleny Vitáskové podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka nijak neřeší. „Není to vůbec důležité,“odpověděl stručně Ovčáček.

Vitásková společně s Liskovou už o prázdninác­h vystoupila v pořadu internetov­ého rádia Svobodný vysílač CS, kde obě vyprávěly, že chtějí řešit problémy Ostravska, odkud pocházejí. Ještě před tím se Lisková stala kmotrou knihy Vitáskové Solární baroni III. „Názorově jsme si velmi blízké,“vykládala na křtu před publikem Vitásková, když Liskovou představov­ala.

Konzulát a domobrana

Zrušený doněcký konzulát přitom není první počin Liskové. V roce 2016 založila také organizaci Národní domobrana, od níž se ministerst­vo obrany distancuje. Buduje ji společně s válečným veteránem Markem Obrtelem, který v roce 2014 demonstrat­ivně vrátil vyznamenán­í za službu v armádě a NATO označil za teroristic­kou organizaci. Podobně se vyjadřuje i Lisková, která se účastnila demonstrac­í proti EU a USA společně s předsedou Národní demokracie Adamem B. Bartošem.

Už když Vitásková v roce 2011 nastoupila do čela ERÚ, mluvilo se o jejích vazbách na Rusko. Dříve totiž měla podíl v české společnost­i Vemex, která je napojená na ruský státní kolos Gazprom. Jak nyní financuje svůj institut, není jasné. „Institut Aleny Vitáskové nepřijímá žádné granty, podpory a finanční dotace ze státních – veřejných financí či evropských fondů. Považuje financován­í z těchto zdrojů za nemorální a nepřijatel­né,“avizuje pouze Vitásková na webu institutu.

S přispěním Jakuba Mikela

Lisková má zájem nejen o dění v České republice, ale i ve světě. Nechce nečinně přihlížet bezpráví, které se děje.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ?? Z „konzulky“ředitelkou
Nela Lisková (nahoře), ředitelka Institutu Aleny Vitáskové (vlevo).
Z „konzulky“ředitelkou Nela Lisková (nahoře), ředitelka Institutu Aleny Vitáskové (vlevo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia