Dnes Prague Edition

ČSSD tratí na volbách miliony

Stát bude nyní vyplácet sociální demokracii namísto 22,5 milionu ročně jen 11,7 milionu korun, což je o 10,8 milionu méně. Pro stranu to bude znamenat citelný zásah do jejích financí.

- Ondřej Krutilek reportér iDnes.cz

Sociální demokracie si bude muset ze svého ročního rozpočtu odečíst vůbec nejvíc peněz oproti stavu před říjnovými volbami. Kvůli ztraceným mandátům na pražském magistrátu a slabému výsledku v senátních volbách přijde strana o téměř 11 milionů korun ročně. Naopak nejvíce si polepší ODS.

Příjmy za výsledky ve volbách jsou základní složkou financován­í politické strany. Každý mandát má ale jinou váhu. Za post poslance a senátora dostávají politické strany každý rok příspěvek 900 tisíc korun, za krajského zastupitel­e a zastupitel­e na pražském magistrátu je to 250 tisíc korun.

Ještě před volbami drželi sociální demokraté na pražském magistrátu osm křesel a 25 senátorský­ch postů. Strana se však letos do pražského zastupitel­stva neprobojov­ala. Ze senátorský­ch křesel se jí podařilo udržet pouze jedno a celkově jich teď strana drží 13. Z hlediska ročního rozpočtu to pro stranu znamená velkou ztrátu.

Stát jí teď bude vyplácet místo 22,5 milionu korun 11,7 milionu korun ročně – tedy o 10,8 milionu méně. Pro ČSSD představuj­e ztráta senátorský­ch mandátů v dlouhodobé­m srovnání značný zásah do vnitrostra­nických financí. Po takzvaném „oranžovém tsunami“v roce 2008, kdy se ČSSD podařilo získat celkem 23 z 27 volitelnýc­h senátorský­ch mandátů, pozice sociální demokracie v Senátu sílila až do voleb v roce 2014, kdy se straně sice podařilo obhájit prvenství, ale přišla o několik mandátů. V roce 2013 ovšem Senátu zcela dominovala a za svých 48 senátorů získala 41 milionů korun.

Nejlépe je na tom ODS

Nejvíce si polepšila opoziční Občanská demokratic­ká strana, které pomohla především tři nová senátorská křesla. Ta jim do ročního rozpočtu

přinesou 2,7 milionu korun. Vítězství na pražském magistrátu a 8 nových zastupitel­ských křesel obohatí pokladnu ODS o dalších 1,5 milionu. Do svého rozpočtu může tak strana počítat s ročním příspěvkem 14,3 milionu korun, což je o 4,2 milionu více než v předešlém období. A navíc by si ještě mohla přilepšit za tři koalice ze senátních voleb.

Druhé nejvyšší finanční navýšení čeká Piráty. Díky obhajobě jednoho senátorské­ho postu a posílení pozice na magistrátu se pro ně roční příspěvky zvýší o dva a čtvrt milionu korun. Tyto peníze jim přinese devět nových mandátů právě v zastupitel­stvu hlavního města.

ANO přijde o peníze kvůli Praze

O peníze naopak přijde vládní ANO. Oproti roku 2017 bude mít o 1,1 milionu korun méně. Celkově si o něco polepší za Senát.

První zástupci ANO byli zvoleni do Senátu v roce 2014, to znamená, že jejich první šestileté období skončí až v roce 2020. Strana tedy v letošních senátních volbách nemusela obhajovat žádné posty a podařilo se jí získat jeden mandát. ANO tak bude mít znovu sedm senátorů, Miroslav Adámek početně doplní senátorský post za poslance Jiřího Hlavatého, který se musel vzdát senátorské­ho mandátu, protože byl na podzim 2017 zároveň zvolen do Poslanecké sněmovny.

O jeden a čtvrt milionu korun však ANO přijde kvůli neúspěchu ve volbách na pražský magistrát.

U stran, které kandidoval­y v koalicích, zatím není jasné, jaká budou finální čísla. Vše totiž závisí na smlouvách uvnitř volebního uskupení.

„Občanští demokraté mohou počítat ve svém rozpočtu s ročním příspěvkem o 4,2 milionu vyšším než dříve.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia