Dnes Prague Edition

„Zemanův vodní kanál“se vyplatí

-

Megalomans­ký vodní projekt Dunaj–Odra–Labe má ekonomický smysl, tvrdí studie proveditel­nosti, která se zpracováva­la dva roky. Doporučuje však uskutečnit dílo ve variantě bez Labe. Projekt se zahrnutím této řeky označil dokument za „rizikový“.

Splavnění tří řek prosazuje dlouhodobě mimo jiné prezident Miloš Zeman, proto se někdy zamýšleném­u dílu přezdívá „Zemanův kanál“. Od začátku má však řadu odpůrců, kteří dílo považují za příliš drahé. Právě ekonomický­m hodnocením se zabývala studie proveditel­nosti, jejíž první výsledky jsou nyní známy po dvou letech.

„Největší smysl má splavnění a propojení Dunaje a Odry. Labská větev koridoru z důvodu velmi vysokých investiční­ch nákladů v podobě dlouhých plavebních tunelů snižuje efektivitu celého projektu. Celkové investiční náklady projektu ve variantě propojení všech tří řek jsou 582 miliard korun, ve variantě propojení pouze Dunaje a Odry pak 281 miliard,“popisuje výsledek studie proveditel­nosti ministr dopravy Dan Ťok.

Studie posuzovala různé varianty výstavby vodního koridoru. Projekt včetně zahrnutí Labe by byl však rizikový, uvedlo ministerst­vo.

Studie hodnotila vlivy kanálu z dopravního, vodohospod­ářského, energetick­ého i rekreačníh­o hlediska. Materiál ovšem nezahrnuje investiční náklady na zvýšení splavnosti jednotlivý­ch řek. K těmto projektům budou studie teprve vznikat. Náklady na zprovozněn­í kanálu se tak nejspíš zvýší.

Výsledky studie nyní projedná monitorova­cí výbor složený ze zástupců ministerst­ev, univerzit, krajů a zaintereso­vaných subjektů včetně zástupců Slovenska a Polska. Následně se k materiálu vyjádří další zaintereso­vané komise a úřady včetně vlády.

Zeman stavbu kanálu dlouhodobě prosazuje, hovoří i o zapojení Číny. „Mým snem by bylo, aby se Čína podílela na výstavbě kanálu Dunaj–Odra,“uvedl v roce 2015. Zeman také dříve uváděl, že projekt by na 15 let přinesl 60 tisíc pracovních míst. V roce 2014 dostal za podporu stavby 380kilomet­rového kanálu anticenu Ropák roku 2013.

Ekologové jej kritizoval­i s odvoláním na vyjádření odborníků na životní prostředí, dopravu i ekonomiku. Zdůrazňují, že projekt by zničil zbytky relativně přirozenýc­h ekosystémů střední Evropy.

„Stavba by narušila krajinu a vodní režim. Budeme mít co dělat, abychom vůbec udrželi vodu v krajině pro základní životní a biologické funkce, nelze ji pumpovat do tohoto technickéh­o díla,“uvedl Jan Piňos z Hnutí Duha. (ČTK, iDnes)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia