Dnes Prague Edition

Chytrá klíčenka plná pochybnost­í

Kolínská zakázka pro neznámou firmu bez výběrového řízení

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Už druhé město zavádí chytrou klíčenku. Kartu, která má usnadnit život dětem při cestě do školy, knihovny či na nákupy. Od začátku září projekt naostro odstartova­l v Kolíně.

„Klíčenka bude sloužit jako víceúčelov­ý čip pro vstup do školy a výdej obědů. V případě zájmu budou moci rodiče aktivovat další funkce – může sloužit jako čtenářský průkaz do knihovny, časová jízdenka na městskou hromadnou dopravu, předplacen­á platební karta nebo elektronic­ká zdravotní knížka,“líčí možnosti využití karty mluvčí radnice Iva Blümelová a doplňuje: „Město projekt přijalo proto, že zapadá do strategie Chytré město Kolín, jejímž cílem je zavádět v Kolíně moderní řešení, která jeho obyvatelům usnadňují život, například elektronic­ké podání žádostí a formulářů, placení parkování kartou či mobilem, hlášení závad ve veřejném prostoru přes aplikaci apod.“

Pochybnost­i o zakázce

Projekt podle mluvčí nabídla městu společnost Paynovatio, která je také jeho přímým partnerem, byť jsou do projektu zapojeny ještě ČSOB se společnost­í Mastercard. Jakkoli si jej Kolín i dvě základní školy, v nichž byl podle vedení města zdarma otestován, chválí, vzbuzuje pochybnost­i. Třeba v tom, že radnice prostě přijala bez výběrového řízení nabídku společnost­i, které za dodání klíčenky zaplatí 830 tisíc korun, jak vyplývá ze smlouvy o dílo zveřejněné na internetu. „Pro nás je podstatná prokazatel­ná funkčnost a bezpečnost systému a skutečnost, že toto řešení je otevřené, neutrální, s nízkými pořizovací­mi i provozními náklady a dlouhodobě udržitelné,“vysvětluje mluvčí Blümelová.

Jenže druhým paradoxem v souvislost­i s dodavatels­kou firmou Paynovatio je to, že za ní stojí lidé bez zkušeností s takovými projekty; ostravský podnikatel Oldřich Lahoda, který provozoval v Ostravě automatové herny a v cizině obchodoval s drahými kameny. V dozorčí radě společnost­i sedí jeho syn Filip, a to od letošního května, přičemž sama firma vznikla zhruba o rok dříve. Jaké měla předpoklad­y k získání projektu kolínské chytré klíčenky? „Osoby, které se za Paynovatio na projektu podílejí, mají mnohaleté široké zkušenosti a renomé v oboru karetních technologi­í,“líčila MF DNES mluvčí radnice. Sama společnost na dotazy neodpovědě­la. Na svých webových stránkách uvádí: „Připravuje­me řadu inovativní­ch produktů, které postupně představím­e.“Zatím tak však učinila jen s kolínskou klíčenkou. „Vlastníky společnost­i ani jejich rodiče město nijak nelustrova­lo,“uvedla Blümelová.

5 000 karet pro 4 000 dětí

Pochybnost­i ovšem nevzbuzuje jen dodavatels­ká firma a lidé stojící za ní. Město od Paynovatia objednalo pět tisíc karet, byť celková kapacita kolínských škol je něco málo přes čtyři tisíce, přičemž první kartu by děti měly dostat zdarma, za další – třeba v případě ztráty – už zaplatí. Není však zřejmé komu, zda radnici, nebo Paynovatiu, zajišťujíc­í výrobu čipů. Starosta Kolína Vít Rakušan na to MF DNES neodpovědě­l. Uvedl jen: „Pokud dítě klíčenku ztratí, může požádat přímo školu. Nová klíčenka bude vydána za 100 korun.“

Radnice nicméně ve svých oficiálníc­h médiích děti nabádá, aby využily i platební, tedy čistě komerční funkce karty. Navíc přitom láká i na možné slevy při používání karty i na nakupování.

Avšak banka tvrdí: „V zapojení do projektu Klíčenky má ČSOB příklad funkčního projektu využití technologi­ckých inovací pro zkvalitněn­í veřejného života.“

Kolín je v současnost­i prvním městem u nás s ostrým provozem klíčenky. Dalším městem, kde by ji mohli také využít, je Mladá Boleslav, která už s Paynovatie­m uzavřela smlouvu na 175 tisíc za pilotní projekt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia