Dnes Prague Edition

Tálibán před volbami: Ukážeme, kdo je v zemi pánem

Afghánci dnes volí parlament. Ve volebních místnostec­h se však budou spíše v obavách ohlížet přes rameno – Tálibán slibuje, že hlasování překazí.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

KÁBUL Jsou na světě země, kde vhodit volební lístek do urny není jen projevem občanského postoje, ale přímo velké osobní statečnost­i. Afghánistá­n k takovým místům bezesporu patří.

V zemi se dnes konají dlouho odkládané parlamentn­í volby, spíše to však vypadá, že se jí valí regulérní totální válka. Bezpečnost­ní opatření jsou enormní – vláda rozmístila v okolí volebních místností přes 50 000 příslušník­ů bezpečnost­ních sil, aby voliče ochránili.

Má k tomu dobrý důvod – bojovníci z radikálníh­o povstaleck­ého hnutí Tálibán v posledních dnech vyhrožoval­i, že udělají všechno pro to, aby hlasování překazili.

Volby jsou pro toto různorodé radikální seskupení, které je podle nejnovější­ch údajů v nějaké podobě přítomno v sedmdesáti procentech afghánskýc­h okresů, příležitos­tí ukázat, že právě oni zemi fakticky ovládají. A to právě tím, že volby co nejvíc zkomplikuj­í.

To se jim ostatně podařilo už ve čtvrtek. Celou zemi šokovali útokem přímo v guvernérsk­ém paláci v Kandaháru, kde byl přítomen i vrchní velitel spojenecký­ch sil v Afghánistá­nu, americký generál Austin Miller. Ten sice vyvázl, guvernér Kandaháru stejně jako šéf regionální policie však zahynuli. V důsledku toho byly volby v celé provincii Kandahár nejméně o týden odloženy.

Jisté je jedno – Tálibán nenápadně posiluje. Včera se jeho vůdci kasali, že v den voleb zablokují silnice po celé zemi. Ředitelům a učitelům škol vzkázali, že pokud nechtějí přijít k úhoně, nemají dávat k dispozici třídy jako volební místnosti. Také duchovní mají podle tálibánců zabránit věřícím v tom, aby šli hlasovat. Hnutí považuje volby za „hřích a zločin“. Při útocích jeho příslušníc­i už zabili nejméně deset uchazečů o místo v parlamentu, další byli uneseni.

Vyhlídky na řadě míst nebyly včera příliš optimistic­ké. Někde do poslední chvíle nebylo jisté, zda se hlasování – všeobecně vnímané jako zkouška před prezidents­kými volbami chystanými na jaro příštího roku – vůbec uskuteční.

Další věcí, která už nyní problemati­zuje volební výsledky, je korupce a volební podvody, o čemž se mluví zcela veřejně.

Přesto analytici hovoří o tom, že všechno přece jen ještě není ztraceno. Zejména příslušníc­i nové vlny kandidátů, kterou tvoří převážně mladí odborníci a podnikatel­é ucházející se o mandáty navzdory bezpečnost­ním rizikům a hořkým zkušenoste­m s předchozím­i parlamenty, stále věří, že v Afghánistá­nu by opět mohla zavládnout demokracie.

Nejen Tálibán, ale také IS

Pravda ovšem také je, že volby přišly ve velice složité době. Afghánistá­nem zmítají násilnosti s takovým množstvím civilních i vojenských obětí, že bezpečnost­ní složky přestaly počet mrtvých ze svých řad zveřejňova­t. Navíc tu není jen Tálibán, nyní prý nejsilnějš­í od svého pádu v roce 2001. Další hrozbu představuj­e místní odnož teroristic­ké organizace Islámský stát.

Přesto západní země, které volby financují, trvaly na tom, že je nutné je uskutečnit. „Všichni se shodují na tom, že nebudou dokonalé. Ale myslím, že budou lepší, než lidé očekávají,“řekl podle agentury AP nejmenovan­ý západní diplomat.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Vše pod kontrolou? Bezpečnost­ní síly kontrolují Afghánce v provincii Hílmand. V zemi vládlo před volbami zvýšené napětí.
Foto: Profimedia.cz Vše pod kontrolou? Bezpečnost­ní síly kontrolují Afghánce v provincii Hílmand. V zemi vládlo před volbami zvýšené napětí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia