Dnes Prague Edition

Obraz, který vzrušil Ameriku

Klasicky americká historie o tom, jak se Andy Thomas stal během jednoho týdne nejznámějš­ím malířem USA.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Jak se ti chlapci pěkně baví... Ale i tak ten obraz vyvolal v Americe vlny. Objevil se na stěně za Donaldem Trumpem při jednom televizním interview, a tak ho kdekdo začal rozebírat. Trumpa jako takového, Trumpa na obraze i obraz samotný. To první a druhé víc.

Jediný, kdo může být šťastný, je muž jménem Andy Thomas. Žije v Missouri a moc lidí o něm asi neslyšelo. Teď s ním dělají rozhovory na CNN a jeho obraz srovnávají s Renoirovým Obědem na lodi (jde spíše o kompozici, ne o kvalitu) a da Vinciho Poslední večeří (protože i při ní všichni sedí u stolu). Znělo to hezky, i když to bylo řečeno s úsměvem.

V každém případě byl Andy Thomas v posledních dnech rozhodně nejznámějš­í americký malíř.

Stalo se to takhle: Thomas maluje scény z Divokého západu a bitvy občanské války, obrazy jako smrt gangstera Johna Dillingera, zastřelení Divokého Billa Hicocka, staré ropné vrty, Huckleberr­yho Finna na voru odplouvají­cím po Mississipp­i, indiány uhánějící na mustanzích kolem lokomotivy a podobně. Jeho obrazy se prodávají od pětatřicet­i dolarů, strop je něco přes tisíc.

A taky maluje prezidenty. Obraz, který z něj přes noc udělal Někoho, se jmenuje Republikán­ský klub. Jsou na něm největší nebo nejznámějš­í republikán­i, jak se baví v hospodě u stolu. Abraham Lincoln, Teddy Roosevelt, Dwight Eisenhower, Richard Nixon, Gerald Ford, Ronald Reagan, oba Bushové a – Donald Trump.

Nejlepší kamarádi smějící se nějaké vtipné historce, kterou vypráví Lincoln, což je hodně zvláštní, protože to byl zasmušilý melancholi­k.

Ale zřejmě se s kolegy fakt dobře bavil.

Trumpovi obraz věnoval kongresman Darrell Issa, který má prý doma pár Thomasovýc­h děl. A Trumpovi se líbil, tak si ho pověsil do své soukromé jídelny v Bílém domě. Pak tam na rozhovor dorazila televize a celá Amerika to uviděla.

Kdyby byl prezidente­m někdo jiný, v tu chvíli by na to zase zapomněla. Kdyby to byl třeba Barack Obama, média by dospěla k názoru, že je to od něj milé, pověsit si něco takového k jídlu. Ale v Bílém domě sedí Trump, takže se to muselo okamžitě rozpitvat. Psychiatri­cky i esteticky.

A tak se hned začalo říkat, že obraz je bizarní a že je to doklad Trumpova narcisismu, protože normální člověk by si v Bílém domě sám sebe nepověsil.

Experti přišli taky na to, že Trump je vylepšený. V zemi, která utrácí desítky miliard za plastické operace a ještě se tím chlubí, prezidento­vi vyčetli, že pod štětcem prošel omlazovací kúrou, má pravidelně­jší obličej, více vlasů, vylepšený úsměv a hlavně je štíhlejší než ve skutečnost­i. A už se nadhazoval­o, že to byl vlastně asi ten důvod, proč se mu obraz zalíbil. Dokonce to jednu chvíli téměř vypadalo, jako by si Trump obraz speciálně objednal na zakázku.

Kdepak, Andy Thomas je takhle maluje. Nějak zapadlo, že předtím udělal i Demokratic­ký klub, kde sedí u stolu Andrew Jackson, Woodrow Wilson, Franklin Roosevelt, Harry Truman, John Kennedy, Lyndon Johnson, Jimmy Carter, Bill Clinton, Barack Obama a vypadají, že právě dostali na pití množstevní slevu. Thomas maluje i další prezidents­ké skupinky. Na jednom obraze republikán­i mastí karty, na jiném hrají kulečník.

Z obrazů je rovněž patrné, že Republikán­ský i Demokratic­ký klub se nacházejí ve stejné nálevně. Možná jen u jiného stolu, protože sloup, který je u republikán­ů vpravo, je u demokratů vlevo. A pro dobré pozorovate­le je tam ještě jedna věc. Mezi muži je na obou obrazech vidět jediná žena. Hádejte, co tam dělá.

Je to budoucí republikán­ská (demokratic­ká) prezidentk­a, která si přichází přisednout. Od Thomase to byl dobrý tah. Prezidentk­a sice není skoro vidět, ale jistě se líbí všem. A tak ho demokraté nebudou nijak kritizovat za Republikán­ský klub a zhublého Trumpa a republikán­i za Demokratic­ký klub. Zákazníky si zachoval na obou stranách. Nakonec asi ani nevadí, že zkrášlil Trumpa. Jak řekl v několika z řady interview, která teď rozdal, vylepšuje všechny prezidenty hlava nehlava.

 ??  ??
 ??  ?? A tenhle znáte? Republikán­ští prezidenti (nahoře) i jejich demokratič­tí kolegové (dole) se na obrazech Andyho Thomase očividně dobře baví. Pozor, teď vypráví vtipy Lincoln (nahoře) a Roosevelt (dole).
A tenhle znáte? Republikán­ští prezidenti (nahoře) i jejich demokratič­tí kolegové (dole) se na obrazech Andyho Thomase očividně dobře baví. Pozor, teď vypráví vtipy Lincoln (nahoře) a Roosevelt (dole).
 ??  ?? Indiáni předhánějí lokomotivu s parožím Malíř Andy Thomas nekreslí jen rozverné prezidenty, zaměřuje se především na historicko­u Ameriku a Divoký západ (vpravo).
Indiáni předhánějí lokomotivu s parožím Malíř Andy Thomas nekreslí jen rozverné prezidenty, zaměřuje se především na historicko­u Ameriku a Divoký západ (vpravo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia